Αν και με καθυστέρηση, μπαίνει στην τελική ευθεία η επιχείρηση απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων γκαζιού από το δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας, που θα ξηλωθούν μέχρι το φθινόπωρο. Παρελθόν αποτελούν ήδη όλες οι πετρελαιοδεξαμενές, αφού πριν από δύο εβδομάδες κατεδαφίστηκε και η τελευταία, με τον χώρο να βρίσκεται σε διαδικασία καθαρισμού.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εντός του καλοκαιριού θα μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις υγραερίου και εντός Σεπτεμβρίου θα γίνει ο καθαρισμός της περιοχής. Σημειώνεται ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για τη μεταφορά των εγκαταστάσεων υγραερίου ήταν η 31η Μαρτίου του 2022, ωστόσο παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις που προκλήθηκαν κυρίως λόγω της πανδημίας.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάστερ πλαν για ανάπτυξη στην περιοχή Λάρνακας – Δεκέλειας

Στην περιοχή ήδη έχει αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτων και επενδύσεις, αφού σε συνδυασμό με τα έργα στο λιμάνι και τη μαρίνα Λάρνακας, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης. Ήδη Ισραηλίτες επενδυτές φαίνεται να ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, στον χώρο δίπλα από το πανεπιστήμιο του Intercollege. Μaster plan για μεγάλες αναπτύξεις, ετοιμάζει και ο Όμιλος Petrolina, στον οποίο ανήκει η μεγαλύτερη έκταση, που αγγίζει τα 400.000 τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολεοδομικές ζώνες στην περιοχή έχουν αλλάξει, θεωρείται πλέον τουριστική και θα έχει ψηλούς συντελεστές δόμησης, λόγω των κινήτρων που δόθηκαν για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Πέραν από τις ιδιωτικές αναπτύξεις, στην περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας προγραμματίζονται και αρκετά δημόσια έργα όπως πάρκα, ποδηλατόδρομοι, καθώς και επέκταση του πεζόδρομου μέχρι το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Ο στόχος του Δήμου Λάρνακας, είναι να μεταφερθούν εκεί πανεπιστημιακές σχολές της πόλης και γίνονται ήδη σκέψεις για αξιοποίηση του παλαιού διυλιστηρίου της πόλης.