Το 2017 ψηφίστηκε νόμος για τη διευκόλυνση της κινητικότητας και της εναλλαξιμότητας στον δημόσιο τομέα, ώστε οι όποιες ανάγκες προσωπικού σε υπηρεσίες και τμήματα να καλύπτονται από αποσπάσεις και εσωτερικές μετακινήσεις και όχι από νέες προσλήψεις, οι οποίες πάγωσαν.

Όμως, αλλιώς λογάριαζαν Κυβέρνηση και Βουλή και αλλιώς έπραξαν οι τμηματάρχες και οι προϊστάμενοι υπηρεσιών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αρνήθηκαν και αρνούνται μέχρι σήμερα να εγκρίνουν αποσπάσεις. Και όπως είπε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, η αποτυχία του θεσμού των αποσπάσεων οφείλεται και στο… γινάτι προϊσταμένων!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων με υπογραφή ΟΚΥπΥ

Ούτε στο 10% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα (ο συνολικός αριθμός είναι πέραν των €50 χιλ.) δεν φτάνει ο αριθμός των αποσπάσεων των κρατικών υπαλλήλων για διευκόλυνση της εύρυθμης λειτουργίας υπηρεσιών και τμημάτων. Μάλιστα, εάν κάποιος προσμετρήσει και τον αριθμό των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τότε θα διαπιστώσει πως οι αποσπάσεις που έγιναν είναι ακόμη πιο λίγες. Η πλειοψηφία των αποσπάσεων έγιναν αναγκαστικά, καθώς αφορούσαν τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, λόγω της μεταφοράς των εργαζομένων του Υπουργείου Υγείας στον οργανισμό, εξαιτίας του ΓεΣΥ.  Λόγω της εφαρμογής του μνημονίου δημοσιονομικής εξυγίανσης και του παγώματος στις προσλήψεις το 2017, η κάλυψη των έκτακτων αναγκών γινόταν μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων. Όπως λέχθηκε στη Βουλή, οι ελάχιστες αποσπάσεις οφείλονται στο… γινάτι των προϊσταμένων των τμημάτων, που δεν συναινούν στη μετακίνηση των υφισταμένων τους, αλλά και στην υποστελέχωση.

Τα στοιχεία που παρατέθηκαν χθες, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία εξέτασε την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας για την κινητικότητα των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), έγιναν 4,666 αποσπάσεις μόνιμων υπαλλήλων και εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου στη δημόσια υπηρεσία και σε οργανισμούς δημόσιου δικαίου. Από το σύνολο των αποσπάσεων, οι 4,284 αφορούν στη μεταφορά προσωπικού στον ΟΚΥπΥ!

Εκ μέρους του ΤΔΔΠ, ο Κωνσταντίνος Μιχαήλ είπε πως οι αποσπάσεις εντός της δημόσιας υπηρεσίας, από το 2017 που τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος, ανήλθαν σε 324… Ανέφερε επίσης πως οι αποσπάσεις εργαζομένων από τη δημόσια υπηρεσία προς τους ημικρατικούς οργανισμούς έφτασαν τις 26,662, από τις οποίες οι 2,954 αφορούσαν τον ΟΚΥπΥ. Σε σχέση με τους εργοδοτούμενους αορίστου χρόνου έγιναν 1,622 αποσπάσεις στον ΟΚΥπΥ, 23 από οργανισμούς δημοσίου δικαίου στη δημόσια υπηρεσία και από τη δημόσια υπηρεσία σε οργανισμό δημοσίου δικαίου. Επίσης, έγιναν και 12 αποσπάσεις από ένα ημικρατικό οργανισμό σε άλλο.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας ανέφερε πως  μεταξύ 2016-2020 η ΕΔΥ είχε αποφασίσει την απόσπαση συνολικά 4,724 εργαζομένων εκ των οποίων περίπου οι 3 χιλ. αφορούσαν αποσπάσεις στον ΟΚΥπΥ. Στο μεταξύ, το 2020 έγιναν 496 αποσπάσεις, σε σχέση με 198 το 2015, που ήταν εφαρμογή άλλη νομοθεσίας. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΔΥ, η Επιτροπή αποφάσισε 104 αποσπάσεις υπαλλήλων οργανισμών δημοσίου δικαίου σε τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας, 47 υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 20 υπαλλήλων από έναν οργανισμό σε άλλο.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου δήλωσε πως στις πλείστες περιπτώσεις, ενώ υπάρχουν αιτήματα από εργαζόμενους για αποσπάσεις, αντιδρούν οι προϊστάμενοι των οικείων τμημάτων. Όπως είπε, κάποτε οι προϊστάμενοι δεν συναινούν… από γινάτι. Σημείωσε, επίσης, πως πολλές φορές για να συμφωνήσουν στη μετακίνηση προσωπικού θα πρέπει να μεταφερθεί στην υπηρεσία τους άλλος εργαζόμενος. Ο κ. Ματθαίου τόνισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος για να προωθηθούν αναγκαίες αποσπάσεις. Ανέφερε πως πολλά τμήματα είναι υποστελεχωμένα.