Αλλάζει ξανά ο τραπεζικός χάρτης με το κλείσιμο υποκαταστημάτων λιβανέζικων τραπεζών στην Κύπρο, μετά από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα του Λιβάνου. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου παρακολουθούσε στενά την κατάσταση από το 2019, όταν άρχισαν να γίνονται εντονότερα τα οικονομικά προβλήματα στη γειτονική χώρα. Στις αρχές του 2020, ο Λίβανος κήρυξε αθέτηση των υποχρεώσεών του όσον αφορά το εξωτερικό του χρέος.

Η λήψη της απόφασης από την Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου κλείνει τα επτά υποκαταστήματα που υπήρχαν στην Κύπρο: Bank of Beirut Sal, BankMed Sal, Banque Bemo Sal, BBAC Sal, Blom Bank Sal, Gredit Libanais Sal, IBL Sal. Άλλες δυο τράπεζες είχαν κλείσει το προηγούμενο διάστημα, η Byblos Bank Sal, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι εξαγοράστηκε από την Astrobank και η LGB Bank Sal.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Βουλή απέτρεψε κίνδυνο εκ Λιβάνου

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου λαμβάνει εδώ και καιρό μέτρα, προκειμένου το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να μην επωμιστεί κόστος μέσω μίας ενδεχόμενης ενεργοποίησης του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (ΣΕΚ) και να διαφυλαχθούν οι καταθέτες των υποκαταστημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, η χώρα από το 2019 έχει εισέλθει σε μια βαθιά οικονομική κρίση, την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα κατατάσσει ως μια από τις τρεις χειρότερες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις από τα μέσα του 19ου αιώνα.

Το πρώτο προληπτικό βήμα έγινε τον Νοέμβριο του 2019 και αφορούσε στον περιορισμό των καταθέσεων των υποκαταστημάτων, που καλύπτονταν από το ΣΕΚ.

Τον Μάρτιο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε όπως τα υποκαταστήματα μεταφέρουν ισόποση ρευστότητα με το ύψος των εγγυημένων καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έτσι ώστε, σε περίπτωση προβλημάτων, να υπήρχαν τα ρευστά διαθέσιμα για να πληρωθούν οι εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή οι καταθέσεις κάτω από €100.000, προστατεύοντας έτσι τις εγχώριες τράπεζες και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα. Τον Μάρτιο του 2021 η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τα λιβανέζικα υποκαταστήματα να μεταφέρουν πρόσθετη ρευστότητα, έτσι ώστε να καλύψουν το 50% των μη εγγυημένων καταθέσεων, δηλαδή αυτών πέραν των €100.000, μια κίνηση που στόχευε στην περαιτέρω προστασία των καταθετών. Tον Ιούλιο του 2021, η Βουλή ενέκρινε άρον-άρον και με συνοπτικές διαδικασίες εναρμονιστικό νομοσχέδιο που τροποποιεί τον νόμο περί Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων και Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων.

Τα υποκαταστήματα των λιβανέζικων τραπεζών στην Κύπρο δραστηριοποιούνταν στην αποδοχή καταθέσεων και παροχή δανείων που αφορούσαν κυρίως μη κατοίκους Κύπρου, ενώ οι κύριες δραστηριότητές τους αφορούσαν σε υπηρεσίες όπως την παροχή εγγυητικών επιστολών, εχεγγύων πιστώσεων και εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές σε μετρητά, με τα καταστήματα αυτά να καταγράφουν κέρδη, κυρίως, μέσω εσόδων από τέλη και προμήθειες.