Η ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά, λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, δεν αποτρέπει τους πελάτες των τραπεζών να ζητούν δάνεια, κυρίως για καταναλωτικούς σκοπούς, παρά το γεγονός ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών μειώνεται. Ο τομέας της λιανικής τραπεζικής δείχνει ότι ακόμη αντέχει, κόντρα στο γενικότερο αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, με επιπτώσεις στις αυξήσεις των τιμών βασικών προϊόντων και υπηρεσιών και κατά συνέπεια μικρότερη αξία των οικογενειακών εισοδημάτων.

Τα τραπεζικά επιτελεία των δυο μεγάλων τραπεζών, Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής, παρακολουθούν το θέμα στενά και βλέπουν ότι, μέχρι τον Απρίλιο τουλάχιστον, δεν έχει επηρεαστεί η ψυχολογία των υφιστάμενων και των εν δυνάμει πελατών. H ζήτηση δανείων για αγορά αυτοκινήτου και ακινήτων συνεχίζεται κανονικά, παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία δεν έχει υποχωρήσει και μάλλον αυξάνεται.

Στην Κύπρο φαίνεται ότι η ακρίβεια και το ρευστό περιβάλλον λόγω του πολέμου δεν επηρεάζει τόσο πολύ τους Κυπρίους, τουλάχιστον προς το παρόν, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου η ζήτηση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων άρχισε να περιορίζεται. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day, οι πρώτες αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας αποτυπώθηκαν τον Απρίλιο στη ζήτηση για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πηγές της Τράπεζας Κύπρου ανέφεραν στο «Φ» ότι μέχρι και τον Απρίλιο οι αριθμοί δεν δείχνουν πτωτική πορεία του δανεισμού και οι αιτήσεις για νέα δάνεια συνεχίζονται, τόσο για την αγορά αυτοκινήτου όσο και για στεγαστικούς σκοπούς. Φυσικά, όμως, αυτό που τονίζεται είναι ότι για τους επόμενους μήνες είναι άγνωστο πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση δανείων και βλέπουν ότι, αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα και η ακρίβεια, θα υπάρξει συντηρητική στάση των πελατών και άρα λιγότερες αιτήσεις για δάνεια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκτίμηση της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία βλέπει το κομμάτι του retail να μην επηρεάζεται προς το παρόν από το αβέβαιο περιβάλλον, με την εικόνα να είναι θετική για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ο Απρίλιος, όπως σημειώνεται, βρίσκεται στα περσινά επίπεδα αλλά ο προβληματισμός είναι αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν εκταμιεύσεις νέων δανείων τους επόμενους μήνες. Αυτό όμως που τονίζεται είναι ότι η χρήση των καρτών είναι ιδιαίτερα αυξημένη, τόσο για τις πληρωμές μέσω των τερματικών POS αλλά και μέσω αναλήψεων από τα ATMs.

Αυξημένα κατά 41,8% τα δάνεια σε νοικοκυριά

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι ο δανεισμός των ιδιωτών δεν λαμβάνει προς το παρόν υπόψη ότι θα υπάρξουν φέτος αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να κατορθώσει να περιορίσει τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, μεγάλη αύξηση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2022 η παραχώρηση νέων δανείων, με τις χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά να ξεπερνούν ακόμη και τα επίπεδα του 2019, προ πανδημίας. Τα νέα δάνεια που δόθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανήλθαν στα €910,6 εκατ., από €642 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση 41,8%.