Η αποδοχή της κυριαρχικής ισότητας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων είναι η μία πλευρά των επιδιώξεων του Ερσίν Τατάρ στο Κυπριακό, και είναι μια θέση την οποία επαναλαμβάνει σχεδόν καθημερινά εδώ και τρία. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων επιχειρεί τώρα να εκμεταλλευθεί το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό προκειμένου να πετύχει το επόμενο του στόχο που είναι η αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Παρασκευή ο Ερσίν Τατάρ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε δηλώσεις του, υποστήριξε πως το αδιέξοδο στο Κυπριακό οφείλεται και στο ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 4ης Μαρτίου 1964. Με το συγκεκριμένο ψήφισμα η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται ως η νόμιμη κυβέρνηση ολόκληρη της νήσου. Και η τουρκική πλευρά έκτοτε προσπαθεί να ανατρέψει τη συγκεκριμένη απόφαση, χωρίς μέχρι στιγμής να το έχει καταφέρει.

Στις δηλώσεις του, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε (πηγή τ/κ Τύπος και ΓΤΠ) τα πράγματα στο Κυπριακό έχουν «δυσκολέψει ακόμη περισσότερο το όλο ζήτημα με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 4ης Μαρτίου, και την αναγνώριση της ‘Κυπριακής Δημοκρατίας’ ως κυβέρνησης ολόκληρου του νησιού». Έκανε επίσης αναφορά και στο ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και με την ένταξη «της νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ακόμα ότι είπε πως στον Γενικό Γραμματέα πως υπό αυτές τις συνθήκες «δεν θα ήταν σωστό να μπούμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων χωρίς να επιβεβαιώσουμε τα εγγενή κεκτημένα μας δικαιώματα που έχουμε αποκτήσει από τις Ιδρυτικές Συμφωνίες του 1960 και ότι δεν θα το δεχτούμε αυτό. Είπε ότι το γνωρίζει και αυτός». Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του υποστήριξε πως «πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και πρακτική συμφωνία, διότι σήμερα υπάρχουν δύο κράτη στην Κύπρο. Υπάρχουν δύο λαοί, δύο δημοκρατίες, δύο αρχές και αυτή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και 60 χρόνια. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε το ρολόι πίσω».

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων θέτει ως προϋπόθεση για να συμφωνήσει να συζητήσει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την άρση των λεγόμενων εμπάργκο. Όπως είπε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε «ότι τα εμπάργκο και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους θα πρέπει να αρθούν από εδώ και πέρα και ότι η νοοτροπία που εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να συναντηθούν με διάφορους παγκόσμιους θεσμούς και οργανισμούς θα πρέπει να τερματιστεί. Τού μεταφέραμε ότι αυτή η πρακτική σε βάρος των Τουρκοκυπρίων είναι μια μεγάλη αδικία σε μια εποχή που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα εκτιμώνται».

Ο Τατάρ στις δηλώσεις έσπευσε να κατηγορήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις προόδου στο Κυπριακό ένεκα της του διορισμού της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ: «Από τη δική μας πλευρά έγινε μια θετική συνάντηση, επειδή, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ξεκινά μια διαδικασία λόγω του έργου της προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Angela Holguin Cuellar εδώ. Μεταφέραμε ότι μια νέα διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της νέας μας πολιτικής που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς και ότι αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία δύο κρατών και ότι δεν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με το να μας μπαλώσουν στην ‘Κυπριακή Δημοκρατία’». 

Έθεσε θέμα του δρόμου στον Αστρομερίτη

Ο τουρκοκυπριακός Τύπος στα δημοσιεύματά του για το ταξίδι Τατάρ στη Νέα Υόρκη σημειώνει ότι αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε το θέμα του δρόμου στον Αστρομερίτη κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Όπως γράφει η Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι «σε περίπτωση που δεν σταματήσουν την κατασκευή του δρόμου κάνουν στη νεκρή ζώνη οι Ελληνοκύπριοι, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αρχίσει ξανά τις εργασίες ολοκλήρωσης του δρόμου στην Πύλα.

Επιστρέφει τον Μάιο η Ολγκίν

Από τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ προκύπτει επίσης ότι η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ θα πραγματοποιήσει το τρίτο της ταξίδι στο νησί εντός Μαΐου, δηλαδή μετά το Πάσχα. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έσπευσε εκ νέου θέσει χρονικό πλαίσιο στην αποστολή της Ολγκίν.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Sputnik Globe (πηγή ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ σημείωσε ότι η αποσταλμένη του Γενικού Γραμματέα ανέλαβε τη καθήκοντά της τον Ιανουάριο και ολοκλήρωσε τους πρώτους τρεις μήνες της εξάμηνης περιόδου για να διερευνήσει εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών. Σημείωσε πως από τους δύο γύρους συναντήσεων που είχε η κ. Ολγκίν δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος.