Δεν θέλουν εργασιακή αναταραχή και απεργίες οι τράπεζες και το μήνυμα που στέλνουν στη συνδικαλιστική πλευρά είναι ότι η επίλυση των διαφορών πρέπει να γίνεται στο τραπέζι του διαλόγου, θέλοντας να αποφύγουν τις αντιπαραθέσεις. Μια μέρα μετά τη μαζική συμμετοχή των τραπεζικών υπαλλήλων στις επαρχιακές γενικές συνελεύσεις της ΕΤΥΚ, κατά τις οποίες τα μέλη της συντεχνίας ομόφωνα εξουσιοδότησαν την οργάνωση για λήψη απεργιακών μέτρων στον τραπεζικό τομέα αν η Ελληνική Τράπεζα προχωρήσει σε πλεονασμούς, αντί σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, η τραπεζική πλευρά επανήλθε, τονίζοντας την ανάγκη να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανοίγει πόρτα εξόδου για περίπου 500 υπαλλήλους Τρ. Κύπρου

Χθες, αυτό που τόνισε η Ελληνική Τράπεζα είναι ότι «τα οποιαδήποτε προβλήματα λύνονται στο τραπέζι του διαλόγου και όχι με απειλές και απεργίες. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να συμβιβαστεί και να συμφωνήσει σε μια ολιστική λύση για όλες τις εκκρεμότητες, στη βάση μιας νέας συλλογικής σύμβασης». Η Ελληνική Τράπεζα αναφέρει πως «επαναλαμβάνουμε τη βούληση και τη δέσμευση της τράπεζας να συζητήσουμε όλα τα εκκρεμή ζητήματα και να καταλήξουμε σε κάποιο συμβιβασμό, αποφεύγοντας περιττές αντιπαραθέσεις. Ευελπιστούμε ειλικρινά ότι η ΕΤΥΚ θα επανεξετάσει την αρνητική της στάση και τη διάθεση για ακραία μέτρα και θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καλή τη πίστη, για μια νέα συλλογική σύμβαση που θα διασφαλίζει έναν υγιή και εύρωστο οργανισμό στο μέλλον και θα διαφυλάσσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας».

Επειδή το ενδεχόμενο απεργίας των τραπεζικών υπαλλήλων δεν θα αφορά μόνο την Ελληνική αλλά όλες τις τράπεζες, το θέμα δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου κατά τη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2022. Απηύθυνε έκκληση στη διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας και στην ηγεσία της ΕΤΥΚ να αποφύγουν την οποιαδήποτε μετωπική αντιπαράθεση και να επιδιώξουν να επιλύσουν τις διαφορές στο τραπέζι του διαλόγου και τόνισε ότι η επίμαχη εργατική διαφορά θα τεθεί πολύ σύντομα ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών. Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι η εργασιακή κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν βοηθά την οικονομία εν μέσω των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία και επεσήμανε ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι η επίλυση των διαφορών σε πνεύμα καλής θέλησης.

Τα επόμενα βήματα που αναμένεται να γίνουν προβλέπεται να είναι καθοριστικά. Αυτό που ουσιαστικά αναμένεται είναι η εκδήλωση πρωτοβουλίας από τη μεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, προκειμένου οι δύο πλευρές, Ελληνική Τράπεζα και ΕΤΥΚ, να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, με στόχο την εξεύρεση της συμβιβαστικής εκείνης φόρμουλας που θα αφήνει ικανοποιημένα και τα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Τη σοβαρή εργατική διαφορά καλείται να διαχειριστεί ο ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου, μέχρι αυτή να αναρρώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Αιμιλιανίδου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, είχε αναλάβει να το διαχειριστεί η ίδια προσωπικά.

Θεανώ Θειοπούλου