Δέκα δικοινοτικές ομάδες βραβεύτηκαν την Πέμπτη από τον  Σερ Στέλιο Χατζηιωάννου για τη συνεργασία τους, η κάθε μια σε διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες, από την αλιεία, στην εμπορία λευκαρίτικων κεντημάτων, τη δημιουργία μουσείου βοτάνων, την ελειαοπαραγωγή, και την εμπορία αλουμινίων και παραδοσιακής πέτρας, μεταξύ άλλων.

Η τελετή απονομής των Βραβείων Δικοινοτικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας “Stelios Bi – Communal Awards for Business Co-operation 2022”, και η ανακοίνωση των δέκα νικητριών ομάδων, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με τον Σερ Στέλιο Χατζηιωάννου να συγχαίρει τους νικητές μέσω πλατφόρμας διαδικτυακής επικοινωνίας.  Στον κάθε ένα από τους 20 νικητές –  10 Ελληνοκύπριοι και 10 Τουρκοκύπριοι επιχειρηματίες – δόθηκε χρηματικό έπαθλο €10.000.

Ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, προσέφερε το συνολικό ποσό των €200,000 ευρώ στις 10 καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις.

Βλέποντας τις φωτογραφίες των νικητών ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να μαντέψει κάποιος ποιος είναι Τουρκοκύπριος και ποιος Ελληνοκύπριος, και αυτό δείχνει ότι οι δύο κοινότητες είναι πολύ πιο κοντά από όσο νομίζουν. 

Είπε ακόμα ότι ο απώτερος στόχος είναι η διαρκής ειρήνη στο νησί.

Επανέλαβε ότι δεν είναι πολιτικός, ούτε προσπαθεί να λύσει το Κυπριακό, αλλά η προσπάθειά του είναι να διασφαλιστεί ότι οι δύο κοινότητες θα έρθουν πιο κοντά, για να έχει ελπίδα μια διαρκής ειρήνη στο νησί.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά από την τελετή, όποιος ακούσει αυτά που έχουν να πουν οι βραβευθέντες, θα συμφωνούσε μαζί του ότι η διαρκής ειρήνη έχει καλές ελπίδες στην Κύπρο.

Επιδίωξη των φετινών βραβείων ήταν η ενθάρρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες, με τον κ. Χατζηιωάννου να επισημαίνει ότι θεώρησαν ότι έπρεπε να επικεντρωθούν σε αυτή την κατηγορία φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές που είχαν και άλλες κατηγορίες βραβείων, γιατί  λόγω των περιορισμών λόγω της πανδημίας, η επαφή μεταξύ των επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες, δεν θα ήταν εύκολη.

Οι νικήτριες ομάδες είναι οι ελαιοπαραγωγοί Αλέξανδρος Φιλιππίδης και Χασάν Σιμπέρ, ο Ανδρέας Ανδρέου και ο Εμρέ Σερντάρ που είναι παραγωγοί αλουμινίων, ο Χαράλαμπος Λεωνίδου με τον Χασάν Εκινγκέν που είναι έμποροι λευκαρίτικων κεντημάτων, ο  Χρίστος Μαραγκός και η Μινέ Γιουτζιέλ που ασχολούνται με υπηρεσίες έρευνας αγοράς, και οι έμποροι ειδών υγιεινής Έλενα Χρίστου και Καντίρ Γιοργκαντζίογλου.  Οι έμποροι ψαριών Ιωάννης Παπαδίκος και Χουσεΐν Γιαβουζκούρτ είναι επίσης μία από τις νικήτριες ομάδες όπως και οι δημιουργοί του Μουσείου Medflora, Κυριάκος Πλατρίτης και Τζαφέρ Ποτιντζί, οι παραγωγοί προϊόντων λεβάντας, Γιούλα Παπακυριακού και Μαριάμ Γκιοκτσέμπαγ, και ο Παναγιώτης Νικολάου με τον Μπαρίς Μουσταφά Τοπρακτζί που είναι έμποροι παραδοσιακής πέτρας. Ο Στίβεν Σταύρου με τον Μπουράκ Ντολούαϊ, βραβεύτηκαν για τη δημιουργία πλατφόρμας επικοινωνίας Κυπρίων Επιχειρηματιών.

Συγχαίροντας τους νικητές αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ο κ. Χατζηιωάννου ενθάρρυνε τον κόσμο να συνεχίσει να υποβάλλει υποψηφιότητες στους επόμενους γύρους βραβείων που θα ανακοινωθούν.

Οι συμμετοχές στα Δικοινοτικά Βραβεία Επιχειρηματικότητας ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, σύμφωνα με σχετικό δελτίου Τύπου, καθώς 58 ομάδες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων (συνολικά 116 επιχειρηματίες) υπέβαλαν την κοινή τους αίτηση διεκδικώντας το χρηματικό βραβείο.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι το 50% των βραβευθέντων είχαν δηλώσει συμμετοχή και κερδίσει χρηματικά έπαθλα σε δικοινοτικά βραβεία προηγούμενων χρόνων, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων έχει διαρκή χαρακτήρα,» αναφέρει το δελτίου Τύπου.

Η φετινή απονομή των Βραβείων Δικοινοτικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας αποτελεί τη 12η διοργάνωση στην Κύπρο. Από την έναρξη του θεσμού το 2009 μέχρι σήμερα, η συνολική αξία των Βραβείων Δικοινοτικής Συνεργασίας, περιλαμβανομένου και του φετινού ποσού, ανέρχεται στα €3.99 εκατομμύρια, αναφέρεται.