Συνεχίζουν να κόβουν και να ράβουν τα κόμματα για τον μειωμένο ΦΠΑ κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας, σε μια προσπάθειας να βρουν μια ρύθμιση με την οποία θα συμφωνούν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν διαφωνήσει με τις τελευταίες συναινετικές προτάσεις της Βουλής.

Μετά το νέο «όχι» που εισέπραξε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) η Δημοκρατία στην πρόταση των κομμάτων για την επιβολή 5% ΦΠΑ σε κατοικίες/διαμερίσματα με αξία μέχρι €350 χιλ. και με εμβαδό μέχρι 190 τ.μ., η συζήτηση ξεκινά και πάλι την αρχή. Και αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι στρίμωξαν τη Δημοκρατία, απαιτώντας όπως ο μειωμένος ΦΠΑ επιβάλλεται μόλις στα 110 τ.μ. μιας κατοικίας, δηλαδή 90 τ.μ. λιγότερα από ό,τι ισχύει σήμερα.

Την Πέμπτη, σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, τα κόμματα θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε νέα πρόταση, η οποία από τη μια θα ικανοποιεί την Κομισιόν και θα συνάδει με τον κοινωνικό σκοπό της Οδηγίας και από την άλλη δεν θα επηρεάζει ουσιαστικά την αγορά των ακινήτων και δεν θα αφήνει εκτός νομικού πλαισίου πολλούς ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται τώρα 2-3 προτάσεις, περιλαμβανομένων και αυτών που είχε απορρίψει προηγουμένως η Βουλή. Κοινός παρονομαστής των κομμάτων παραμένει ο μη διαχωρισμός διαμερισμάτων και κατοικιών και η ενιαία φορολογική μεταχείριση για όλα τα είδη κατοικιών. Επίσης, κομματική συναίνεση υπάρχει και για το ανώτατο όριο της επιλέξιμης αξίας, αλλά διίστανται οι απόψεις για το εμβαδόν της κατοικίας που θα επωφελείται με 5% ΦΠΑ.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», η νέα φόρμουλα που εξετάζεται από τα κόμματα προβλέπει τα εξής:

  • Επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 120 τ.μ. μιας κατοικίας, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 190 τ.μ. και με αξία μέχρι €350 χιλ.
  • Για κατοικίες με αξία από €350 χιλ. μέχρι €475 χιλ. και με εμβαδό έως 190 τ.μ., θα επιβάλλεται 19% ΦΠΑ για το ποσό από τις 350 μέχρι τις 475 χιλιάδες ευρώ. Για κατοικίες αξίας πέραν των €475 χιλ. το ΦΠΑ θα είναι 19% από το πρώτο τ.μ. και από το πρώτο σεντ.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση υπάρχουν εκτιμήσεις πως είναι πιθανόν να την αποδεχθεί η Κομισιόν, καθώς δεν απέχει πολύ από το πλαφόν που προτείνει η ίδια. Τα επόμενα 24ωρα η νέα φόρμουλα θα αποτελέσει αντικείμενο νέας τηλεδιάσκεψης της ΕΕ με τις κυπριακές αρχές. Αξίζει να αναφερθεί πως κάποιοι βουλευτές διαφωνούν με την πρόταση, καθώς θεωρούν πως είναι εις βάρος των μονοκατοικιών.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 150 τ.μ. της κατοικίας, με ανώτατο όριο στα 190 τ.μ και αξία μέχρι €350 χιλ. Με τη συγκεκριμένη πρόταση διαφώνησε ήδη η ΕΕ, ωστόσο υπάρχουν εκτιμήσεις πως, εάν υπάρξει σωστή επιχειρηματολογία, οι ευρωπαϊκές αρχές θα ανάψουν το πράσινο φως.
Η τρίτη πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση αφορά το τρίτο αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο προωθήθηκε στο Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και διαχωρίζει μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, προβλέπει την επιβολή 5% ΦΠΑ στα πρώτα 200 τ.μ. του δομήσιμου εμβαδού κατοικιών με συνολικό εμβαδό μέχρι 220 τ.μ και με αξία συναλλαγής μέχρι €385 χιλ. Παράλληλα, 5% ΦΠΑ θα επιβάλλεται και για τα πρώτα 90 τ.μ. διαμερισμάτων, με συνολικό εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και με συνολική αξία μέχρι €220 χιλ.
Στο μεταξύ, τα κόμματα φαίνεται να συμφωνούν με τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν για τις μεταβατικές διατάξεις. Δεδομένο είναι ότι στην Ολομέλεια στις 8 Ιουνίου θα είναι κατατεθειμένο κάποιο νομοσχέδιο για αυτό το ζήτημα.

Θα το τραβήξουν μέχρι το Δικαστήριο

Όσο η Βουλή δεν προχωρεί στην έγκριση μιας νομοθετικής ρύθμισης για να εναρμονιστεί με την κοινωνική διάσταση της παραχώρησης μειωμένου ΦΠΑ 5% σε κύριες κατοικίες/διαμερίσματα, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες η Κύπρος να μπει σε περιπέτειες, έστω κι αν κάποιοι βουλευτές φάνηκε και χθες να υποτιμούν αυτό το ενδεχόμενο.
Κατά την τελευταία επαφή που είχαν οι κυπριακές αρχές με τους τεχνοκράτες της ΕΕ, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Παντελή, οι δεύτεροι διεμήνυσαν πως εντός Ιουνίου θα αποστείλουν δεύτερη προειδοποιητική επιστολή στη Δημοκρατία (αιτιολογημένη γνώμη). Εντός δύο μηνών από τη λήψη της επιστολής, η Κύπρος θα πρέπει να απαντήσει και να επιχειρηματολογήσει στην ΕΕ σχετικά με τις προθέσεις της ως προς την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, που δεν είναι αποδεκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, τον Οκτώβριο η Κομισιόν -αν το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα- θα κινήσει τη διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ. Είπε, παράλληλα, πως περίπτωση έγκρισης νέας νομοθεσίας, αυτή θα αξιολογηθεί εκ νέου από την ΕΕ, για να διαπιστώσει κατά πόσο συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.