Ενημερωτική ημερίδα για τα διάφορα σχέδια χορηγιών του υπουργείου Ενέργειας που ήδη τρέχουν, αλλά και για όσα έρχονται αναμένεται να πραγματοποιηθεί από βδομάδας στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας, στην παρουσία της υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου αλλά και του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Κώστα Χαμπιούρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο πλαίσιο της ημερίδας θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για την επικείμενη προκήρυξη του νέου σχεδίου χορηγιών για θερμομόνωση και για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ύψους 8 εκατ. ευρώ περίπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρανομούν για να μην κόψουν το ρεύμα στον σταθμό Δεκέλειας

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η επίσημη προκήρυξη του σχεδίου για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και για θερμομόνωση οροφών θα γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πως αυτά θα παρουσιαστούν επίσημα διαδικτυακά στις 24 του μήνα ζωντανά από την ιστοσελίδα του υπουργείου Ενέργειας. Όπως αναφέρθηκε, μια πρώτη ενημέρωση για τα νέα σχέδια αναμένεται να γίνει και στο πλαίσιο της ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 18 του μήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας.

Στην εκδήλωση της Τετάρτης που απευθύνεται τόσο σε κατοίκους των ορεινών περιοχών όσο και σε επιχειρηματίες θα παρουσιαστούν και τα σχέδια χορηγιών του υπουργείου Ενέργειας που ήδη τρέχουν ή θα τρέξουν προσεχώς όπως το σχέδιο για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, το σχέδιο χορηγιών εξοικονομώ, αναβαθμίζω τις επιχειρήσεις και το σχέδιο χορηγιών για δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή/και εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Θα υπάρξει επίσης ενημέρωση και για το σχέδιο που εξαγγέλθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα σε κατοικίες, συνολικού ύψους 600 χιλ. ευρώ.  Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει αυξημένη χορηγία σε σχέση με το ίδιο σχέδιο που εφαρμόστηκε στο παρελθόν, η οποία διπλασιάζεται για κατοίκους ορεινών περιοχών. Συγκεκριμένα, το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στα €450 ανά κατοικία/σύστημα (από €350 ευρώ που ήταν πέρσι – αύξηση 28,5%), ενώ για οικίες που εμπίπτουν στις ορεινές περιοχές το ποσό διπλασιάζεται και φτάνει τα €900 (από τα €700 που ήταν πέρσι – αύξηση 28,5%), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι η σχετική πρόσκληση για την εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης καλεί τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες των ορεινών περιοχών να παραστούν σε αυτήν, προκειμένου να μάθουν για τα κίνητρα του υπουργείου Ενέργειας για ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας ή των επιχειρήσεων τους «τα οποία συμβάλλουν στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος».