Δεν είναι δυνατό μέσα από ένα νομοσχέδιο να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα πρακτικά θέματα που δυνατό να προκύψουν κατά την εφαρμογή του πλαισίου για το e-kalathi, υποστηρίζει ο υπουργός Εμπορίου, ο οποίος τονίζει πως το νομικό πλαίσιο πρέπει να ψηφιστεί το ταχύτερο, ώστε να αρχίσει η διαδικασία προσφορών και η προετοιμασία για λειτουργία της εφαρμογής, με διάφορες παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη δυνατή χρήση του εργαλείου από τους καταναλωτές και τα σημεία πώλησης.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνου Καραγιώργη, ο οποίος είπε πως η σημαντικότερη πρόνοια του νομοσχεδίου δημιουργεί την υποχρέωση στις επιχειρήσεις να αποστέλλουν τα τιμολογιακά τους δεδομένα καθημερινά, σημειώνοντας ότι θέματα «όπως οι κωδικοί των προϊόντων και άλλα θέματα που εγείρονται θα ρυθμιστούν κατά τη διάρκεια του κτισίματος». Περαιτέρω επεσήμανε πως «είναι σημαντικό ότι θα συγκρίνονται όμοια και όχι ανόμοια προϊόντα», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «πρόκειται για ένα εργαλείο που θα παρέχει διαφάνεια, έχει αξία και επιμένουμε ότι πρέπει να  προχωρήσει».

Ο κ. Καραγιώργης είπε ακόμα ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι σε θέση να προωθήσει τάχιστα την εφαρμογή του νόμου, καθώς οι προσφορές είναι σχεδόν έτοιμες και όταν ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος «θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και εφαρμογή του, μέσα από τις απαιτούμενες διαδικασίες των προσφορών». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η διαδικασία προσφορών παίρνει χρόνο και ανέφερε πως αν η Βουλή προωθήσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο, η εφαρμογή του θα μπορέσει να καταστεί δυνατή από το φθινόπωρο ή μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ίδιος είπε πως η φιλοσοφία του πλαισίου για το e-kalathi δεν πρόκειται να αλλάξει, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν στη Βουλή ή στην υπηρεσία οποιεσδήποτε εισηγήσεις-διευκρινίσεις για καλύτερη λειτουργία της εφαρμογής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάει στην ΕΠΑ ο Παπαναστασίου για το e-kalathi

Μέσα από τις δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του κ. Καραγιώργη δεν διαφαίνεται πρόθεση να ανοίξει επίσημα από το υπουργείο νέος γύρος διαβούλευσης, όπως ζήτησαν κάποιοι βουλευτές. Αντίθετα ο κ. Καραγιώργης είπε πως αναμένουν από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου να αρχίσει την κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορεί το υπουργείο να δώσει εξηγήσεις και διευκρινίσεις για την τελική λειτουργία της εφαρμογής.

Από πλευράς της Επιτροπής Εμπορίου φάνηκε την περασμένη Τρίτη να αναμένεται η επόμενη κίνηση από το Υπουργείο Εμπορίου, δηλαδή η επανασυζήτηση του νομοσχεδίου με τους εμπλεκόμενους ιδιωτικούς φορείς και την ΕΠΑ, ώστε η συζήτηση στη Βουλή να επαναρχίσει όταν ξεπεραστούν κάποιες ανησυχίες για αθέμιτο ανταγωνισμό ή για δημιουργία καρτέλ.