Tην εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης και του σχεδιασμού στην περιοχή της Μεσογείου στη διάρκεια του 20ού αιώνα εξετάζει το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Decentering art and design history: research, practice, education», που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από τις 15 μέχρι τις 17 Ιουνίου.

Το συνέδριο διοργανώνει το Art & Design Research Lab του Τμήματος Σχεδιασμού και Πολυμέσων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συμμετέχουν διεθνώς διακεκριμένοι ομιλητές.

Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο στην ιστορία της τέχνης και του σχεδιασμού που διοργανώνεται στην Κύπρο. Πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εξετάζει την εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης και του σχεδιασμού στην περιοχή της Μεσογείου στη διάρκεια του εικοστού αιώνα. Συγκεκριμένα, το συνέδριο εστιάζει στο πώς η αποικιοκρατία, η μετα-αποικιοκρατία, οι αντικρουόμενες εθνικιστικές ιδεολογίες και ο δυτικός λόγος περί νεωτερικότητας διαμόρφωσαν την ανάπτυξη της ιστοριογραφίας, τις μεθοδολογικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνικών και των επιμελητικών, οι οποίες υιοθετήθηκαν στην καταγραφή της ιστορίας και καθόρισαν τις αφηγηματικές μορφές στην άρθρωσή της. 

Το συνέδριο φιλοξενεί την εισαγωγική ομιλία της ιστορικού τέχνης και πολιτιστικής αναλύτριας Γκριζέλντα Πόλοκ, ομότιμης καθηγήτριας Κοινωνικής και Κριτικής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Leeds και συγγραφέα σημαντικών βιβλίων στην ιστορία της τέχνης, μεταξύ των οποίων τα «Old Mistresses: Women, Art and Ideology» (σε συνεργασία με τη Rozsika Parker, 1981/2020) και «Vision and Difference» (1988). Την ομιλία, η οποία θα είναι ηχογραφημένη, θα ακολουθήσει ζωντανή συζήτηση.  

Στους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου περιλαμβάνονται επίσης ο Γαβριήλ Κουρέας, Επιστημονικός Συνεργάτης (Research Fellow) στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στη μνήμη και την αναπαράσταση των συγκρούσεων σε σχέση με το φύλο και τη σεξουαλικότητα στον εικοστό και εικοστό πρώτο αιώνα και η ερευνήτρια Ζέινα Μάασρι, Senior Lecturer στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Cosmopolitan Radicalism: The Visual Politics of Beirut’s Global Sixties» (2020) και συνεπιμελήτρια του πρόσφατα εκδοθέντος βιβλίου «Transnational Solidarity: Anticolonialism in the Global Sixties» (2022). 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου και για να εγγραφείτε, επισκεφθείτε τον ιστότοπο του συνεδρίουΓλώσσα: Αγγλικά. 

Ημερήσια εισιτήρια θα διατίθενται  στο χώρο του συνεδρίου. Οι εγγραφές ξεκινάνε στις 9:00 και συνεχίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.   

Οργάνωση συνεδρίου: Έλενα Πάρπα, Νίκη Σιώκη, Εύη Τσελίκα 

Το συνέδριο υποστηρίζεται από το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και τον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης Φυτώριο.