Μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς ξενοδόχων συγκέντρωσε το νέο πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών που θα εφαρμόσει το Υφυπουργείο Τουρισμού από τον Μάιο έως το τέλος Ιουλίου, αφού στη σχετική πρόσκληση του υφυπουργείου ανταποκρίθηκαν σχεδόν 200 μονάδες παγκύπρια.

Για σκοπούς σύγκρισης, αναφέρουμε ότι στο προηγούμενο πρόγραμμα του Υφυπουργείου Τουρισμού, που εφαρμόστηκε τη χειμερινή περίοδο, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο φέτος, συμμετείχαν μόλις 80 επιχειρήσεις, ενώ στο νέο πρόγραμμα επιχορηγημένων διακοπών δήλωσαν συμμετοχή 197 επιχειρήσεις/τουριστικά καταλύματα, τα περισσότερα (88) από την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Σημειώνουμε ότι στο ίδιο σχέδιο, που έληξε τον Νοέμβριο πέρσι, συμμετείχαν 170 περίπου ξενοδοχεία και καταλύματα, ενώ σε αυτό που λειτούργησε έκτακτα την περσινή  καλοκαιρινή περίοδο και συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τις 31 Αυγούστου συμμετείχαν 220 επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα ξενοδοχεία για επιχορηγημένες διακοπές

Πάντως, παρά το σημαντικό ενδιαφέρον που υπήρξε για το νέο σχέδιο και το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μόνιμα διαμένοντες στο νησί, με επιχορήγηση 20 ευρώ ανά δωμάτιο για κάθε διανυκτέρευση, οι πολίτες θα ήταν καλό να ανατρέξουν στους σχετικούς καταλόγους που ανάρτησε το Υφυπουργείο Τουρισμού, αφού κάποια ξενοδοχεία δεν συμμετέχουν και τους τρεις μήνες στο σχέδιο, ενώ αρκετά άλλα έχουν διαμετρικές τιμές κατά περιόδους.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων εξαιρεί από το πρόγραμμα επιδότησης τις ημέρες που συμπίπτουν με τη φετινή γιορτή του Αγίου Πνεύματος, την γιορτή του Κατακλυσμού, που γιορτάζεται τη  Δευτέρα 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, η οποία συγκεντρώνει και τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων που συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα, βάσει των καταλόγων που γνωστοποιήθηκαν εξαιρεί το τριήμερο 11-13 Ιουνίου ή το τριήμερο 10-12 Ιουνίου από τις ημερομηνίες που θα δέχεται κρατήσεις βάσει του σχεδίου. Σημειώνεται ότι στο «Πρόγραμμα Επιχορηγημένων Διακοπών» για την περίοδο από την 1η Μαΐου 2022 μέχρι και την 31η Ιουλίου 2022 συμμετέχουν Τουριστικά Καταλύματα (Ξενοδοχεία, Οργανωμένα Διαμερίσματα, Τουριστικά Χωριά, Αγροτουριστικά Καταλύματα) και Τουριστικά Γραφεία που συνεργάζονται με νόμιμα τουριστικά καταλύματα, τα οποία προσφέρουν μέγιστη τιμή 100 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) για δίκλινο δωμάτιο, με πρόγευμα, ανά ημέρα. Βάσει του προγράμματος, για την περίοδο από την 1η Μαΐου μέχρι και την 9η Ιουνίου, η ελάχιστη παραμονή είναι τα δύο βράδια και για την περίοδο από την 10η Ιουνίου μέχρι και την 31η Ιουλίου είναι τα τρία βράδια. Η μέγιστη διαμονή ανά κράτηση καθορίζεται στα 7 βράδια. Το πρόγραμμα προνοεί την καταβολή επιχορήγησης, από το Υφυπουργείο Τουρισμού, ύψους 20 ευρώ ανά δωμάτιο για κάθε διανυκτέρευση. Ο κατάλογος όλων των ξενοδοχείων του προγράμματος επιχορηγημένων Καλοκαιρινών Διακοπών, όπως και η σχετική πληροφόρηση, μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο:  αλλά και στο Philenews.