Διασυρμός της Κύπρου στην κρατική τηλεόραση της Ιταλίας για την αδιαφάνεια και την ασυλία που προσφέρεται σε Ρώσους ολιγάρχες, με σαφείς αναφορές στο ιδρυθέν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, δικηγορικό γραφείο. Στη γνωστή εκπομπή «REPORT» που προβάλλεται εβδομαδιαίως στο RAI3, αναδείχθηκε η ευκολία με την οποία παραχωρούνταν κυπριακά διαβατήρια σε επιχειρηματίες από τη χώρα της «αρκούδας», αλλά και το γεγονός ότι αρκετές εταιρείες Ρώσων ολιγαρχών εξυπηρετούνται από νομικές και άλλες οντότητες στην Κύπρο. Μάλιστα, με βάση τα γεγονότα και τον τρόπο που αυτά παρατίθενται, το νησί μας παρουσιάζεται ως άσυλο για όσους επιχειρηματίες θέλουν να διεξάγουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάκληση διαβατηρίων από Ρώσους μεγιστάνες

Πέραν των πιο πάνω, προβάλλεται η θέση πως η Ελεγκτική Υπηρεσία και δη ο προϊστάμενός της Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είχε δεχθεί πιέσεις και απειλές σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων και ότι η Κυβέρνηση εξέτασε ακόμα και ζήτημα απομάκρυνσής του από τη θέση του. Τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ περιλαμβάνουν συγκεκριμένες αναφορές για γνωστές περιπτώσεις Ρώσων πολυεκατομμυριούχων (όπως ο Άλισερ Ουσμάνοφ), οι οποίοι έχουν φροντίσει να μεταφέρουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Κύπρο, εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Το δικηγορικό του ΠτΔ

Στο πλαίσιο της έρευνάς της, η δημοσιογραφική ομάδα της ιταλικής εκπομπής, προβάλλει δεόντως τη σχέση του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι Δ.Ε.Π.Ε» με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Είναι δε χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος του RAI3 Τζούλιο Βαλεσίνι, στην ευρείας τηλεθέασης εκπομπή, η οποία προβλήθηκε στις 25 Απριλίου: «Τα παλάτια της Κύπρου διατηρούν αρκετά μυστικά Ρώσων ολιγαρχών. Στη Λεμεσό, βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της έγκυρης νομικής εταιρείας που ιδρύθηκε από τον δικηγόρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος μετέπειτα έγινε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για να αποφύγει τη σύγκρουση συμφερόντων, τα διευθύνουν οι κόρες του αντί αυτού».

Ο Ιταλός δημοσιογράφος μετά την πιο πάνω αναφορά, προσθέτει ότι στα γραφεία της νομικής εταιρείας «οι δημοσιογράφοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Και με αυτή τη φράση δίνει… πάσα για το οπτικό υλικό που παρουσιάζει τον ίδιο σε άγνωστη ημερομηνία να έχει επισκεφτεί με συνάδελφό του τα εν λόγω γραφεία στη Λεμεσό. Πιο συγκεκριμένα, υπάλληλος στην είσοδο των κτηριακών εγκαταστάσεων εμφανίζεται να απαγορεύει την είσοδο στον Τζούλιο Βαλεσίνι και τον εικονολήπτη που τον συνοδεύει, λέγοντάς του: «Φύγε! Δεν μπορείς να οπτικογραφείς». Αφού πρώτα ο δημοσιογράφος της ιταλικής τηλεόρασης εξηγεί ότι δεν παρανομεί και πως ο συνεργάτης του μπορεί να λαμβάνει πλάνα από δημόσιο χώρο, ο υπάλληλος επιστρατεύει και απειλή: «Βγες έξω. Θα καλέσω την Αστυνομία!».

Στη συνέχεια εμφανίζεται στο πλάνο ο κ. Θεοφάνης Φιλίππου, εκ των συνεταίρων του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Χρ. Αναστασιάδης & Συνεταίροι ΔΕΠΕ», να υποδέχεται χαμογελαστός στο ισόγειο του κτηρίου τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας. Ο Τζούλιο Βαλεσίνι στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ εμφανίζεται να λέει για τον κ. Φιλίππου ότι «είναι ο συνέταιρος που συνεχίζει να κάνει τις πιο ευαίσθητες ενέργειες για τη νομική εταιρεία του Πρόεδρου. Όπως αυτές που έχουν να κάνουν με τους ολιγάρχες Αμπράμοφ ή του Λεονίντ Λεμπέντεφ, πρώην μέλους της ρωσικής βουλής με διεθνείς δραστηριότητες σε σχέση με το πετρέλαιο».

Ο δημοσιογράφος της ιταλικής εκπομπής εμφανίζεται ακολούθως, να ρωτά τον κ. Φιλίππου κατά πόσον παρακολουθεί το θέμα της υπηκοότητας του Αμπράμοφ, με το γνωστό στέλεχος του δικηγορικού γραφείου να αρνείται ευγενικά να απαντήσει, επικαλούμενο κανόνες εμπιστευτικότητας.

Ρωτήθηκαν από αστυνομικούς

Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι του RAI αναφέρουν ότι λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Λάρνακας, αστυνομικοί τους ανέφεραν ότι καταγγέλθηκαν για αξιόποινη πράξη και τους υπέβαλαν ερωτήματα για τους σκοπούς της επίσκεψής τους στην Κύπρο. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι κάποιο πρόσωπο από τη Λεμεσό έδιδε τηλεφωνικώς οδηγίες σε αστυνομικό και τον καλούσε να ρωτήσει τον δημοσιογράφο Τζούλιο Βαλεσίνι, γιατί επισκέφτηκε το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί ότι η εκπομπή «REPORT» προβάλλεται για χρόνια στην Ιταλία και τα ρεπορτάζ της είναι προϊόν διερευνητικής δημοσιογραφίας. Το συγκεκριμένο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 25 Απριλίου φέρει την υπογραφή των δημοσιογράφων Τζούλιο Βαλεσίνι και Κατάλντο Τσικολέλα.

