Εντός των ημερών αναμένεται να ζητηθούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος συμπληρωματικά στοιχεία από την εταιρεία που προγραμματίζει το ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 65 MW στις κοινότητες Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας.

Στην παρούσα φάση, το Τμήμα Περιβάλλοντος βρίσκεται στη διαδικασία συλλογής όλων των ερωτημάτων, που ζητήθηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους, μετά την παρουσίαση του έργου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 27 Ιουνίου 2023, στην οποία καλέστηκαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών Αρχών.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης τα μέλη της Επιτροπής και οι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών Αρχών, του μελετητή τους και του νομικού τους συμβούλου, κλήθηκαν να υποβάλουν γραπτώς τα ερωτήματα ή τις υποδείξεις συγκεκριμένων ελλείψεων της πληροφορίας που περιλαμβάνεται στη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ).

Το Τμήμα Περιβάλλοντος διαβεβαιώνει τους εμπλεκόμενους φορείς ότι στόχος του είναι η ενδελεχής εξέταση του έργου έτσι ώστε η οποιαδήποτε απόφαση να λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές διαστάσεις του έργου.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν όσα περιβαλλοντικά ζητήματα εντόπισε κατά τη διαδικασία προκαταρκτικής αξιολόγησης του έργου που αφορούν κυρίως επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, επιπτώσεις στο μικροκλίμα, στοιχεία για τον θόρυβο από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, καθώς και τις τεχνικές λεπτομέρειες των επί μέρους συστημάτων του έργου.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η εταιρεία που αιτήθηκε την ανέγερση ηλιοθερμικού πάρκου, υπέβαλε αίτηση για διάθεση κρατικής γης με βάση την διαδικασία χειρισμού πολεοδομικών αιτήσεων και αδειοδότησης αναπτύξεων που σχετίζονται με εγκαταστάσεις μονάδων παράγωγης ενέργειας από ΑΠΕ εντός κρατικής γης.

Σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, δεν χορηγούνται τυχόν πολεοδομικές άδειες πριν την εκμίσθωση της κρατικής γης από το Υπουργικό Συμβούλιο στον αιτητή, την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και την αποδοχή του μισθίου.