Κάλιο αργά παρά ποτέ! Αυτό ταιριάζει στην περίπτωση της διαφοροποίησης της διαδικασίας ξεπαγώματος θέσεων προαγωγών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για την οποία σήμερα είναι καταλυτικός ο ρόλος της Βουλής, καθώς είχε τον τελικό λόγο.

Αφού το Κοινοβούλιο είδε και απόειδε, διαπιστώνοντας πως η διαδικασία που εφαρμόζεται από το καλοκαίρι του 2017 μόνο ταλαιπωρία, καθυστέρηση και σύγχυση προκαλεί, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τον περασμένο μήνα αλλάζουν η διαδικασία. Αύριο η πρόταση νόμου, με την οποία οι προαγωγές δεν θα περνούν από τη Βουλή και τα αιτήματα από τα αρμόδια τμήματα θα οδηγούνται απευθείας στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), θα τεθεί στο μικροσκόπιο των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με την πρόταση τροποποιείται ο νόμος περί της Απαγόρευσης Πλήρωσης Κενών Θέσεων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ώστε να αρθεί η απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων προαγωγής. Βάσει της σημερινής νομοθεσίας, για σκοπούς πλήρωσης θέσης προαγωγής το αίτημα υποβάλλεται μαζί με πλήρη δικαιολογητικά για την ανάγκη πλήρωσης συγκεκριμένης θέσης απευθείας από την αρμόδια αρχή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την εξασφάλιση γραπτής συγκατάθεσης. Κατά την αυριανή συνεδρία της Επιτροπής, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ αναμένεται να επιχειρηματολογήσουν για την αναγκαιότητα αλλαγής της διαδικασίας και την επαναφορά της διαδικασίας που εφαρμοζόταν μέχρι το 2017. Δηλαδή, πριν την άτυπη συναλλαγή που έγινε τότε μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για να εγκριθεί το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνονταν όλες οι θέσεις προαγωγής, ωστόσο συνεχίζονταν οι απαγορεύσεις στις προσλήψεις πρώτου διορισμού. Τότε ο ΔΗΣΥ είχε στηρίξει την τροπολογία του ΔΗΚΟ να περνούν όλες οι προαγωγές από την Επιτροπή Οικονομικών, έτσι ώστε το ΔΗΚΟ να δώσει τη θετική του ψήφο επί του νομοσχεδίου.

Οι εισηγητές θεωρούν πως θα πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, με στόχο τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού φόρτου που προκαλείται αχρείαστα για ανελικτικές θέσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προ ημερών, όταν συζητείτο το θέμα των αποσπάσεων στην κρατική μηχανή, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας προανήγγειλε πως θα καταθέσει τροπολογία με την οποία θα καταργηθούν όλες οι κενές θέσεις! Όπως είπε, δεν είναι η καλύτερη λύση να παραμένουν κενές οι θέσεις στον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, είχε δηλώσει πως για όλες τις θέσεις δεν θα πρέπει να χρειάζεται ξεπάγωμα.