Στον Κωνσταντίνο Πετρίδη έπεσε ο κλήρος για προώθηση μέτρων ανακούφισης προς αντιμετώπιση των εντεινόμενων πληθωριστικών πιέσεων, αφού στον υπουργό Οικονομικών δόθηκαν χθες οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαβουλεύσεις και υπολογισμούς, προκειμένου την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου, να παρουσιάσει μία ολιστική πρόταση αντιμετώπισης της ακρίβειας στο Υπουργικό.

Αυτό αποφάσισε η χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το σύνολο των προτάσεων που κατέθεσαν κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, αλλά και αρμόδιοι υπουργοί, για αντιμετώπιση του πληθωρισμού, που τον Απρίλιο ξεπέρασε το 8%.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Αποτέλεσμα της σύσκεψης, που είχε στόχο να εξεταστούν οι συνέπειες της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που ασκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιμετώπισή τους, ήταν η απόφαση να κοστολογηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών οι διάφορες εισηγήσεις που τέθηκαν επί τάπητος, προκειμένου σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή να παρουσιαστεί ενώπιον του Σώματος από τον αρμόδιο υπουργό ένα ολιστικό πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει οριζόντια αντιπληθωριστικά, αλλά και στοχευμένα, μέτρα, στα οποία θα δοθεί η περισσότερη προσοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», στόχος των νέων συσκέψεων που θα ακολουθήσουν ενόψει της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή είναι οι όποιες προτάσεις και μέτρα αποφασιστούν να μην εκτροχιάζουν τα δημόσια οικονομικά και τον προϋπολογισμό και να μην ξεπερνούν τις δυνατότητες του κράτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το ενδεχόμενο μηδενισμού του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 5% που επιβάλλεται σήμερα σε βασικά αγαθά, όπως πρότειναν στο σύνολό τους σχεδόν κόμματα και κοινωνικοί εταίροι, δεν φαίνεται να προκρίνεται, χωρίς όμως να αποκλείονται μειώσεις του ΦΠΑ γενικότερα. Στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων που φαίνεται πως θα προωθηθούν για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ακρίβεια εξετάζονται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι αναθεωρήσεις διαφόρων επιδομάτων που λαμβάνουν ευάλωτες ομάδες ή η παροχή ενός εφάπαξ ποσού σε αυτές. Δεν αποκλείεται επίσης η ένταξη κι άλλων ευάλωτων ομάδων πληθυσμού στις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται τη μειωμένη διατίμηση και μείωση ΦΠΑ της ΑΗΚ. Όλα όμως θα εξαρτηθούν από τις επαφές που θα έχει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών με συναδέλφους του και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για προετοιμασία της πρότασης που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Στο πλαίσιο των συγκεκριμένων επαφών θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο επιδότησης καυσίμων για συγκεκριμένη περίοδο, όπως έπραξε η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει φυσικά κοστολόγησή του.

Τα σίγουρα οριζόντια

Στα οριζόντια μέτρα που αναμένεται να κλειδώσουν στις 27 Μαΐου περιλαμβάνονται τα μέτρα που ήδη τρέχουν, όπως είναι η μείωση του ΦΠΑ στους οικονομικούς καταναλωτές στο 9% από 19% που τερματίζεται τον Ιούνιο καθώς και η συνέχιση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που επίσης λήγει τον Ιούνιο. Δεν αποκλείεται μάλιστα η παράταση που θα δοθεί να εξαντλεί τις αποφάσεις για οριζόντια μέτρα. Πάντως, η χρονική επέκταση των συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και πιθανή διαφοροποίησή τους θα εξαρτηθεί και πάλι από τις επαφές που θα έχει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης τις επόμενες μέρες.

Την παράταση της μείωσης του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό για τα νοικοκυριά και αυτή της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πελακάνος ερωτηθείς σχετικά με την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό, είπε ότι και αυτά τα μέτρα έχουν συζητηθεί σήμερα (σ.σ. χθες) και «χωρίς να θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συσκέψεων που θα ακολουθήσουν, είναι μέτρα που αναμένεται ότι θα παραταθούν».

Πελεκάνος: Αυστηροί έλεγχοι για αποφυγή αισχροκέρδειας

Στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Μεταφορών ως εκτελών χρέη Υπουργού Εργασίας, Ενέργειας, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, η Υφυπουργός Πρόνοιας, οι πρόεδροι του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και ανταγωνιστικότητας» και πως στη διάρκεια της εξετάστηκαν τα μέτρα που, ήδη, λαμβάνονται αλλά και επιπλέον οριζόντια ή/και στοχευμένα στις ευάλωτες ομάδες μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των πολιτικών κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς επίσης και τις εισηγήσεις του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

«Με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Οικονομικών, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες αλλεπάλληλες συσκέψεις, ώστε να εξεταστούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα επιπρόσθετα μέτρα που θα προταθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Παρασκευή, 27 Μαΐου», είπε. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της τιμής των καυσίμων, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία ακολουθείται που είναι ουσιαστικά καινούρια, εδώ και κάποιους μήνες, η οποία έχει συμφωνηθεί και με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας και με τον Γενικό Ελεγκτή, ώστε να γίνονται πολύ αυστηροί έλεγχοι στις τιμές των καυσίμων για να αποφεύγουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας».