Σε ριζική διόρθωση της επιδοματικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, δημιουργώντας αφενός δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και αφετέρου προστατεύοντας τα δημόσια οικονομικά.

Την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαΐου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα αναλύσει σε δημοσιογραφική διάσκεψη τις μεταρρυθμίσεις, τις πολιτικές και τις δράσεις που ανέπτυξε η Κυβέρνηση στην ενότητα «Κράτος Πρόνοιας – Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς» και θα καθορίσει το στόχο του Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο», το οποίο αποτελεί το κληροδότημα της Κυβέρνησης για το μέλλον. Η πτυχή της επιδοματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε θα είναι σημαντικό κεφάλαιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη.         

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είναι εφικτό και βιώσιμο ένα κράτος προνοίας στην Κύπρο     

Στη διάσκεψη, όπως μας ενημέρωσε αρμόδια πηγή, θα τονιστεί ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα επανάφερε επιδόματα τα οποία είχαν καταργηθεί στο παρελθόν, αύξησε άλλα ενώ προχώρησε και στην παροχή νέων επιδομάτων. Θα σταλεί επίσης το μήνυμα πως όλες οι αποφάσεις της Κυβέρνησης είχαν ως στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και ειδικά των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με στοχευμένες παροχές, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά του κράτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ορθότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Ο δείκτης που δείχνει τον πληθυσμού που αντιμετωπίζει σοβαρή υλική στέρηση μειώθηκε σήμερα στο μισό από ό,τι ήταν το 2013, από 16,1% έπεσε με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία στο  8,3%. Οι δυο δείκτες είναι σήμερα στο χαμηλότερο σημείο από το 2005 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Ο αριθμός των ατόμων του πληθυσμού της Κύπρου που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση, ανέφερε η ίδια πηγή, εφάρμοσε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από το οποίο από το 2014 που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά έχουν επωφεληθεί σχεδόν 67 χιλιάδες άτομα. Το επίδομα χαμηλοσυνταξιούχων αυξήθηκε τρεις φορές, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας.

Μας τονίστηκε επίσης πως η Κυβέρνηση στην προσπάθεια στήριξης, φροντίδας και κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρίες έχει προχωρήσει και σε αύξηση των επιδομάτων φροντίδας, διακίνησης και ενοικίου για άτομα με αναπηρία. Εφαρμόστηκαν επίσης σχέδια παροχής ή και επιδότησης των υπηρεσιών φροντίδας για άτομα που χρειάζονται καθημερινή βοήθεια ενώ αυξήθηκε η θεσμοθετημένη σύνταξη των πολεμιστών, αιχμαλώτων και αναπήρων της εισβολής του 1974. Σημαντικά κονδύλια για τον τομέα της επιδοματικής πολιτικής περιλαμβάνονται στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο».

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, τα επόμενα χρόνια ανάμεσα σε άλλα σχεδιάζεται από τις κρατικές υπηρεσίες η λειτουργία υπηρεσίας διαχείρισης επιδομάτων πρόνοιας, η υλοποίηση σχεδίου για κάλυψη διδάκτρων παιδιών προσχολικής ηλικίας, ενώ θα συνεχιστεί και η σίτιση ευάλωτων ομάδων παιδιών.

Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στέλνει μήνυμα πως παραμένει σε ετοιμότητα για να επιλύσει  δυσκολίες που πιθανόν να προκύπτουν από την πρακτική εφαρμογή των πολιτικών της. «Η Κύπρος εφαρμόζοντας ευέλικτες και αποτελεσματικές πολιτικές και στον τομέα της παροχής επιδομάτων είναι και θα παραμείνει ένα αποτελεσματικό κράτος πρόνοιας», κατέληξε η ίδια πηγή.