Για παράπλευρες απώλειες με θύματα αυτούς που θα επιχειρήσει ο εθνικός κατώτατος μισθός που προωθείται από την κυβέρνηση να βοηθήσει, προειδοποιούν οι εργοδοτικές οργανώσεις σε περίπτωση που αυτός δεν καθοριστεί σε ανεχτά για τις επιχειρήσεις επίπεδα, αφού σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και απολύσεις.

Οι ανησυχίες των εργοδοτών γύρω από το θέμα το οποίο συζητείται στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος με στόχο την ολοκλήρωση του πλαισίου για θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού μέχρι το τέλος του μήνα, δημοσιοποιήθηκαν με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση που είχε η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με το δ.σ. του ΚΕΒΕ αλλά και με χθεσινές δημόσιες παρεμβάσεις του Επιμελητηρίου καθώς και της ΟΕΒ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχίες για το ύψος του κατώτατου μισθού εξέφρασε το ΚΕΒΕ

Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης παραδέχτηκε πως οι εργοδότες «ανησυχούν για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού», λέγοντας όμως ότι η υπουργός δεν ανακοίνωσε το ύψος του μισθού στο δ.σ. του ΚΕΒΕ, και ευχήθηκε ότι θα εισακουσθούν όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, προκειμένου να είναι ομαλή και η συνέχεια του διαλόγου. Απαντώντας, πάντως, σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί ο κατώτατος μισθός που θα οριστεί να είναι κάτω από €900, ο κ. Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι «δεν θα καθοριστεί κατώτατος μισθός, κάτω από αυτό που ισχύει σήμερα», όπως επίσης ότι δεν έχει καθοριστεί κάποιο ανώτατο όριο.

Μιλώντας χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής ανέφερε επίσης πως η υπουργός δήλωσε τη Δευτέρα πως ο εθνικός κατώτατος μισθός δεν θα είναι πιο κάτω από αυτόν που εφαρμόζεται σήμερα για συγκεκριμένα επαγγέλματα, με τον ίδιο να χαρακτηρίζει λογικό το γεγονός αυτό. Συμπλήρωσε, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει πως ο εθνικός κατώτατος μισθός θα είναι πιο πάνω, τονίζοντας την ανάγκη το ύψος που θα καθοριστεί να μη δημιουργεί προβλήματα και να ανατρέπει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων, γιατί όπως εξήγησε στο τέλος θα την πληρώσουν και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως εάν θεσπιστεί ένας υψηλός κατώτατος μισθός οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να τον πληρώνουν βάσει της νομοθεσίας και δεν αποκλείεται να κάνουν ακολούθως τους υπολογισμούς τους και να προχωρήσουν σε μειώσεις προσωπικού, με αποτέλεσμα κάποιοι να χάσουν τη δουλειά τους.

Πάντως, ο κ. Τσιακκής διευκρίνισε πως ο υφιστάμενος κατώτατος μισθός –που ανέρχεται στα 870 ευρώ για προσλήψεις και στα 924 μετά από ένα εξάμηνο– είναι ένας καλός μισθός και ένα σωστό επίπεδο για να ξεκινήσουμε με τον εθνικό κατώτατο μισθό που θα ωφελήσει και στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμα και των χαμηλών συντάξεων, αλλά και της υποδήλωσης εισοδημάτων και καταβολής εισφορών στο ΤΚΑ και στο ΓεΣΥ, όπως εξήγησε προχθές η υπουργός.

O ίδιος σημείωσε ακόμα πως στο πλαίσιο του διαλόγου εκκρεμεί η συμφωνία για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού, αλλά και πως θα θεσπιστεί και ωριαίος μισθός ο οποίος στην ουσία θα είναι το πηλίκο του μίνιμουμ μισθού που θα οριστεί διαιρεμένο με τις ώρες εργασίας κάποιου. Διευκρίνισε, πάντως, πως στο πλαίσιο του διαλόγου θα αποφασιστεί επίσης εάν ο εθνικός κατώτατος μισθός θα αφορά σε 38ωρη ή 40ωρη εργασία.

Εκκίνηση συντηρητικά για εθνικό κατώτατο ζητά η ΟΕΒ

Τις εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά για παράδειγμα τον μηχανισμό αναπροσαρμογής του εθνικού κατώτατου μισθού και των ωρών που αυτός θα καλύπτει επιβεβαίωσε χθες και ο γ.δ. της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Μιλώντας επίσης στο Τρίτο του ΡΙΚ ο κ. Αντωνίου εξέφρασε ανησυχία για το ύψος στο οποίο θα καθοριστεί ο εθνικός κατώτατος μισθός προειδοποιώντας πως χωρίς προσοχή και ολοκληρωμένη μελέτη αντικτύπου θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή λόγω και του αυξημένου πληθωρισμού αλλά και του πολέμου στο πώς θα εκκινήσουμε τον εθνικό κατώτατο μισθό με συντηρητική προσέγγιση και να επιμετρήσουμε τις επιπτώσεις τους σε ένα εξάμηνο. Ο γ.δ. της ΟΕΒ, ερωτηθείς σχετικά, εξέφρασε πάντως διαφορετική προσέγγιση με το ΚΕΒΕ ως προς το κατά πόσο ο υφιστάμενος κατώτατος που καθορίζεται για κάποια επαγγέλματα είναι τρόπον τινά ανεκτός για τις επιχειρήσεις. Απάντησε μάλιστα καταφατικά σε ερώτηση αν θα μπορούσε ο εθνικός κατώτατος μισθός να εκκινήσει πιο κάτω από τα όσα προβλέπει σήμερα ο μίνιμουμ μισθός αναφέροντας πως δεν μπορούμε να ξεκινούμε από αυτό ως βάση που αφορά είπε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων, χωρίς να υπάρχει ανάλυση επιπτώσεων. Τόνισε μάλιστα πως το επίπεδο του υφιστάμενου κατώτατου για τα εννέα επαγγέλματα είναι ήδη κοντά στο 60% του διάμεσου μισθού όπως υπολογίζεται από την Στατιστική και στο 53,5% βάσει των εκθέσεων του ILO στην υπουργό και πως σε άλλες χώρες που έχουν χρόνια εθνικό κατώτατο μισθό είναι κάτω ή πλησίον του 50% του διάμεσου. Ανέφερε πως ο στόχος ο κατώτατος να πάει στο 60% του διάμεσου μισθού πρέπει να επιτευχθεί σταδιακά σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρθηκε, σήμερα ο κατώτατος μισθός που εφαρμόζεται ανέρχεται στα 870 ευρώ και ανεβαίνει στα 924 ευρώ (μεικτά) μετά από περίοδο έξι μηνών. Με ις νόμιμες αποκοπές – εισφορές στο ΤΚΑ και στο ΓεΣΥ, τα πιο πάνω ποσά μειώνονται σε 775 ευρώ και στα 823 αντίστοιχα καθαρά, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες αποκοπές.