Βιομηχανικές περιοχές, Ταμείο ΑΠΕ, ανώτατο όριο προστίμου σε σχέση με την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών και εκφράστηκε ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, την Τρίτη. 

Μεταξύ άλλων στην συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας συνεχίστηκε η συζήτηση για την πρόταση νόμου κατέθεσε από κοινού η Επιτροπή και έχει σκοπό την θέσπιση νομοθεσίας για τη ρύθμιση της εκλογής διαχειριστικής επιτροπής σε κάθε βιομηχανική ή βιοτεχνική ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται αναγκαία, για λόγους αποτελεσματικής εκπροσώπησης και καλύτερης διαχείρισης των υποθέσεων κάθε βιομηχανικής ή βιοτεχνικής ανάπτυξης, με σκοπό κυρίως την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που προκύπτουν σε αυτή.

«Άκουσα με πολύ προσοχή τους προβληματισμούς που έθεσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καθώς και η Ένωση Δήμων, θεωρώ ότι  οι προβληματισμοί αυτοί μπορούν να ξεπεραστούν, γιατί  τα πραγματικά  οφέλη με αυτή την ρύθμιση είναι πολύ περισσότερα», είπε.

Πρόσθεσε ότι η βιομηχανία και η βιοτεχνία σε μια χώρα αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι με πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα ανοίξει ο δρόμος για  την πολιτεία, το κράτος να στηρίξει τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και να επενδύσει στην βιοτεχνία, στην βιομηχανία και στους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της συζήτησης για την πρόταση νόμου που αφορά την μείωση του προστίμου κατά την υποβολή της ετήσιας έκθεσης στον Έφορο Εταιρειών, με μείωση στα 150 ευρώ του ανώτατου ορίου προστίμου από τα 500 ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Όπως είπε τη σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε  ο ίδιος εκ μέρους της ΕΔΕΚ μαζί με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκο Λεωνίδου και τον Βουλευτή των Οικολόγων Σταύρο Παπαδούρη. Ανέφερε ότι η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα σε αυτή την πρόταση νόμου που θα πάει στην επόμενη συνεδρία για τοποθέτηση και στη συνέχει στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Από πλευράς του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στη συζήτηση στην Επιτροπή των τροπολογιών που αφορούν τη λειτουργία του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ανέφερε ότι κατέθεσε δύο τροπολογίες. Η πρώτη, την οποία κατέθεσε μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυριάκο Χατζηγιάννη, αφορά την επιστροφή από το πάγιο ταμείο του κράτους στο ταμείο ΑΠΕ ενός ποσού από τη δημοπράτηση των εκπομπών αερίων. Το ποσό αυτό, είπε, θα πρέπει να μεταφέρεται στη συνέχεια ως κίνητρα προς τους καταναλωτές. Η επιτροπή πρόσθεσε έδωσε το δικαίωμα να ενσωματωθεί αυτή η τροπολογία στο νομοσχέδιο.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε, είπε ο κ. Παπαδούρης, δίνεται η ευχέρεια σε οργανωμένο σύνδεσμο καταναλωτών να είναι ως μόνιμό μέλος στην Επιτροπή διαχείρισης του Ταμείου ΑΠΕ, για σκοπούς διαφάνειας και καλού χειρισμού.

Παράλληλα κάκισε τη συμπεριφορά των αρμοδίων υπουργείων, γιατί ενώ εδώ και δύο μήνες ζήτησαν να μας δοθούν τα στοιχεία από το 2010 μέχρι το 2021 όλων των ποσών που έχουν πληρωθεί για αγορά εκπομπών ρύπων και την επιστροφή τους στο πάγιο ταμείο του κράτους και κατά πόσο έχουν δοθεί ως κίνητρα στους καταναλωτές, τους έστειλαν τα στοιχεία μόλις χθες βράδυ, αναφέροντας ότι θεωρούνται ως ανεπίσημα και δίνονται  με επιφύλαξη.

Ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία εκφράστηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας

Τη συζήτηση για τις επιπτώσεις στις κυπριακές επιχειρήσεις από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου, με τη πρώτη ανάλυση να επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού.

Βουλευτές αναφέρθηκαν στις μεγάλες απώλειες από τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και τις γενικότερες επιπτώσεις στις επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων στην Κύπρο αλλά και στην μεγάλη ρωσική κοινότητα των 40.000 και πλέον ατόμων που διαμένει μόνιμα στο νησί.

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η Λούσι Μούσκου αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ανάκαμψη 80-90% του τουρισμού το 2022 και είπε ότι σύμφωνα με αυτά δεν δικαιολογείται στήριξη στον τουρισμό στο παρόν στάδιο. Σημείωσε ότι η ανάκαμψη που έχει παρατηρηθεί είναι επειδή κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του μοντέλου τους για αντικατάσταση των τουριστών από άλλες εναλλακτικές αγορές και δεν θα ήταν δίκαιη η στήριξη σε επιχειρήσεις που δεν έψαξαν για εναλλακτικές αγορές. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στήριξε με μέτρα πέρα των δύο χρόνων τον τουριστικό τομέα. Είπε επίσης ότι ειδικά για την επαρχία Αμμοχώστου οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν στο 60-70% του 2019.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής είπε ότι το πρόβλημα που αναμένεται να προκύψει από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι μεγάλο και αναμένεται να επηρεάσει πολλές επιχειρήσεις και εταιρείες με κάποιες εξ αυτών να οδηγούνται σε κλείσιμο. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη και θα πρέπει οπωσδήποτε η πολιτεία να εκτιμήσει και να μετρήσει το πρόβλημα και να δει με ποιο τρόπο να διαβιβάσει αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, κυρίως του τουρισμού που επηρεάζονται από το κλείσιμο των αιθέρων, ενώ κάποιες επιχειρήσεις είχαν απόλυτη εξάρτηση από τις συγκεκριμένες αγορές. Κάλεσε σε λήψη αποφάσεων που να είναι βασισμένες σε λεπτομερή μελέτη και να διαβιβαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν αρνητικά την κυπριακή οικονομία. Πέραν του γεγονότος, όπως ανέφερε ότι η Κύπρος έχει χάσει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες, δυστυχώς κλείνουν πολλές μεγάλες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, κυρίως στη Λεμεσό με αποτέλεσμα εκατοντάδες να χάνουν τις δουλειές τους, να πλήττεται η οικονομία και να χάνει έσοδα το κράτος. Υπενθύμισε τη λανθασμένη απόφαση των τραπεζών τις πρώτες μέρες του πολέμου, να μπλοκάρουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ρώσων που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, κάτι που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στις οικογένειές τους, ενώ κάποιοι μετέφεραν τις εργασίες τους εκτός Κύπρου.  Πρόσθεσε ότι είναι καθήκον της Κυβέρνησης να ζητήσει εξαίρεση από κάποιες από τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ, όπως έκαναν άλλα κράτη-μέλη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι ως μέλος της ΕΕ η Κύπρος ακολουθεί όλες τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, ωστόσο όπως είπε, καλούμαστε να βρούμε τη χρυσή τομή, αφού κάποιες χώρες έχουν βρει κάποια μικρά παραθυράκια τα οποία θα βοηθήσουν να προστατεύσουν την οικονομία τους. Από την άλλη, ανέφερε η Κύπρος πρέπει να ακολουθήσει όλες τις κυρώσεις αν θέλει πραγματικά να υποστηρίξει τον ουκρανικό λαό. Εξέφρασε την ελπίδα να έρθουν στην επόμενη συνεδρία κάποια στοιχεία ενώπιον τους από την εκτελεστική εξουσία.