Του Σωκράτη Ιωακείμ

[email protected]

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της στήλης, θα παρατείνει η κυβέρνηση την οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε μία προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις που παρατηρούνται από τον καλπασμό του πληθωρισμού. Μέχρι στιγμής, έχουν δαπανηθεί, σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, €180 εκατ. για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, ποσό το οποίο θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ενέργεια αυτή, πάντως, είναι ενάντια στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για στοχευμένες και με σύντομη διάρκεια φοροελαφρύνσεις, όμως η κυβέρνηση έκρινε ως επιβαλλόμενη την παράταση του μέτρου. Με λίγα λόγια, αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να συγκρατήσει τις τιμές για όλο τον πληθυσμό, αντί να το κάνει στοχευμένα, κάτι το οποίο έπραξαν άλλες χώρες, οι οποίες διατήρησαν τις τιμές και από τα επιπλέον έσοδα στήριξαν όλους όσοι το είχαν πραγματικά ανάγκη.

Άλλαξε CFO η Rolandos

Στην αντικατάσταση του οικονομικού της διευθυντή Aνδρέα Λοΐζου με τον κ. Χαράλαμπο Χριστοδουλίδη προχώρησε αυτή την εβδομάδα η εταιρεία Rolandos Εnterprises. Ο λόγος που διενεργήθηκε η συγκεκριμένη αλλαγή είναι για να δοθεί η δυνατότητα στον κ. Λοΐζου να παρέχει στην ολότητα του τον χρόνο του για την ανάπτυξη της εξωτερικής αγοράς αναφορικά με τα προϊόντα της εταιρείας, κάτι που ήδη διενεργεί από το Άμστερνταμ, όπου βρίσκεται από το 2017. Ο κ. Χριστοδουλίδης είναι εγκεκριμένος λογιστής και ενεργεί ως εξωτερικός συνεργάτης της εταιρείας για διάφορα οικονομικά θέματα από το 2020. H Rolandos ασχολείται με την εμπορία καλλυντικών, πραγματοποιώντας εξαγωγές σε πέραν των 20 χωρών.  

Διαμονή στο Αμμάν

Οι αερογραμμές Royal Jordanian αυξάνουν τις πτήσεις τους από και προς την Κύπρο, αναβαθμίζουν τις παροχές και τις διευκολύνσεις για πτήσεις με σταθμό στο Αμμάν και προσφέρουν ειδικές προσφορές για τουρισμό στην Ιορδανία. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν ότι θα αναβαθμίσουν τη συνδεσιμότητα, αλλά και την άνεση των επιβατών που ταξιδεύουν από την Κύπρο, προσφέροντάς τους δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία του Αμμάν στις πτήσεις από Λάρνακα προς ΗΠΑ, Καναδά ή Ασία. Ένας από τους πυλώνες της νέας στρατηγικής της Royal Jordanian είναι η αύξηση του τουρισμού στην Ιορδανία και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει στενή συνεργασία με ταξιδιωτικά γραφεία και διοργανωτές ταξιδιών στην Κύπρο, μέσα από ελκυστικά τέλη πρακτόρων για ατομικά και ομαδικά πακέτα εισιτηρίων, με σκοπό την αύξηση των Κυπρίων ταξιδιωτών προς Ιορδανία.   

Εθνικός Οργανισμός Αναπτύξεως

Η Γενική Διεύθυνση REFORM της Ε. Επιτροπής ενέκρινε το 2021 αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για παροχή Ειδικής Τεχνικής Βοήθειας για την δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως (National Promotion Agency). Αυτός ο νέος οργανισμός αναμένεται να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες του κράτους για “γεφύρωση” των χρηματοδοτικών κενών και για βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και αυτοεργοδοτούμενους. Βασικό μέρος της μελέτης αποτελεί η ανάλυση δεδομένων πρόσβασης σε χρηματοδότηση και ο εντοπισμός των χρηματοδοτικών κενών. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ενημέρωσε τα μέλη του το ΚΕΒΕ, η Ernst & Young Κύπρου, η οποία ανέλαβε την υλοποίηση του έργου, διενεργεί διαδικτυακή έρευνα που απευθύνεται σε μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις καθώς και σε αυτοεργοδοτούμενους. Μάλιστα, τους καλεί να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο, ώστε να έχουν μια σωστή εικόνα σε σχέση με τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.

