H συμπερίληψη των δαπανών που σχετίζονται με την αγορά και διατήρηση ιδιόκτητων κατοικιών (owner-occupied housing- OOH) θα αντιπροσώπευε καλύτερα τον πληθωρισμό που σχετίζεται με τα νοικοκυριά, είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον τίτλο «η ιδιοκατοίκηση και η μέτρηση πληθωρισμού».

Οι πέντε συντάκτες της έκθεσης βάζουν στο ραντάρ τους το κόστος απόκτησης ιδιόκτητης κατοικίας αλλά και το κόστος ζωής και αναλύουν τους προβληματισμούς τους. Την ίδια μέρα με τη δημοσίευση της έκθεσης είχε προηγηθεί η δήλωση της Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία υποστήριξε ότι η ΕΚΤ όταν αποφασίζει για τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και τον ρυθμό με τον οποίο πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την «άνευ προηγουμένου» αύξηση των τιμών των κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι πέντε αναλυτές της ΕΚΤ σημειώνουν ότι η πρόσφατη επισκόπηση στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή παραμένει το κατάλληλο μέτρο για την αξιολόγηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Οι αρθογράφοι επισημαίνουν ότι η θέσπιση του ΕνΔΤΚ, το 1997, έχει καλύψει μόνο ένα μικρό μέρος των δαπανών στέγασης των ιδιοκτητών. Ο ΕνΔΤΚ περιλαμβάνει δαπάνες που αφορούν υλικά και υπηρεσίες για μικροεπισκευές, ασφάλειες που συνδέονται με την κατοικία, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, παροχή νερού, απομάκρυνση λυμάτων και συλλογή απορριμμάτων. Ωστόσο, το πιο σημαντικό μέρος του κόστους των νοικοκυριών, όπως οι αγορές κατοικιών, διαμερισμάτων και άλλες δαπάνες που σχετίζονται με την ιδιοκτησία κατοικίας ή, εναλλακτικά, το εκτιμώμενο κόστος ζωής σε ιδιόκτητη κατοικία, δεν συμπεριλήφθηκε στον δείκτη.

Οι αρθογράφοι αναφέρουν ότι η στάθμιση των δαπανών που σχετίζονται με την αγορά κατοικίας στον ΕνΔΤΚ, στο μέτρο του δυνατού στατιστικά, θα βελτίωνε τον ΕνΔΤΚ ως δείκτη του πληθωρισμού και θα αύξανε την αντιπροσωπευτικότητα και τη συγκρισιμότητα μεταξύ των χωρών.

Οι δημόσιες εκδηλώσεις «Η ΕΚΤ ακούει», που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, κατέδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν ότι οι αλλαγές στις τιμές των κατοικιών αποτελούν σημαντικό στοιχείο του συνολικού πληθωρισμού. Το μερίδιο των ιδιόκτητων κατοικιών κυμαίνεται από 50% έως 90%, με ποσοστά γύρω ή πάνω από 70% σε 16 από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ. Λόγω των σχετικά υψηλών ποσοστών ιδιοκτησίας κατοικίας και των μεγάλων διαφορών μεταξύ των χωρών, η συμπερίληψη των δαπανών στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή θα βελτιώσει την αντιπροσωπευτικότητα του μέτρου του πληθωρισμού σε σχέση με τις δαπάνες των νοικοκυριών σε μια χώρα και θα ενισχύσει τη συγκρισιμότητα μεταξύ των χωρών, αναφέρει η έκθεση.

Οι συντάκτες της έκθεσης παραθέτουν διάφορα παραδείγματα για το τι ισχύει σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία.

Σημειώνουν ότι το Δ.Σ της ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η πλήρης ένταξη της ιδιοκατοίκησης στον ΕνΔΤΚ είναι ένα πολυετές έργο, για τους σκοπούς των αξιολογήσεων της νομισματικής πολιτικής, και ήταν πάντα υπέρ της συμπερίληψης των δαπανών στον ΕνΔΤΚ, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.