Σύσκεψης με θέμα την αντιμετώπιση των συνεπειών της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προήδρευσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να δηλώνει μετά την σύσκεψη ότι, μεταξύ άλλων, αναμένεται να παραταθούν η μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Μάριος Πελεκάνος είπε ότι κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα μέτρα που, ήδη, λαμβάνονται αλλά και επιπλέον οριζόντια ή/και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη  τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.                                        

Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα προταθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου.

Σε ερώτηση ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «έχουν συζητηθεί όλα τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, και οι εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, των πολιτικών κομμάτων, του Συμβουλίου Οικονομίας, του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες μια σειρά συζητήσεων, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο μια ολιστική προσέγγιση, μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους».

Σε ερώτηση για την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο Εκπρόσωπος είπε και αυτά τα μέτρα έχουν συζητηθεί σήμερα και «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν».

Κληθείς να πει κατά πόσο υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει ήδη μια αξιολόγηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τη σημερινή σύσκεψη έγινε ανάλυση όλων των προτάσεων, επομένως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους να αναλύσει σε βάθος την κατάσταση και να συγκεκριμενοποιηθούν και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθεί το Υπουργείο Οικονομικών».

Σε ερώτηση αν τα μέτρα είναι στοχευμένα για τις ευάλωτες ομάδες, για τις επιχειρήσεις κλπ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητήθηκαν και οριζόντια και στοχευμένα μέτρα».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των καυσίμων, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται που είναι ουσιαστικά καινούρια, εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει συμφωνηθεί και με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποφεύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».