Ακάλυπτες επιταγές

Ακάλυπτες επιταγές αξίας €438.000 παρουσιάστηκαν τον Απρίλιο στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη. Είναι η μεγαλύτερη μηνιαία αξία ακάλυπτων επιταγών που παρουσιάστηκε τουλάχιστον από το 2020, ενώ συγκριτικά αντιστοιχεί σε πέραν του μισού από το συνολικό ποσό ακάλυπτων επιταγών που παρουσιάστηκαν όλο το 2020. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο 2022 το συνολικό ποσό ακάλυπτων επιταγών που παρουσιάστηκε ήταν €149.558, τον Φεβρουάριο €93.811 και τον Μάρτιο €64.852. Συνολικά, το 2021 παρουσιάστηκαν ακάλυπτες επιταγές αξίας €933.945. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤΚ, ο αριθμός φυσικών και νομικών προσώπων που καταχωρήθηκαν στον προκαταρκτικό κατάλογο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο 2022 ανέρχεται στα 81, ενώ 69 πρόσωπα καταχωρήθηκαν στο Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) το ίδιο διάστημα. Στον προκαταρκτικό κατάλογο καταχωρούνται όλες οι ακάλυπτες επιταγές που παρουσιάζονται στις τράπεζες, δηλαδή όλες οι επιταγές που στην τελευταία τους παρουσίαση, και αφού έχουν παρέλθει 15 μέρες από την πρώτη παρουσίαση, παραμένουν απλήρωτες λόγω έλλειψης ή ανεπάρκειας διαθέσιμων κεφαλαίων του εκδότη τους. Οι ακάλυπτες επιταγές, πάντως, αποτυπώνουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα φυσικά και νομικά πρόσωπα στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Παράπονο του Μ. Αντωνίου

«Ρε φίλε, μα έχει καιρό να μου γράψεις στη στήλη σου κάποιο χιουμοριστικό σχόλιο», μας ανέφερε με παράπονο ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου. Αν σου πω ότι περιμένω να ανακοινωθεί το ύψος του κατώτατου μισθού για να εμπνευστώ, θα με πιστέψεις Μιχάλη μου; Πάντως, όταν του μεταφέραμε την πληροφόρηση ότι το ποσό θα κλειδώσει κοντά στα €950 ο κ. Αντωνίου μας έδωσε την εντύπωση πως αν ισχύσει κάτι τέτοιο θα βγει για πρώτη φορά στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί. Πάντως, το ύψος του κατώτατου μισθού θα κλειδώσει και θα ανακοινωθεί εντός του τρέχοντος μηνός και πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει στις επιχειρήσεις περίοδο 6 μηνών για να συμμορφωθούν.

Πωλείται ξενοδοχείο στη Λαϊκή Γειτονιά

Ξενοδοχείο στην παλιά Λευκωσία πωλεί για το ποσό του €1,2 εκατ. η Gordian Holdings. Το ακίνητο είναι ξενοδοχείο γνωστό ως «RIMI Hotel», στη συνοικία Τρυπιώτη, του Δήμου Λευκωσίας. Βρίσκεται στη γωνία της οδού Σόλωνος και της οδού Αριστοκύπρου, 150μ από την πλατεία Ελευθερίας και 70μ από την οδό Λήδρας. Εφάπτεται σε πεζόδρομο (Λαϊκή Γειτονιά) κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του.

Το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2000 και αποτελείται από ισόγειο, υπόγειο και τρεις ορόφους. Το ισόγειο αποτελείται από χώρο υποδοχής, σαλόνι, εστιατόριο, μπαρ, κουζίνα, γραφείο και εσωτερική αυλή που έχει μετατραπεί σε αποθήκη. Διαθέτει συνολικά 26 δωμάτια σε δύο ορόφους. Το ακίνητο, αξίζει να σημειωθεί, μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για τα νέα κυβερνητικά κίνητρα για την αναζωογόνηση του εσωτερικού των τειχών στη Λευκωσία.

Αντιδράσεις για την ανάπτυξη της Κρατικής Έκθεσης

Παρουσιάστηκε δημόσια την Τρίτη από τον Δήμο Έγκωμης το γενικό αναπτυξιακό σχέδιο (master plan) για τον χώρο της κρατικής διεθνούς έκθεσης. Στην ουσία, η μελέτη που κατατέθηκε προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου καινοτομίας στην περιοχή. Το θέμα, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση του τέως προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος ανάφερε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί τη μεγάλη αυτή κρατική περιουσία, με πρόσχημα τη δημιουργία χώρων για ανάπτυξη επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με την πληροφορική και την καινοτομία. «Προσφέρουν τη γη σε επενδυτή που θα κτίσει πολυκατοικίες με πολυτελή διαμερίσματα, κτήρια γραφείων και εκθεσιακών χωρών (show rooms), καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Κερασάκι ο τερματικός σταθμός λεωφορείων. Και μια λεωφόρος 4 λωρίδων κυκλοφορίας (λεωφ.  Μακεδονίας) που θα ενώνει τη νέα αυτή μεγάλη ενιαία ανάπτυξη (δίπλα από την κρατική έκθεση παράλληλα σχεδιάζει η Αρχιεπισκοπή δικό της master plan) με αυτήν στο Μετόχι του Κύκκου. Μπετόν, άσφαλτος και χρήμα. Κατά τα άλλα είμαστε μέσα στην Πράσινη Ανάπτυξη, είμαστε (που θα έλεγε κι ο μακαρίτης ο Ηλιόπουλος)», κατέληξε ο κ. Περδίκης. Πάντως, οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια της παρουσίασης οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν ήταν μεμονωμένες και είχαν περισσότερο να κάνουν με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σχέση με την υλοποίηση του έργου.