Πληθαίνουν οι εισηγήσεις από πλευράς αντιπολίτευσης για αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου πληθωρισμού, ενόψει και της κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή για το θέμα, στο Προεδρικό. Τα κόμματα, τουλάχιστον χθες, επικέντρωσαν τις εισηγήσεις τους στην ανάγκη ελάφρυνσης των νοικοκυριών μέσω μείωσης ή και μηδενισμού του ΦΠΑ σε διάφορα βασικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, μετά το ΑΚΕΛ, που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα επιστολή που απέστειλε σε οργανωμένα σύνολα για αντιμετώπιση της ακρίβειας, καταγράφοντας μεταξύ άλλων σε αυτήν και διάφορες προτάσεις νόμου που κατέθεσε στη Βουλή, χθες κι άλλα κόμματα προχώρησαν στην υποβολή εισηγήσεων ενόψει και της σύσκεψης της Παρασκευής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η ΕΔΕΚ υπενθύμισε τις προτάσεις που υπέβαλε και στο παρελθόν, καλώντας την κυβέρνηση να τις αξιοποιήσει. Η ΕΔΕΚ υπενθυμίζει ότι προτείνει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και όπου είναι δυνατό επιχορήγηση της τιμής τους, επιβολή του ΦΠΑ μόνο επί της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού και όχι επί του συνόλου των χρεώσεων του λογαριασμού, σημαντική μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της ΕΕ, χρηματοδότηση της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ως μέτρο στήριξης των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επέκταση των σχεδίων χορήγησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Με δεδομένο πως το κράτος χάνει περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από την παράνομη προμήθεια καυσίμων προς τα κατεχόμενα, η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τους ελέγχους αλλά και την επιβολή ποινών, με τρόπο ώστε να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο και να διαθέσει τα χρήματα αυτά για επιχορήγηση (και μείωση) της τιμής του ρεύματος ή και των καυσίμων», προσθέτει η ΕΔΕΚ. Σε δική τους παρέμβαση ενόψει της σύσκεψης της Παρασκευής, οι Οικολόγοι πρότειναν χθες αναστολή του ΦΠΑ στα τρόφιμα (σ.σ. σήμερα επιβάλλεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5%) και άλλα μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας. Το Κίνημα, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα της εποχής, ζητά, πέραν της αναστολής του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως το κράτος αναπτύξει άμεσα στρατηγικές και να εφαρμόσει δράσεις σε τέσσερις βασικούς άξονες, προτείνοντας συγκεκριμένα αλλαγές σε πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωση των εξόδων των νοικοκυριών, ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για σωστή ενεργειακή συμπεριφορά, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης και βοηθημάτων σε οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων και αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.