Μετά από ένα χρόνο από την έγκριση της νομοθεσίας για την επιβολή τέλους 0.4% στις αγοραπωλησίες ακινήτων για σκοπούς στήριξης του προσφυγικού κόσμου, λήφθηκε απόφαση για τον καθορισμό της αρχής που θα εισπράττει το συγκεκριμένο τέλος. Λόγω της καθυστέρησης στον καθορισμό της αρμόδιας αρχής, περίπου €15 εκατ. από την επιβολή του τέλους δεν κατέληξε στους πρόσφυγες.

Το τέλος 0.4% που θα εισπράττεται, θα εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για χορήγηση οικονομικής στήριξης σε ιδιοκτήτες ακίνητης ιδιοκτησίας που είναι απροσπέλαστη ή της οποίας η οικονομική αξιοποίηση είναι πρακτικά – νομικά αδύνατη, συνεπεία της τουρκικής εισβολής. Την ευθύνη για είσπραξη του τέλους θα έχει ο Έφορος Φορολογίας. Η αρμόδια αρχή που θα εκτελεί τα χρέη εισπράκτορα καθορίζεται στα δύο νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή. Με το πρώτο νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, έτσι ώστε το σχετικό τέλος να εισπράττεται από τον Έφορο Φορολογίας, ο οποίος θα εκδίδει σχετική βεβαίωση πληρωμής κατά τη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας ή τη μεταβίβαση μετοχών εταιρείας που άμεσα ή έμμεσα συμμετέχει σε εταιρεία η οποία κατέχει ακίνητη ιδιοκτησία και κατ’ αναλογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nέα πρόταση ΥΠΕΣ: Με πλειστηριασμό η διάθεση τ/κ περιουσιών

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση μεταβίβασης μετά την πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας, για την οποία έχει καθορισθεί αξία γενικής εκτίμησης από το Κτηματολόγιο, ο πωλητής καταβάλλει, κατά τη μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας, τέλος ίσο με ποσοστό ύψους 0,4% επί του τιμήματος πώλησης της ιδιοκτησίας.

Επιπρόσθετα, στην περίπτωση μεταβίβασης πώλησης μετοχών εταιρείας που δεν είναι εισηγμένη σε οποιοδήποτε αναγνωρισμένο Χρηματιστήριο, η οποία άμεσα ή έμμεσα είναι ιδιοκτήτρια ακίνητης ιδιοκτησίας -για την οποία έχει καθοριστεί αξία γενικής εκτίμησης από το Κτηματολόγιο, ο πωλητής καταβάλλει, κατά τη μεταβίβαση των μετοχών, τέλος ίσο με ποσοστό ύψους 0,4% επί της τελευταίας εκτιμημένης αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας που αναλογεί στις μετοχές που πωλούνται.

Εξάλλου, στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης δανείων δεν επιβάλλεται το συγκεκριμένο τέλος, τουλάχιστον για το ποσό του τιμήματος πώλησης ή της εκτιμημένης αξίας, ανάλογα με την περίπτωση, που χρησιμοποιείται για μείωση ή εξόφληση μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο τέλος δε θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις αναδιοργανώσεων εταιρειών.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο, τροποποιείται ο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων. Το νομοσχέδιο καθορίζει ότι κατά τη μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας θα είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από τον Έφορο Φορολογίας, με την οποία το τέλος 0,4% επί του τιμήματος πώλησης έχει καταβληθεί από τον πωλητή ή ότι δεν προκύπτει τέλος.