Μέσα σε περίοδο ενός μήνα ο γράφων ειδοποιείται για δεύτερη φορά από την Αστυνομία ότι δημοσίευμά του αποτελεί αντικείμενο διοικητικής έρευνας.

Την περασμένη Παρασκευή (5/4) δεχθήκαμε τηλεφώνημα από αξιωματικό του σώματος, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι επιθυμεί να διευθετήσει συνάντηση μαζί μας αναφορικά με το δημοσίευμά μας στις 26 Μαρτίου με θέμα την προ ημερών αναγγελθείσα δίμηνη επιχείρηση της Αστυνομίας κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Ασφαλώς, απαντήσαμε (προφορικά για την ώρα) ότι δεν έχουμε να δηλώσουμε τίποτα, επικαλούμενοι το δημοσιογραφικό απόρρητο. Πανομοιότυπη έρευνα είχε διαταχθεί (ενημερωθήκαμε την 1η Μαρτίου) και για έτερο μας ρεπορτάζ στις 12 Φεβρουαρίου με τίτλο: «Πώς ο υπόκοσμος γλυτώνει καταδίκες».

Η απάντησή μας και τότε ήταν η ίδια (ακόμη μια έρευνα είχε διαταχθεί εντός Μαρτίου για δημοσίευμα συναδέλφου άλλου μέσου).

Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ο γράφων έθετε υπό το δημοσιογραφικό… μικροσκόπιο τους χειρισμούς της Αστυνομίας. Για να μην το παρακουράζουμε το θέμα, το μήνυμά μας προς τους εμπνευστές αυτής της τακτικής, είναι ότι τέτοιες ενέργειες πλήττουν την ελευθεροτυπία και κατ΄ επέκταση το δημόσιο συμφέρον.

Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί που έχουν σημαντικό έργο να επιτελέσουν, ασχολούνται με χρονοβόρες διοικητικές έρευνες που είναι καταδικασμένες να μην οδηγήσουν πουθενά, αποσπώμενοι από τα καθήκοντά τους.

Δεδομένο ότι θα ενεργήσουμε με τρόπο ώστε να διαφυλάξουμε το δημοσιογραφικό απόρρητο και την ελευθεροτυπία.

Φ.Μ.