Πρόσθετα μέτρα για αντιμετώπιση των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων που γονάτισαν τα νοικοκυριά και που εντείνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να τεθούν ενώπιον σύσκεψης, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για την ερχόμενη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μπορεί, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την προηγούμενη εβδομάδα, να μην μπορούμε να σκοτώσουμε τον πληθωρισμό, ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να επιχειρήσει έστω να τον λαβώσει. Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων αυξήσεων στις τιμές βασικών αγαθών και των τιμών καυσίμων και γενικότερα του αυξανόμενου πληθωρισμού που τον Απρίλιο σκαρφάλωσε στο 8%, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη για την ερχόμενη Παρασκευή 20 του μήνα, στο Προεδρικό, στην οποία οποία θα παρευρεθούν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί. Όπως ανακοινώθηκε επίσημα, την ερχόμενη Παρασκευή στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προεδρεύσει σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και την υφυπουργό Πρόνοιας «για να μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των πληθωριστικών τάσεων που παρατηρούνται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία». Ενόψει των πιο πάνω θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στη διάρκεια της σύσκεψης θα τεθούν επί τάπητος νέα μέτρα στήριξης πέραν των όσων ήδη τρέχουν και που όπως ανέφεραν αρμόδιοι υπουργοί θα ανανεωθούν, όπως είναι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που λήγει τέλος Ιουνίου και η συνέχιση μειωμένου ΦΠΑ 9% στον ηλεκτρισμό για νοικοκυριά που τερματίζεται επίσης τέλος Ιουνίου -η μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό στο 5% για ευάλωτους συνεχίζεται μέχρι τον Αύγουστο. «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανάλογα μ’ αυτές αναπροσαρμόζει τα πλάνα της», μας αναφέρθηκε από κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες για το θέμα «συστάθηκαν υπουργικές επιτροπές ενώ δόθηκαν οδηγίες για ετοιμότητα όλων των αρμόδιων υπηρεσιών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η σύσκεψη που εξαγγέλθηκε δεν αποκλείεται να αποτελεί και την απάντηση της κυβέρνησης στα πολλά αιτήματα για λήψη πρόσθετων μέτρων τόσο από οργανωμένα σύνολα αλλά και από πολιτικές δυνάμεις. Σημειώνουμε ότι μόλις το Σάββατο, τη μέρα που με δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του ΠτΔ Ανδρέας Ιωσήφ γνωστοποιούσε τη σύσκεψη της Παρασκευής, το ΑΚΕΛ έδινε στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε το ίδιο μία μέρα προηγουμένως σε διάφορους φορείς όπως στο ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και την ΠΟΒΕΚ για τις πρωτοβουλίες που το ίδιο ανέλαβε «σε σχέση με τη στήριξη της οικονομίας και των νοικοκυριών, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών εξαιτίας της αύξησης των τιμών σε πρώτες ύλες, βασικά αγαθά και υπηρεσίες». Στην επιστολή του ΑΚΕΛ γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε για αποφυγή της διπλής φορολογίας στα καύσιμα, αλλά και για διεύρυνση των λόγων έκδοσης πλαφόν για τις τιμές τους.

Οι πολιτικές πιέσεις, που έχουν τη σημασία τους ενόψει και των εκλογών του 2023, δεν είναι ο μόνος λόγος που συγκαλείται η σύσκεψη της Παρασκευής αφού η παρατηρούμενη ακρίβεια ταλαιπωρεί στο σύνολό τους τα νοικοκυριά και είναι αδύνατον να κρυφτεί. «Ζούμε σε μια εποχή», είπε χαρακτηριστικά χθες ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, «που το μόνο σταθερό είναι δυστυχώς η αστάθεια», αναφερόμενος στη συνέχεια στις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων και στην παρούσα κρίση ακρίβειας και πληθωρισμού. Όπως αναφέρθηκε, ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ανήλθε στο 8,8%, από 7,13% τον Μάρτιο, με τον υπουργό Οικονομικών να μην αποκλείει το επόμενο διάστημα να δούμε και διψήφιο πληθωρισμό.

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πετρίδης είπε, πάντως, πως η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, θα συνεχίσει την παροχή στήριξης για άμβλυνση των συνεπειών από τις συνεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένος. Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης επιβεβαίωσε εξάλλου και την πρόθεση της κυβέρνησης για ανανέωση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και αυτής του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενδεχομένως για άλλους τρεις μήνες.