Σε υπογραφή μνημονίου με την Amazon Web Services (AWS) προχώρησε την Τρίτη ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολίτικης Κυριάκος Κόκκινος, με στόχο να επιταχυνθεί η υιοθέτηση υπηρεσιών cloud σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τις υποδομές πληροφορικής της δημόσιας διοίκησης.

Εκ μέρους της Amazon Web Services το μνημόνιο υπέγραψε ο Κάμερον Μπρουκς, Director of Europe Public Sector στην AWS.

Η συνεργασία με την AWS, παγκόσμιου κολοσσού στην παροχή υπηρεσιών cloud, παρέχει, όπως αναφέρθηκε επισήμως, μια μοναδική ευκαιρία για ώθηση της μετάβασης της Κύπρου στο υπολογιστικό νέφος (cloud), αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ψηφιακής ατζέντας και καταλυτικό παράγοντα ενίσχυσης της θέσης της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και δεδομένων. Το Μνημόνιο διευκολύνει και υποστηρίζει την ανάπτυξη και υιοθέτηση μιας ολιστικής πολιτικής cloud-first, τόσο όσον αφορά τη σχετική στρατηγική, την προμήθεια προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό των πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, όσο και την ανάπτυξη ικανοτήτων και την υιοθέτηση του κατάλληλου επιχειρησιακού μοντέλου και πολιτικών ασφαλείας, ανοικτών δεδομένων και άλλων τεχνικών πτυχών.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, ο Κάμερον Μπρουκς απαντά μέσω του «Φιλελεύθερου» ερωτήσεις για τη σημασία του μνημονίου και όσα μπορεί να αναμένει η Κύπρος μέσα από την εφαρμογή του.

Τα οφέλη από τη συνεργασία

Σε ποιους πυλώνες βασίζεται το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αmazon Web Services;

Το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας σηματοδοτεί ένα σπουδαίο ορόσημο στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κύπρου. Με τη συμφωνία αυτή, στοχεύουμε να υποστηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και να επιταχύνουμε την υιοθέτηση υπηρεσιών cloud, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα. Η εθνική ψηφιακή ατζέντα της χώρας θέτει ένα τολμηρό όραμα για μια ψηφιακή κοινωνία και μας τιμά που συμμετέχουμε στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος.

Κατανοούμε ότι το υπολογιστικό νέφος (cloud) αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ψηφιακής ατζέντας της χώρας και θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την προώθηση της θέσης της, ως τεχνολογικού και επιχειρηματικού κόμβου. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε τόσο με τον δημόσιο, όσο και με τον ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο, για την προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, μέσω πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την ετοιμότητα του εργατικού δυναμικού στις υπηρεσίες cloud, την εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες για τις μελλοντικές γενιές, την ενθάρρυνση επιχειρήσεων με δυνατότητα cloud στη χώρα και τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

Ποια είναι τα κύρια οφέλη από τη συνεργασία με την AWS για την Κύπρο;

Τα οφέλη από την υιοθέτηση των υπηρεσιών cloud είναι πολλαπλά. Η AWS παρέχει την πιο ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών cloud παγκοσμίως και έχει βοηθήσει οργανισμούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να οδηγηθούν σε μια μεταμορφωτική καινοτομία, μέσω ευρύτερων και ουσιαστικότερων υπηρεσιών και δυνατοτήτων. Έχοντας αυτό υπόψη, πιστεύουμε ότι η AWS είναι μοναδικά τοποθετημένη στο να παρέχει εξελίξιμες, οικονομικά αποδοτικές λύσεις στην Κύπρο και να συνεργάζεται με σκοπό να βρει τρόπους με τους οποίους οι υπηρεσίες cloud μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κόστους, την αύξηση της αποδοτικότητας και την προώθηση της καινοτομίας.