«Στείλε τους έξω»

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει γενικότερα τη στάση που τηρούν νομικές και άλλες εταιρείες που έχουν ρόλο παρόχων υπηρεσιών σε Ρώσους επιχειρηματίες. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ προβάλλεται στιχομυθία με τον Χριστόδουλο Βασιλειάδη, ιδρυτή του ομώνυμου δικηγορικού γραφείου (CHRISTODOULOS G. VASSILIADES & CO. LLC). Σύμφωνα με τα κείμενα της εκπομπής που εξασφάλισε ο «Φ», ο κ. Βασιλειάδης μόλις αντιλήφθηκε ότι οι δημοσιογράφοι της ιταλικής τηλεόρασης δεν είχαν διευθετήσει ραντεβού πριν την επίσκεψή τους στα γραφεία του, ανέφερε: «Φύγετε από τα γραφεία μου αμέσως. Στείλε τους έξω». Όταν ο δημοσιογράφος Τζούλιο Βαλεσίνι φέρεται να ζήτησε ευγενικά να υποβάλει ερώτημα στον κ. Βασιλειάδη, ο τελευταίος απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Στο ρεπορτάζ της εκπομπής ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι το δικηγορικό του κ. Βασιλειάδη έχει εξυπηρετήσει σημαντικούς Ρώσους ολιγάρχες, κάνοντας τις διευθετήσεις προκειμένου κάποιοι απ’ αυτούς να λάβουν και κυπριακή υπηκοότητα.

Ο Χριστόδουλος Βασιλειάδης σχολίασε χθες στον «Φ» τα όσα προβάλλονται στην τηλεοπτική εκπομπή του RAI3 και συγκεκριμένα την άρνησή του να τοποθετηθεί στους δημοσιογράφους. Όπως ανέφερε, οι τελευταίοι εισέβαλαν σε χώρο των εγκαταστάσεων όπου εδρεύει η νομική εταιρεία του. Πρόσθεσε πως μόλις αντιλήφθηκε ότι είχαν μεταβεί εκεί χωρίς άδεια τους είπε να αποχωρήσουν, εξηγώντας τους ότι αν θέλουν να διευθετήσουν συνάντηση μαζί του, να το κάνουν στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα. Μας ανέφερε ότι δεν γνώριζε ποιοι ήταν και ότι από την πρώτη στιγμή είχε κάνει καταγγελία στον οικείο αστυνομικό σταθμό.

Απειλές στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Σε άλλο σημείο της εκπομπής παρεμβάλλεται δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριου Πετρίδη. Ο τελευταίος μιλώντας σε συνεργείο της ιταλικής τηλεόρασης από τη Λευκωσία, αναφέρθηκε στην έρευνα που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία για τις πολιτογραφήσεις και έκανε λόγο για ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις. «Υπάρχει επίσημο σημείωμα από το υπουργείο Εσωτερικών ότι μπορεί να υπήρξαν περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος, υψηλού ρίσκου πολιτογραφήσεις, απάτη, φοροδιαφυγή κ.α.».

Ο δημοσιογράφος του «RAI3» ρώτησε τον κ. Πετρίδη κατά πόσον είναι αλήθεια ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν είχε πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα των πολιτογραφήσεων. «Ναι είναι αλήθεια. Έχουμε το γενικό αρχείο, χωρίς τα ονόματα» αποκρίθηκε ο λειτουργός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

«Έχετε υποβληθεί σε πίεση ή απειλές ως αποτέλεσμα της έρευνάς σας;» ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης, για να απαντήσει ως ακολούθως: «Απειλές; Ναι και έχουμε διαβάσει κάποιες αναφορές ότι η Κυβέρνηση σκέφτηκε το ενδεχόμενο να απαλλάξει τον Γενικό Ελεγκτή από τα καθήκοντά του».

«Με το δάκτυλο στη νομική εταιρεία του Ν. Αναστασιάδη»

Προβλήθηκαν, ακόμη, δηλώσεις του πρώην πρόεδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου και επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις, Μύρωνα Νικολάτου. Οι δημοσιογράφοι του ιταλικού καναλιού, επικαλούμενοι το πόρισμα της έρευνας της εν λόγω επιτροπής, προβάλλουν τη θέση πως «η έρευνα ολοκληρώθηκε δείχνοντας το δάκτυλο στη νομική εταιρεία του Προέδρου Αναστασιάδη». Ο κ. Νικολάτος εμφανίζεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Αυτή η δικηγορική εταιρεία έχει χειριστεί αριθμό υποθέσεων πολιτογραφήσεων. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει έλθει ενώπιον της επιτροπής ως μάρτυρας και είπε πως πριν να γίνει Πρόεδρος δεν είχε ανάμειξη, αλλά και ότι από τη στιγμή που έγινε Πρόεδρος δεν είχε κανένα συμφέρον με τη νομική εταιρεία. Ωστόσο, σ’ αυτή τη νομική εταιρεία οι δύο κόρες του έχουν περίπου 50% των μετοχών».

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτημα κατά πόσον η επιτροπή του εντόπισε περιπτώσεις παρανομιών (σημ. «ποινικές υποθέσεις» ο ακριβής όρος που χρησιμοποιήθηκε), ο κ. Νικολάτος τοποθετήθηκε ως ακολούθως: «Εισηγηθήκαμε διερεύνηση 85 υποθέσεων». Ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν επεκτάθηκε.