Από κόσκινο πρέπει να περνούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις συμβάσεις των δανείων που υπογράφουν και μάλιστα πρέπει να ρωτούν τις τράπεζες για τον τόκο που θα πληρώσουν στη βάση διαφόρων σεναρίων, λαμβάνοντας σαφείς και επαρκείς εξηγήσεις από τους τραπεζικούς υπαλλήλους πριν υπογράψουν.

Η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει σε σύστασή της ότι «τα επιτόκια αυξομειώνονται ανάλογα με τις μακροοικονομικές συνθήκες που κατά καιρούς επικρατούν. Για αυτό οι αποφάσεις των δανειοληπτών για τα χαρακτηριστικά κάποιας δανειακής σύμβασης πρέπει να λαμβάνονται μετά από έρευνα, ανάλυση και προβληματισμό».

Με αφορμή το επιτοκιακό περιβάλλον, η Κεντρική ανακοίνωσε χθες τρεις συστάσεις προς τους δανειολήπτες, οι οποίες με έμμεσο τρόπο έχουν παραλήπτη και τις τράπεζες, με αφορμή την ανοδική τάση των επιτοκίων διεθνώς τους τελευταίους μήνες, η οποία έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τράπεζες προωθούν προϊόντα στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο, τα οποία έχουν ψηλότερο κόστος από το κυμαινόμενο, έχει ως αποτέλεσμα η Κεντρική Τράπεζα να προτρέπει τους δανειολήπτες να κατανοήσουν πλήρως όλες τις επιλογές που έχουν ενώπιόν τους, πριν βάλουν την υπογραφή τους στη νέα δανειακή σύμβαση.

Πιο αναλυτικά, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προτρέπει το κοινό όπως:

• Προτού επιλέξει το είδος του δανειστικού επιτοκίου (κυμαινόμενο ή σταθερό) να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ύψος των επιτοκίων δεν παραμένει στατικό αλλά αυξομειώνεται. Ως εκ τούτου, οφείλουν να κατανοήσουν πλήρως τις συνέπειες των διαθέσιμων επιλογών και ιδιαίτερα σε ποιο σημείο του κύκλου ανόδου/καθόδου επιτοκίων ενδεχομένως να κλειδώσουν το δάνειό τους, ειδικά σε περίπτωση που σκέφτονται δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

• Μελετά προσεκτικά τις συμβάσεις δανείων που τίθενται ενώπιον του και να αξιολογεί και να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το ύψος της μηνιαίας δόσης καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου και τυχόν χρεώσεις πρόωρης αποπληρωμής και μεταβολής του τύπου του επιτοκίου.

• Αναζητά σαφείς και επαρκείς επεξηγήσεις για όλα τα πιο πάνω, από τα πιστωτικά ιδρύματα με τα οποία συνεργάζεται, συμπεριλαμβανομένου και υπολογισμού του συνολικού πληρωτέου ποσού σε τόκους, κάτω από διάφορα σενάρια.