Με υπόβαθρο την ιστορία μας, δίνουμε τη δυνατότητα στους πελάτες μας, ιδιωτικούς και δημόσιους, να επιτύχουν τους στόχους τους, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Οι πελάτες επιλέγουν την AWS  λόγω της αναβαθμισμένης λειτουργικότητας, της αποδεδειγμένης τεχνογνωσίας σε θέματα λειτουργίας και ασφάλειας και για τα ισχυρά και εκτεταμένα παγκόσμια δίκτυα υποδομής. Έχουμε επενδύσει ουσιαστικά στο να υποστηρίξουμε οικονομίες όπως η Κύπρος,  για να ξεκλειδώσουν τις δυνατότητές τους εστιάζοντας στις ανάγκες των πολιτών, βοηθώντας στον εκσυγχρονισμό των παλιών υποδομών, ενισχύοντας την ασφάλεια και βελτιώνοντας τη λειτουργική παραγωγικότητα.

Η AWS προσφέρει τις ίδιες λύσεις σε μικρές αλλά και νεοφυείς επιχειρήσεις (Start-ups) όπως  και στους εταιρικούς πελάτες μας. Λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη από πολλές εταιρείες στην Κύπρο, όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ο πάροχος παγκόσμιων πλατφορμών συναλλαγών Trading Point και η πλατφόρμα πρωτότυπων εφαρμογών Proto.io. Πιστεύουμε ότι η στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση θα ενισχύσει την καινοτομία και θα επιτρέψει την ανάπτυξη.

Ποια είναι τα οφέλη μιας πολιτικής cloud-first και πώς μπορεί να επωφεληθεί η Κύπρος από αυτήν;

Η cloud-first πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόστηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες σε όλη την ΕΕ, ορίζει τη μετάβαση των συστημάτων πληροφορικής του δημόσιου τομέα στο cloud και τοποθετεί το cloud ως το προεπιλεγμένο μοντέλο σε περίπτωση δημιουργίας νέου φόρτου εργασίας. Επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση κόστους, αυξάνει την ασφάλεια, την καινοτομία, την ευελιξία και την επεκτασιμότητα. Μπορεί να εκσυγχρονίσει πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες στη χώρα και να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για ένα εργατικό δυναμικό με υψηλή μόρφωση, έτοιμο για cloud. 

Η AWS θα υποστηρίξει το υφυπουργείο στις ευρύτερες προσπάθειές του να αναπτύξει πολιτικές που σχετίζονται με το cloud, ξεκινώντας πιλοτικά με τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης, οι έξυπνες υπηρεσίες πολιτών, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, και θα μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές σε μια σειρά λύσεων. 

Η πρόοδος της Κύπρου

Στην Κύπρο υπάρχουν εμπόδια για την επίτευξη των στόχων που αφορούν το cloud; Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Ως χώρα, η Κύπρος έχει ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειές της προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τα υπουργεία έχουν ενεργοποιηθεί, αναπτύσσοντας πολυάριθμα μέτρα για ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας σήμερα και στο μέλλον. Η ίδρυση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το 2020 ήταν το κλειδί για τη δημιουργία της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, που θα συμβάλει στην καθιέρωση της Κύπρου ως κόμβου βιώσιμων επιχειρήσεων και διεθνούς εμπορίου.

Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία της AWS, η Κύπρος θα βρίσκεται σε θέση να συνεχίσει και να επιταχύνει τη μετάβασή της στο cloud, βελτιώνοντας τις υποδομές πληροφορικής, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς όλων των μεγεθών, να αναπτύξουν λύσεις και υπηρεσίες που θα αποτελέσουν το θεμέλιο για μια μελλοντική ψηφιακή κοινωνία.

Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων. Στην πραγματικότητα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προβλέπει ότι έως το 2025, πάνω από το μισό εργατικό δυναμικό θα απαιτήσει σημαντική αναπροσαρμογή ή αναβάθμιση δεξιοτήτων για να κάνει τη δουλειά του. Η AWS ενθαρρύνει τη δια βίου μάθησης, η όποια θα διασφαλίσει ότι οι ψηφιακές καινοτομίες δεν θα προτρέχουν το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των μαθητών καθώς και την επανεκπαίδευση των υφιστάμενων εργαζομένων.

