Η πρωτοβουλία ενός οραματιστή που οδήγησε στη δημιουργία μιας μεγάλης κυπριακής φαρμακοβιομηχανίας με παγκόσμια εμβέλεια

Η Φαρμακοβιομηχανία Medochemie Ιδρύθηκε το 1976 από τον Δρα Ανδρέα Πίττα. Κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους παρόχους φαρμάκων της κυπριακής αγοράς, χάρη στην εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των επιστημόνων επαγγελματιών υγείας και ασθενών του τόπου μας. Με αιχμή τις αξίες της, κατέχει την 1η θέση στις κυπριακές εξαγωγές, έχοντας  καθιερωθεί στις αγορές των 110 χωρών με τις οποίες συνεργάζεται και σήμερα αποτελεί μια από τις 200 κορυφαίες εταιρείες ομοιοδραστικών φαρμάκων στον κόσμο. Διαθέτει 13 ξεχωριστές παραγωγικές μονάδες (εννιά στην Κύπρο, μία στην Ολλανδία και τρεις στο Βιετνάμ), οι οποίες έχουν σχεδιαστεί, σύμφωνα με τους κανόνες Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (Good Manufacturing Practice) της Ε.Ε και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στην Εταιρεία παρασκευάζεται μία ευρεία γκάμα 630 προϊόντων τα οποία κατατάσσονται σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες.

Προώθηση κυπριακών αξιών

Εδώ και 47 χρόνια η Medochemie συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και δυναμικά στον τομέα των φαρμάκων. Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων η εταιρεία, δεν συνέβαλε μόνο στην ευημερία του κυπριακού λαού με την προσφορά της στην οικονομία, στην απασχόληση και στην παροχή ποιοτικής και οικονομικά προσιτής φαρμακευτικής αγωγής. Προσέφερε κάτι εξίσου σπουδαίο: το φάρμακό της, μια κυπριακή δημιουργία που γίνεται αποδεκτή παγκόσμια, προσδίδοντας κύρος και προστιθέμενη αξία στο όνομα της Κύπρου.

Πρώτη σε εξαγωγές

Η Medochemie είναι σήμερα η πρώτη και μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία της Κύπρου κατέχοντας το 29% των συνολικών βιομηχανικών εξαγωγών. Έχει βραβευτεί 15 φορές για τις εξαγωγές της από την Κυπριακή ∆ημοκρατία και τρεις φορές από την Ε.Ε. Διαθέτει τοπικά γραφεία σε 22 χώρες και εξάγει σε 110 χώρες, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της.

Σταθερή ανάπτυξη

Παρά τη συρρίκνωση σε όλους σχεδόν τους τομείς της κυπριακής οικονομίας, συνεπεία της πανδημίας από την COVID-19, η Medochemie δεν λύγισε και δεν υπέκυψε στην οικονομική λαίλαπα. Όχι μόνο δεν μείωσε τον αριθμό των υπαλλήλων της, αλλά επιπλέον κατάφερε να συνεχίσει να αναπτύσσεται, προχωρώντας στην εργοδότηση δεκάδων νέων του τόπου. Μάλιστα, μέσα από τις δραστηριότητές της συνέβαλε, ώστε η χώρα να κρατηθεί όρθια, σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία. Έτσι λοιπόν η Medochemie εδώ και 47 χρόνια, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά και δυναμικά στον τομέα της, πέραν τού ποσοστού ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, συμβάλλοντας παράλληλα στο Κυπριακό ΑΕΠ, περίπου 1.5 %. Σήμερα εργοδοτεί 1.880 άτομα παγκοσμίως, εκ των οποίων το 70% είναι επιστήμονες.

Η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, η αναδιάρθρωση του προιοντικού χαρτοφυλακίου της εταιρείας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έδωσαν τη δυνατότητα στη Medochemie να προσαρμόζεται στις εκάστοτε αλλαγές και στις αναδυόμενες νέες ανάγκες, παραμένοντας πάντα προσηλωμένη στις ποιοτικές διαδικασίες.

Κατηγορίες προϊόντων

Τα προϊόντα της Medochemie ταξινομούνται σε 10 κύριες κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν: καρδιοαγγειακά, αντιβιοτικά, κεντρικού νευρικού συστήματος, γαστρεντερολογικά, αντιδιαβητικά, δερματολογικά, ενδοκρινολογικά, αναπνευστικά, αναλγητικά κ.α. Επίσης παράγει και διαθέτει στην αγορά ένα ευρύ φάσμα συμπληρωμάτων διατροφής υψηλής ποιότητας και άλλα μη συνταγογραφούμενα επώνυμα προϊόντα (OTC) όπως το SNIP, ALGOFEN, ALMIRAL GEL και το καινοτόμο παυσίπονο DUOMAX.

Η μακροχρόνια σωρευμένη επιχειρησιακή και επιστημονική γνώση δίνει την δυνατότητα στα αρμόδια τμήματα της Medochemie να προετοιμάζονται έγκαιρα, αναπτύσσοντας νέα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία προσδίδουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και  διασφαλίζουν την επιτυχημένη μετάβαση της στο μέλλον. Καινοτόμα προϊόντα σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων όπως αναλγητικά, γαστρεντερικά, αντιβιοτικά, ψυχοτρόπα, έχουν ενισχύσει το προιοντικό πορτφόλιο της εταιρείας προσφέροντας νέες επιπλέον θεραπευτικές επιλογές στους ιατρούς προς όφελος της ανακούφισης και ευημερίας των συμπολιτών μας.

Φροντίδα για τον άνθρωπο και την υγεία

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο είναι πρωταρχικής σημασίας για τη Medochemie, μια εταιρεία που δεσμεύεται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, με σεβασμό στο οικοσύστημα. Έχοντας ως σύνθημα «Η ανάπτυξη έχει ανθρώπινο πρόσωπο» και θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κοινωνικής ενεργούς συμμετοχής ως βασικά στοιχεία της στρατηγικής της, η Medochemie συγκαταλέγεται στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις με την πιο έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Θέτοντας ως στόχο την ενεργό συμβολή της, στην αντιμετώπιση μιας σειράς περιβαλλοντικών και κοινωνικών ζητημάτων, συμμετέχει και στηρίζει οικολογικές, ανθρωπιστικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Κορυφαίες Διακρίσεις

Ως εταιρία που διαπνέεται από την συνεχή βελτιστοποίηση η Medochemie έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και έχει βραβευτεί αρκετές φορές από κρατικούς και ιδιωτικούς εμπορικούς και επιστημονικούς φορείς. Κάθε βράβευση είναι ξεχωριστή γιατί πίσω από αυτήν υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία βασίζεται σε σωστό σχεδιασμό, πάθος, αφοσίωση και υψηλό επαγγελματισμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

MEDOCHEMIE LTD

1-10 Κωνσταντινουπόλεως 3011, Λεμεσός

Τηλ: +357 25 867600

Φαξ: +357 25 560863

Web: www.medochemie.com