Μεγαλύτερη μείωση από την αναμενόμενη, παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Αύγουστο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει επιστρέψει σε ύφεση.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 127,9 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας Destatis.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της FactSet ανέμεναν μικρότερη μείωση, της τάξης του 1%.

Οι εισαγωγές ήταν μειωμένες κατά 0,4%, σε σύγκριση με τον Ιούλιο, και ανήλθαν σε 111,4 δισ. ευρώ.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανία – η διαφορά μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών – αυξήθηκε ελαφρώς, στα 16,6 δισ. ευρώ.

“Όπως και η υπόλοιπη γερμανική οικονομία, οι εξαγωγές παραμένουν κολλημένες στη ‘ζώνη του λυκόφωτος’, μεταξύ ύφεσης και στασιμότητας”, δήλωσε ο οικονομολόγος της τράπεζας ING, Carsten Brzeski.

Η απογοήτευση του Αυγούστου προήλθε από την μείωση των εξαγωγών προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης, κατά 2,6%.

Οι αποστολές προς τις ΗΠΑ, τον κορυφαίο προορισμό για τα προϊόντα “made in Germany“, υποχώρησαν κατά 1,3%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο υψηλός πληθωρισμός, η επιβράδυνση της παραγωγής στην βιομηχανία και η ασθενέστερη ζήτηση από τον βασικό εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, την Κίνα, έχουν επιβαρύνει τους τελευταίους μήνες την οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στις αρχές του έτους και παρέμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο.

Ένα πλήθος αδύναμων οικονομικών στοιχείων από τότε, υποδηλώνει ότι η χώρα παραμένει κολλημένη στο τέλμα.

“Ο κίνδυνος η γερμανική οικονομία να διολισθήσει ξανά σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο παραμένει υψηλός”, δήλωσε ο κ. Brzeski.

Τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως αναμένουν συρρίκνωση του γερμανικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2023 κατά 0,6%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η Γερμανία θα είναι η μόνη μεγάλη προηγμένη οικονομία που θα παρουσιάσει συρρίκνωση το 2023.

ΚΥΠΕ