Ένα άλλο ζήτημα που ακούμε από τους πελάτες μας, είναι οι ανησυχίες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την κατανάλωση ενέργειας. Η AWS υποστηρίζει τη βιώσιμη χρήση της τεχνολογίας και δεσμευόμαστε να διευθύνουμε την επιχείρησή μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Το cloud της AWS και οι ψηφιακές τεχνολογίες μας, επιτρέπουν ενεργά σε βασικούς τομείς να απελευθερωθούν από τον άνθρακα και να γίνουν πιο βιώσιμοι. Ανεξάρτητες μελέτες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη μπορούν να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά σχεδόν 80% όταν εκτελούν τις εφαρμογές τους στο cloud της AWS αντί να λειτουργούν τα δικά τους κέντρα δεδομένων. Οι ομάδες μας που ασχολούνται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σημειώνουν σημαντική πρόοδο ως προς την επίτευξη του στόχου μας για χρήση 100% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για να το πετύχουμε μέχρι το 2025, δηλαδή 5 χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό μας στόχο.

Η διά βίου μάθηση του δυναμικού

Πώς μπορεί το Amazon Web Services να επεκτείνει τη γνώση του cloud στην Κύπρο; Υπάρχει έλλειψη γνώσης για το τι είναι το cloud στην Κύπρο; Τι μπορεί να κάνει η Amazon Web Services για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και την τεχνογνωσία στο cloud στην Κύπρο;

Η AWS δημιουργεί μια κουλτούρα διά βίου μάθησης για το εργατικό δυναμικό αφού συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους για την ανάπτυξη cloud και τεχνικές δεξιότητες. Προσφέρουμε ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για να προσεγγίσουμε τους μαθητές μας σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους που αντιστοιχούν σε δεξιότητες cloud και τεχνικές σταδιοδρομίες. Μέσω αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας, στοχεύουμε στην παροχή μιας σειράς από πρωτοβουλίες αναβάθμισης δεξιοτήτων για την επιτάχυνση της μάθησης που σχετίζεται με το cloud και την προώθηση της δημιουργίας ενός δυναμικού που να είναι έτοιμο να εργαστεί με το cloud. Αυτό αποτελεί μέρος της δέσμευσής μας να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να παρέχουμε δωρεάν εκπαίδευση δεξιοτήτων υπολογιστικού νέφους σε 29 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως έως το 2025.

Επιπλέον, η AWS θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για να επιτρέψει και να διευκολύνει την υιοθέτηση του cloud σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start-ups στην Κύπρο, μέσω μιας σειράς προγραμμάτων που παρέχει η AWS, όπως το «AWSome Days», στοχεύουν στην υιοθέτηση του cloud για τις εταιρείες, σε συνεργασία με την παγκόσμια κοινότητα επιχειρηματιών, χρηματοδοτών και ειδικών της AWS.

Η στήριξη 

Πώς η AWS μπορεί να υποστηρίξει την Κύπρο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει να μεταμορφώσει τα κράτη μέλη;

Η AWS είναι ένας έμπιστος συνεργάτης τεχνολογίας και καινοτομίας, που παρέχει μοναδική αξιοπιστία, ασφάλεια και απόρρητο δεδομένων. Σε ένα περιβάλλον ταχέως μεταβαλλόμενων πολιτικών και ρυθμιστικών πλαισίων, η AWS υποστηρίζει τους πελάτες της, του δημόσιου τομέα, να επικεντρωθούν στις καινοτομίες που θα εξορθολογίσουν τις υπηρεσίες των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων. Το cloud computing προσφέρει ευελιξία και ελαστικότητα, διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας, ασφάλειας και συμμόρφωσης.

Το μέλλον 

Είναι οι τεχνολογίες cloud το μέλλον για τις χώρες και τις υπηρεσίες τους;

Η AWS είναι ο πιο εξελίξιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τις κυβερνήσεις που στοχεύουν να προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες μέσω του cloud. Την ίδια στιγμή έχει τη δυνατότητα να προσφέρει λύσεις σε προβλήματα που οι κυβερνήσεις μπορεί να μην έχουν ακόμη προβλέψει. Χρησιμοποιώντας υπηρεσίες AWS, οι κυβερνήσεις μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές, να εξοικονομούν χρήματα και να χρησιμοποιούν δεδομένα και εργαλεία της AWS, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.