Στον Γενικό Εισαγγελέα, για διερεύνηση ενδεχόμενου ύπαρξης αστικών ευθυνών ή διάπραξης ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο, προωθεί η Ελεγκτική Υπηρεσία την ειδική έκθεση με θέμα «έλεγχος σχετικά με την επένδυση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου στη θυγατρική Cyta Hellas Tηλεπικοινωνιακή» που δημοσιοποίησε χθες.

Στην έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν μας και τον έλεγχο που διεξαγάγαμε, συμπεραίνουμε ότι για την επένδυση στην Ελλάδα, μέσω της CytaHellas, δεν ασκήθηκε, από το διοικητικό συμβούλιο και τη διεύθυνση της CytaHellas, η δέουσα επιμέλεια και επαγγελματισμός που θα αναμένονταν, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΑΤΗΚ και, κατ’ επέκταση, του κράτους. Οι πρόχειροι, λανθασμένοι και σε αρκετές περιπτώσεις παράτυποι χειρισμοί οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση μιας τεράστιας ζημιάς από το όλο εγχείρημα, που υπολογίζεται σε πέραν των €150 εκατ.».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επένδυση στην Ελλάδα πωλήθηκε το 2018.

Τα σημαντικότερα ευρήματα στην έκθεση είναι μεταξύ άλλων οι ανάγκες κεφαλαίου της CytaHellas και, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είχαν υποτιμηθεί σημαντικά και μεταβάλλονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα η επένδυση να είχε ξεκινήσει το 2007 με μετοχικό κεφάλαιο ύψους €15 εκατ. και να καταλήξει, δέκα χρόνια αργότερα, σε μετοχικό κεφάλαιο ύψους €165,5 εκατ. Ενδεικτικό των πρόχειρων και βεβιασμένων σχεδιασμών, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, αποτελεί το γεγονός ότι, σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη σύσταση της εταιρείας, προέκυψαν ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους €72 εκατ., λόγω τροποποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, για πανελλαδική επέκταση. Τα επιχειρησιακά σχέδια της CytaHellas, σημειώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, τροποποιούνταν διαρκώς, σε ορισμένες περιπτώσεις σε διάστημα μηνών ή και ημερών. Κοινό στοιχείο όλων των σχεδίων, αναφέρεται, ήταν η παρουσίαση συνεχών σημαντικών αρνητικών αποκλίσεων, σε σχέση με τα πραγματικά αποτελέσματα. Σχετικά με την υπέρβαση εξουσίας και λήψη αποφάσεων εκτός του καθορισμένου νομικού πλαισίου, στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σημειώνεται ότι παραχωρήθηκαν, σε πολλές περιπτώσεις, εγγυήσεις σε τρίτους, από την ΑΤΗΚ, προς όφελος της Cyta Hellas, για τις περισσότερες από τις οποίες και πάλι δεν είχε εξασφαλιστεί η νενομισμένη έγκριση του υπουργού Οικονομικών.

H Eλεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η CytaHellas, αν και είχε τη διαχρονική οικονομική στήριξη της ATHK, διέγραφε επανειλημμένα αρνητική πορεία, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για πώληση των μετοχών της. Η πώληση πραγματοποιήθηκε στις 23.1.2018, με την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της CytaHellas στην εταιρεία Vodafone-Panafon Hellenic Telecommunications S.A., έναντι ποσού ύψους €38,56 εκατ. Επιπλέον, με βάση τη συμφωνία, ο αγοραστής κατέβαλε επιπρόσθετο ποσό €57,56 εκατ. για την εξόφληση δανείων της ΑΤΗΚ και άλλων θυγατρικών εταιρειών της προς τη CytaHellas, καθώς και €3,53 εκατ. για άδειες IPv4 (Internet Protocol Version) που ανήκαν στην ΑΤΗΚ και ήταν απαραίτητες για συνέχιση της παροχής των υπηρεσιών της προς τη CytaHellas. Παράλληλα, ο αγοραστής ανέλαβε την εξόφληση υποχρεώσεων της CytaHellas προς τρίτους, ύψους €18,45 εκατ. Τα πιο πάνω είχαν ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση μίας τεράστιας ζημιάς για την ΑΤΗΚ και συνεπώς οδήγησαν σε σοβαρή απώλεια δημόσιου χρήματος, αναφέρει η έκθεση.

Αύξηση κερδών το 2020

Το πλεόνασμα πριν τη φορολογία ανήλθε στα €78,8 εκατ. από 70,9 εκατ. το 2019, ενώ τα καθαρά της κέρδη ανήλθαν στα €70,8 εκατ. από €61,1 εκατ. Τα έσοδα της ανήλθαν στα €359,8 εκατ. από €362,2 εκατ. το 2019, τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν στα €349,4 εκατ. από €352,5 εκατ., οι δαπάνες λειτουργίας μειώθηκαν στα €268,4 εκατ. από €280,5 εκατ. και οι δαπάνες για μισθούς ανήλθαν σε €12,9 εκατ. από €11 εκατ. Ο αριθμός των υπαλλήλων στις 31.12.2020 ήταν 1.602 άτομα, οι δαπάνες για μισθούς, επιδόματα και εργοδοτικές εισφορές €95,11 εκατ., ο μέσος όρος δαπάνης ανά υπάλληλο €59.370, ο μέσος όρος δαπάνης ανά υπάλληλο περιλαμβανομένων των ωφελημάτων €62.649.