Με ρυθμό 2,3% θα αναπτυχθεί η κυπριακή οικονομία το 2022, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιορίζοντας σημαντικά την προηγούμενη πρόβλεψή της του περασμένου Φεβρουαρίου, λόγω του αντικτύπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, στις Εαρινές της προβλέψεις που εκδόθηκαν σήμερα, η Κομισιόν, εκτιμά τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ και την Ευρωζώνη ευρύτερα, μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού, που ωθείται ανοδικά κυρίως από τις τιμές της ενέργειας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 2,3%, δηλαδή 1,8 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την αντίστοιχη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου, ενώ το 2023 θα επιταχυνθεί στο 3,5%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη πρόβλεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υψηλές τιμές ενέργειας μέχρι το 2025

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Κομισιόν προβλέπουν μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού (πρόκειται για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό – HICP), ο οποίος το 2022 εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στο 5,2%, διπλασιάζοντας την προηγούμενη πρόβλεψη του Φεβρουαρίου (από 2,6%), ενώ το επόμενο έτος θα παρουσιάσει αποκλιμάκωση στο 2.7%, παραμένοντας ωστόσο σημαντικά πολύ υψηλότερα από το 1,2%, που ήταν πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.

«Η κυπριακή οικονομία ξεκίνησε το 2022 από ισχυρή θέση, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχετικές κυρώσεις αναμένεται να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα τον τουρισμό και τις εξαγωγές υπηρεσιών, καθώς η Ρωσία είναι σημαντική αγορά και για τα δύο», αναφέρει η Κομισιόν.

Πάντως, η Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι εκτιμήσεις υπόκεινται σε σημαντική αβεβαιότητα και καθοδικούς κινδύνους, «καθώς οι τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών, που είναι συνδεδεμένοι με τις εξαγωγές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε εξωγενείς κλυδωνισμούς».

Για τον πληθωρισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξηγεί πως η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές πετρελαίου λόγω της μεγάλης εξάρτησης της Κύπρου στα πετρελαϊκά προϊόντα, ενώ οι τιμές ωθούνται ανοδικά και από τις αυξήσεις μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και τροφίμων.

Σε σχέση με την ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά ότι παρά τη δημιουργία θέσεων εργασίας το 2021, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας «θα φρενάρει» την αγορά εργασίας αργότερα το 2022. Συναφώς εκτιμά ότι ο ρυθμός της ανεργίας θα αυξηθεί ελαφρώς στο 7,8% φέτος (από 7,5% το 2021), προτού υποχωρήσει στο 7,3%, τον επόμενο χρόνο.

Εξάλλου, παρά την επιβραδυνση του ΑΕΠ, η Κομισιόν εκτιμά πως το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συνεχίσει την πτωτική πορεία και θα περιοριστεί στο 0,3% (από 1,7% το 2021) το 2022, καθώς περιορίζονται τα μέτρα στήριξης που είχε λάβει η Κυβέρνηση κατά την πανδημία του κορωνοϊού.

Τέλος, το δημόσιο χρέος που υποχώρησε στο 103,6% του ΑΕΠ το 2021, εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 93,9% φέτος και θα μειωθεί περαιτέρω στο 88,8% το 2023.