Η συνέχιση της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσαν έκτακτες ανάγκες στο κράτος, ύψους €102 εκατ., που θα καλυφθούν μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Παρόλο που οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί, βάσει του νόμου δημοσιονομικής εξυγίανσης, δεν μπορούν να κατατίθενται πριν τις 15 Ιουνίου κάθε έτους, ωστόσο, λόγω των ειδικών περιστάσεων που έχουν προκύψει, χθες το Υπουργείο Οικονομικών κατάθεσε ενώριτερα στη Βουλή τον πρώτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Κάτι που πράττει τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έργα άνω των 315 εκ. ευρώ εξαγγέλλει ο ΠτΔ

Συγκεκριμένα, πρόσθετες πιστώσεις €30.6 εκατ. θα καλύψουν οι έκτακτες ανάγκες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να διατεθούν €18 εκατ. για την αγορά σιτηρών (κριθαριού και καλαμποκιού) και για τη διαχείρισης τους για ένα χρόνο, ώστε να διατηρείται απόθεμα για σκοπούς ζωοτροφής για επιπρόσθετη περίοδο κάλυψης των αναγκών 30 ημέρων λόγω των επιπτώσεων από το Ουκρανικό. Εξάλλου, πρόσθετα κονδύλια €5 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία και γενικότερα στήριξη των Ουκρανών προσφύγων. Επίσης, κονδύλια €7.6 εκατ. θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται λόγω της υπέρμετρης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών και των βασικών προϊόντων. Από το ποσό των €7.6 εκατ., κονδύλια €5 εκατ. θα διατεθούν για στήριξη των αιγοπροβατοτρόφων, €1.2 εκατ. για στήριξη των αγελαδοτρόφων, €1.26 εκατ. για στήριξη των χοιροτρόφων, ενώ €150 χιλ. θα καλύψουν την αποθεματοποίηση χοιρινού κρέατος.

€71.5 εκατ. για πανδημία

Σε σχέση τη συνέχιση της πανδημίας, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις για τις οποίες θα απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις €71.5 εκατ. Κονδύλια €53 εκατ. θα διατεθούν για μέτρα  που αφορούν το Υπουργείο Υγείας, €700 χιλ. θα καλύψουν τις ανάγκες  που προκύπτουν από την εφαρμογή μέτρων στα αεροδρόμια, ενώ ποσό €520 χιλ. αφορούν χορηγία στις σχολικές εφορείες για την απολύμανση των σχολικών χώρων, λόγω του εντοπισμού θετικών κρουσμάτων και για τη χρήση των αιθουσών πολλαπλής χρήσης στις οποίες διενεργούνται έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, λειτουργικά έξοδα και κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, κονδύλια €570 χιλ. αφορούν την αγορά υπηρεσιών του κέντρου τηλεξυπηρέτησης του κοινού για παροχή πληροφοριών που αφορούν την covid και €890 χιλ. θα καταβληθούν ως αποζημίωση στους τυροκόμους, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον τομέα της εστίασης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ένεκα της πανδημίας και επηρέασαν την κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων. Επιπρόσθετα, κονδύλια €5.7 εκατ. θα διατεθούν για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες και €10 εκατ. για άλλες έκτακτες δαπάνες. Η επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου ανέρχεται στο 0,4% του ΑΕΠ.