Ρωσικές πλατφόρμες ειδησεογραφίας, αλλά και ιστοσελίδες με εξειδίκευση σε θέματα ασφάλειας και οικονομικού εγκλήματος, βάζουν την Κύπρο στο κάδρο των ερευνών για το πολύνεκρο τρομοκρατικό κτύπημα στο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο της Μόσχας και συγκεκριμένα στο Crocus City Hall.

Όπως διαπίστωσε ο «Φ» αριθμός δημοσιευμάτων αναμεταδίδουν την ίδια πληροφόρηση (δεν επικαλούνται την πηγή) σε σχέση με το νησί μας. Προβάλλεται, συγκεκριμένα, η θέση ότι μετά από τις έρευνες των ρωσικών Αρχών στην οποία φέρονται να συμμετείχαν και πράκτορες της υπηρεσίας πληροφοριών FSB, διαπιστώθηκε ότι χρηματικό ποσό κατέληξε σε μορφή κρυπτονομισμάτων στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που έχει σχέση με Ρώσο επιχειρηματία κι εν συνεχεία μέρος των χρημάτων βρέθηκε στα χέρια των δραστών της τρομοκρατικής επίθεσης. Προστίθεται ότι το εν λόγω πρόσωπο ελέγχει εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο.

Αυτή η πληροφόρηση η οποία αναμεταδίδεται από αριθμό διαδικτυακών πλατφόρμων περιλαμβάνει και λεπτομέρειες, ωστόσο, δεν δημοσιεύτηκε σε κάποιο από τα γνωστά ρωσικά ΜΜΕ.

Σε ένα από τα χαρακτηριστικά δημοσιεύματα γίνεται αναφορά στο ρόλο ενός προσώπου με το προσωνύμιο «Yulik London», που –όπως σημειώνεται- παραπέμπει σε συγκεκριμένο Ρώσο επιχειρηματία (σ.σ. αναφέρεται και το όνομά του). Ο τελευταίος ελέγχθηκε πριν από χρόνια ποινικά από τη ρωσική Ομοσπονδία για υπόθεση ενδεχόμενης υπεξαίρεσης ποσού πέραν των 7,5 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια φέρεται να διέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι στη λίστα καταζητούμενων προσώπων της ρωσικής ομοσπονδίας.

Βέβαια, τονίζεται ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Αναφέρεται ενδεικτικά σε ένα από τα δημοσιεύματα: «Τα μετρητά παραδόθηκαν στη Μόσχα για αυτόν, μεταφέρθηκαν σε κρυπτονομίσματα στο καθορισμένο πορτοφόλι και στη συνέχεια μέρος αυτών των χρημάτων κατέληξε στους τρομοκράτες. Είναι προφανές ότι ο … ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας». Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι στο παρελθόν ο εν λόγω επιχειρηματίας «μετέφερε περιουσία εργοστασίου που διατηρούσε σε εταιρείες που ελέγχονταν από τον ίδιο και ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο».

Στα σχετικά ρεπορτάζ καταγράφεται η θέση ότι τα πιο πάνω ευρήματα προέκυψαν από την έρευνα που έκαναν οι Αρχές της Ρωσίας την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε την περασμένη Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Γενική Εισαγγελία της αχανούς χώρας, είχε αποστείλει αίτημα συνδρομής στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο σχετικά με τα τρομοκρατικά περιστατικά κατά της Ρωσίας. Εξάλλου, την ίδια ημέρα εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι «θα παρακολουθήσουμε την αντίδραση των δικών μας υπηρεσιών επιβολής του νόμου και την αντίδραση στο εξωτερικό».

Όπως είναι γνωστό κατά την τρομοκρατική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 144 άνθρωποι.