Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στον δικηγορικό κόσμο η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να θεσπίσει νέο κανονισμό σε σχέση με τις υποθέσεις που καθυστερούν, το γνωστό backlog.

Οι δικηγόροι αφήνουν αύριο τις δικαστικές αίθουσες και στήνονται έξω από τα δικαστήρια για δύο ώρες, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδρασή τους στον νέο τρόπο εκδίκασης 25.000 υποθέσεων που καθυστερούν, με συνοπτικές όπως αναφέρουν, διαδικασίες. Η προειδοποιητική απεργία θα γίνει από τις 09:30 – 11:30 το πρωί. Στη Λευκωσία θα γίνει έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο και στις υπόλοιπες επαρχίες έξω από την κεντρική είσοδο των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Επίσης, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αποφασίστηκε:

– Πρώτον: Σύσταση ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για την άμεση ετοιμασία σημειώματος με τροποποιήσεις επί του Κανονισμού.

– Δεύτερον: Ετοιμασία έκθεσης από τους προέδρους των τοπικών δικηγορικών συλλόγων για τη διαχείριση του backlog. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aνώτατο: Έκπληξη για την «εκ των υστέρων αντίδραση» του ΠΔΣ

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, αυτό που αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ότι όλες οι υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014 έως το 2018 θα πρέπει να εκδικαστούν βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος, κάτι που δημιουργεί υπόβαθρο για μη δίκαιη δίκη, αφού αυτές οι υποθέσεις δεν καθυστέρησαν ούτε εξ υπαιτιότητας των δικηγόρων, αλλά ούτε και εξ υπαιτιότητας των εμπλεκόμενων πολιτών. Οι δικηγόροι προειδοποιούν ότι αν δεν ανασταλεί ο κανονισμός, θα κλιμακώσουν τα μέτρα. Όπως τονίζεται, «με βάση τους κανονισμούς υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014 και προγενέστερα θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα σε διάστημα λίγων μηνών. Επίσης εκτιμούν ότι η εκδίκαση των υποθέσεων και η απονομή της δικαιοσύνης υπό καθεστώς πίεσης θα οδηγήσει αναπόδραστα στην απόρριψη μεγάλου αριθμού υποθέσεων με το αίσθημα της αδικίας στην κοινωνία των πολιτών να εντείνεται.

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το πρόβλημα των καθυστερημένων υποθέσεων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά στη βάση μιας φιλοσοφίας που προωθεί εξπρές λύσεις, οι οποίες αντιβαίνουν σε βασικές αρχές του δικαίου, στο Σύνταγμα, το Ενωσιακό Δίκαιο, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις αρχές Φυσικής Δικαιοσύνης, αγνοώντας απροκάλυπτα τον ρόλο των δικηγόρων, ως συλλειτουργών της δικαιοσύνης, στη δικαστική διαδικασία. Όπως τονίζει, το μόνο που επιτυγχάνεται με την προώθηση μονομερών λύσεων είναι να ασκείται αφόρητη πίεση σε δικηγόρους, διαδίκους αλλά και δικαστές για να προχωρούν οι διαδικασίες φαινομενικά με γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να διογκώνονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στον τομέα της δικαιοσύνης και να πλήττεται ανεπανόρθωτα το κράτος δικαίου και ο Κύπριος πολίτης.

Παράλληλα, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ζητεί την εφαρμογή συνολικών μέτρων, συγκροτημένων πρακτικών εκδίκασης με ταυτόχρονη λήψη παράλληλων μέτρων όπως είναι: Η αύξηση δικαστών, ο διορισμός συνταξιούχων recorders από τις τάξεις των δικηγόρων, η τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου για παραπομπές σε διαμεσολάβηση και διαιτησία, η μαγνητοφώνηση των πρακτικών και η εξειδίκευση με κατάλληλη διανομή υποθέσεων. Οι δικηγόροι ρίχνουν το μπαλάκι και στην πολιτεία, λέγοντας ότι για τα εν λόγω μείζονος σημασίας ζητήματα, δεν μπορεί να παραμένει απαθής αφού στο τέλος της ημέρας πλήττεται σοβαρά η ποιότητα της δικαιοσύνης, που αποτελεί βασική συνιστώσα σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Ανώτατο: Υπήρξε προσυμφωνία 

Υπήρξε προσυμφωνία των δικηγόρων και του διαχειριστή έργου Εκκαθάρισης Καθυστερημένων Υποθέσεων κ. Στ. Ναθαναήλ, απαντά το Ανώτατο Δικαστήριο στους δικηγόρους, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τα μέτρα. 

«Με δεδομένη ήδη την προηγηθείσα συμφωνία του ΠΔΣ με τη φιλοσοφία και την ανάγκη της θέσπισης του Κανονισμού, προκαλεί έκπληξη η εκ των υστέρων αντίδραση και η απειλή λήψης ακραίων και αχρείαστων, υπό τις περιστάσεις, μέτρων», τονίζει το Ανώτατο. Πολύ περισσότερο, συνεχίζει, αν ληφθεί υπόψη ότι, μετά από σχετικό αίτημα του Προέδρου του ΠΔΣ, εκκρεμούσε προς διευθέτηση εντός των επόμενων ημερών συνάντησή του με το Ανώτατο Δικαστήριο προς συζήτηση «σε σχέση με θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση του backlog». Παράλληλα το Ανώτατο υποδεικνύει ότι ο διάλογος προϋποθέτει αλληλοεκτίμηση και, πρωτίστως, απόλυτο σεβασμό στις συνταγματικές αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου και στις ευθύνες που ανέλαβε προς μείωση των καθυστερημένων υποθέσεων. 

⦁ Οι δικηγόροι επανήλθαν και προς απάντηση στη θέση του Ανωτάτου, αναφέρουν ότι ουδέποτε συμφώνησαν με τη θέσπιση του κανονισμού και τη μετακύληση των προβλημάτων στους δικηγόρους, προσθέτοντας ότι παραμένουν σταθεροί στις θέσεις τους και ευελπιστούν ότι το θέμα των καθυστερήσεων δεν θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με αυτόν τον σπασμωδικό τρόπο.