Στους καλοκαιρινούς μήνες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι φορείς του τουρισμού στην ελεύθερη Αμμόχωστο, οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να απορροφήσουν τους κραδασμούς της απώλειας της Ρωσικής αγοράς, που είναι ιδιαίτερα αισθητή αυτόν τον μήνα. Παραδοσιακά τον Μάιο η περιοχή στηρίζονταν στους Ρώσους, που κατέκλυζαν την περιοχή λόγω των μεγάλων διακοπών τους για την «Ημέρα της νίκης». Φέτος ωστόσο και παρά το γεγονός ότι οι κρατήσεις τον Απρίλιο κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ο Μάιος ξεκίνησε άσχημα, με τη μείωση στην τουριστική ροή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019, να αγγίζει το 50%. 

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, Δώρος Τάκκας είναι πλέον οφθαλμοφανές ότι η μεγάλη “τρύπα” από τους Ρώσους, δεν μπορεί να καλυφθεί για φέτος. «Τον Μάιο παραδοσιακά δεχόμασταν πολλούς Ρώσους και δυστυχώς ο μήνας ξεκίνησε κάνοντας “κοιλιά”. Ευελπιστούμε, όμως, ότι οι επόμενοι μήνες, από τον Ιούνιο και μετά θα είναι καλύτεροι. Απλά αυτό τον μήνα φάνηκε σε μεγάλο βαθμό το κενό των Ρώσων. Θεωρώ ότι οι πληρότητες δεν θα ξεπεράσουν το 40-50%, ενώ παλαιότερα είχαμε 80-90% αυτήν την περίοδο. Είναι μια πολύ δύσκολη η κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποντάρει και στην Κύπρο η Ελλάδα για καλό τουρισμό

Εν τω μεταξύ, πάνω από 15 ξενοδοχειακές μονάδες στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά Ρώσους τουρίστες, θα παραμείνουν, όπως όλα δείχνουν, οριστικά κλειστές με τον ΠΑΣΥΞΕ να ζητά όπως στηριχθούν με ειδικά Σχέδια από το κράτος. 

«Εμείς ζητήσαμε όπως υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για στήριξη των επιχειρήσεων που δέχθηκαν τόσο μεγάλο πλήγμα, ενώ ζητούμε από την Κυβέρνηση να στηρίξει με σχέδια αυτές τις επιχειρήσεις και, τέλος, να επανέλθει το κίνητρο των επιδοτούμενων διακοπών για τους Κύπριους. Από τα τρία αιτήματα υλοποιείται μόνο το τρίτο και αναμένουμε να δούμε κατά πόσο θα δρομολογηθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εκ μέρους του κράτους. Εμείς κάναμε όλα τα διαβήματα που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να γίνουν».

Συνεχίζονται εξάλλου οι προσπάθειες των τουριστικών παραγόντων της περιοχής, μέσω μεγάλης διαφημιστικής καμπάνιας και ενημέρωσης των τουριστικών πρακτόρων, με στόχο την άντληση τουριστών από τις αγορές της Πολωνίας, της Γαλλίας, τη Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Σουηδίας, χώρες με τις οποίες υπάρχει καλή συνδεσιμότητα, με αρκετές εβδομαδιαίες πτήσεις.

«Μέχρι στιγμής δεν είδαμε αύξηση των κρατήσεων από αυτές τις χώρες, αλλά δεν απογοητευόμαστε και συνεχίζουμε τις προσπάθειες σε όλα τα “μέτωπα”. Έχουμε αίσθηση των δυσκολιών και της υφιστάμενης κατάστασης και γνωρίζουμε, ότι ακόμα κι εάν αποδώσει αυτή η προσπάθεια, θα μιλούμε για περιορισμένους αριθμούς τουριστών. Ξέρουμε πως για την περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό των Ρώσων», σημείωσε ο κ. Τάκκας.