Μετά από σχεδόν έξι μήνες πολέμου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για πρώτη φορά ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός καθώς και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αυτό κατέστη εφικτό επειδή η Ουάσιγκτον επέλεξε την αποχή και δεν έθεσε βέτο, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές που επιχειρήθηκε να υιοθετηθεί ανάλογο ψήφισμα.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέες εντάσεις στις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί ότι η αποχή των ΗΠΑ βλάπτει την πολεμική προσπάθειά της και εμποδίζει την απελευθέρωση των ομήρων «επειδή δίνει στη Χαμάς την ελπίδα ότι η διεθνής πίεση θα της επιτρέψει να πετύχει μια κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων». Έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για προδοσία εκ μέρους της Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί ακύρωσαν την προγραμματισμένη επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για εγκατάλειψη των πάγιων αμερικανικών θέσεων και χωρίς ίχνος ντροπής, το γραφείο του κατηγόρησε την Αμερική ότι υπονομεύει τις προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων.

Για πολλούς Ισραηλινούς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός, που είχε ποτέ η χώρα. Σε καιρό ειρήνης έσπρωξε το Ισραήλ στην αγκαλιά της θρησκευόμενης ακροδεξιάς, υπονόμευσε το κράτος δικαίου και έβαλε τα προσωπικά του συμφέροντα πάνω από του ίδιου του κράτους. Για αυτό και δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν ζητώντας την παραίτησή του.

Σε καιρό πολέμου τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Η χώρα είναι απομονωμένη και δέχεται κατακραυγή για την καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, όπως και για το γεγονός πως περίπου 132 Ισραηλινοί παραμένουν ακόμη όμηροι της Χαμάς.

Τώρα, η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ρίχνει λάδι στη φωτιά στις σχέσεις με τον πιστότερο σύμμαχό της. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Ακόμη και ο Ντόναλντ Τραμπ, που συχνά χαρακτηρίζεται ο πιο φιλοϊσραηλινός στην ιστορία, ανέφερε σε συνέντευξή του πως το Ισραήλ πρέπει να τελειώνει με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, διότι οδεύει να χάσει πολλή υποστήριξη σε διεθνές επίπεδο.

Το να οδηγηθούν σε πλήρη ρήξη οι δύο χώρες είναι σχεδόν αδύνατο. Όμως, είναι ορατό το ενδεχόμενο μιας μετωπικής σύγκρουσης με απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά για το Ισραήλ. Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν ακόμη και να περιορίσουν τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Ισραήλ ειδικά αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αψηφήσει τον Τζο Μπάιντεν και προχωρήσει με την χερσαία επίθεση στη Ράφα.

Το Ισραήλ δεν αντέχει ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά να χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Και σίγουρα όχι την στιγμή που ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.