Δεν πτοήθηκε από πληθωριστικές πιέσεις και πολεμικές συγκρούσεις η ανάπτυξη της οικονομίας το πρώτο 2022 στην Κύπρο, αλλά ούτε και στην υπόλοιποη ΕΕ, και όπως φαίνεται από τα στοιχεία, οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής δεν ανέτρεψαν επί του παρόντος τις εκτιμήσεις για ικανοποιητική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, που ανακοινώθηκε χθες, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 είναι θετικός και υπολογίζεται σε 5,8%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 5,6%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική, ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορά και αποθήκευση, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών. Παρά τον σχετικά ψηλό ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται επιβράδυνση τα επόμενα τρίμηνα. Η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις, που ανακοινώθηκαν προχθές, εκτιμά ότι η ανάπτυξη της οικονομίας για φέτος θα ανέλθει στο 2,3% και το 2023 στο 3,5%. Οι προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, όπως καταγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-2024, προβλέπουν ανάπτυξη 2,7% και 3,8% και καταδεικνύουν ακόμη μια φορά την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας σε περιόδους κρίσεων, όπως επισήμανε σε χθεσινή του ανακοίνωση το αρμόδιο υπουργείο.