Οι καρκινοπαθείς που λάμβαναν εξειδικευμένη υποστήριξη ψυχικής υγείας ως μέρος του θεραπευτικού τους πλάνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους και μείωση του πόνου, της κατάθλιψης και της κόπωσης, σύμφωνα με μελέτη, που διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh.

Εκτός από τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους οικογενειακούς φροντιστές, καθώς και σημαντική εξοικονόμηση κόστους για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν μέρος κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

«Το σημερινό πρότυπο περίθαλψης, που περιλαμβάνει τον έλεγχο των ασθενών γι’ αυτά τα συμπτώματα και την παραπομπή τους σε έναν πάροχο για θεραπεία, δεν λειτουργεί», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jennifer Steel, Ph.D., καθηγήτρια χειρουργικής, ψυχιατρικής και ψυχολογίας. «Το δικό μας, ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαλογής και θεραπείας παρέχει ουσιαστική υποστήριξη στους ασθενείς και μπορεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια στα νοσοκομεία, αποτρέποντας τις επανεισαγωγές», πρόσθεσε.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι συμπτώματα όπως η κατάθλιψη και ο πόνος συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά και επανεισαγωγών στο νοσοκομείο, υψηλότερες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης και φτωχότερη επιβίωση. Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, ο έλεγχος για αυτά τα συμπτώματα και η παραπομπή για θεραπεία έχει γίνει πρότυπο περίθαλψης για τα κέντρα καρκίνου στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αυστραλία. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες εμποδίζουν την πλειοψηφία των ασθενών να ξεκινήσουν θεραπεία.

Αυτή η νέα προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με την τυπική διαδικασία παραπομπής, περιλαμβάνοντας άμεση παρέμβαση στο πλαίσιο του σχεδίου φροντίδας για τον καρκίνο. Η δοκιμή έγινε στο Κέντρο Καρκίνου UPMC Hillman και περιλάμβανε 459 συμμετέχοντες. Οι μισοί εξ αυτών υποβλήθηκαν σε μια παρέμβαση ολοκληρωμένου ελέγχου και σταδιακής συνεργατικής φροντίδας και συνδέθηκαν με έναν εκπαιδευμένο κοινωνικό λειτουργό ή σύμβουλο για εβδομαδιαίες συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) μέσω εξ αποστάσεως σύνδεσης, με προαιρετική φαρμακευτική αγωγή, σε περίπτωση που η θεραπεία από μόνη της δεν απέδιδε τα αναμενόμενα. Οι συνεδρίες ενσωματώθηκαν στο σχέδιο φροντίδας για τον καρκίνο και πραγματοποιήθηκαν για τουλάχιστον 8-12 εβδομάδες.

Οι τεχνικές CBT που χρησιμοποιήθηκαν επικεντρώθηκαν στην τροποποίηση των σκέψεων, τις τεχνικές χαλάρωσης και την αλλαγή των βασικών πεποιθήσεων για τον εαυτό ή το περιβάλλον. Οι συνεδρίες επικεντρώθηκαν επίσης στη μείωση του πόνου και της κόπωσης, με τη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας.

Έξι μήνες μετά την έναρξη αυτής της παρέμβασης, οι ασθενείς παρουσίασαν συνεχείς βελτιώσεις στη συναισθηματική, σωματική και λειτουργική ευεξία, ξεπερνώντας εκείνους που έλαβαν τις συνήθεις παραπομπές για θεραπεία σε έναν πάροχο της κοινότητάς τους. Σημαντικό, επίσης, είναι ότι οι βελτιώσεις αυτές διατηρήθηκαν ακόμη και ένα έτος μετά την έναρξη της παρέμβασης.

Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή οδήγησε σε λιγότερες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά, επανεισαγωγές στο νοσοκομείο και συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια για κάθε 250 ασθενείς που αντιμετωπίζονται με αυτή τη μέθοδο, καθιστώντας την μια πιο βιώσιμη οικονομικά επιλογή.

«Η διατήρηση ή η βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο είναι ο στόχος μας και για ορισμένους ασθενείς είναι εξίσου σημαντική με την επιβίωση», δήλωσε ο Steel. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ελέγχουμε και αντιμετωπίζουμε αυτά τα συμπτώματα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη στους ασθενείς».

ygeiamou.gr