Άλλα επτά σχέδια θα προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχέδιου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα εκταμιεύσει €1.2 δισ. Ήδη τρέχουν πέντε σχέδια ενώ πέρσι είχαν εφαρμοστεί συνολικά τρία σχέδια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  

Άλλα επτά σχέδια θα προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ενέργειας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχέδιου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου η Κύπρος θα εκταμιεύσει €1.2 δισ. Ήδη τρέχουν πέντε σχέδια ενώ πέρσι είχαν εφαρμοστεί συνολικά τρία σχέδια. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας, σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν επτά νέα σχέδια χορηγιών τα οποία αφορούν:

– Σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις επιχειρήσεις και άλλους φορείς, με προϋπολογισμό €40 εκατ. Το σχέδιο θα προκηρυχθεί εντός του μήνα και θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

– Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες 2022-23, το οποίο θα προκηρυχθεί εντός του μήνα. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα €20 εκατ. και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας( ΕΞ.Ε).

– Φέτος τον Δεκέμβριο θα προκηρυχθεί το σχέδιο εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες, με προϋπολογισμό €35 εκατ. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.

– Σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων, με προϋπολογισμό €30 εκατ. (προγραμματίζονται διαδοχικές προκηρύξεις των €10 εκατ., η πρώτη αναμένεται εντός του μήνα και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και του Σχεδίου Ανάκαμψης).

– Τον Ιούλιο θα προκηρυχθεί το Σχέδιο ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα, με προϋπολογισμό €7 εκατ. Το Σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

– Τον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί το  Σχέδιο συμβουλευτικών υπηρεσιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό €5 εκατ. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

– Μεταξύ Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θα προκηρυχθεί το Σχέδιο για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία. Ο προϋπολογισμός θα είναι €13,3 εκατ. και επίσης θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εφαρμογή πέντε σχέδια που αφορούν τα εξής:

– Σχέδιο χορηγιών για δημιουργία, εκσυγχρονισμό και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή/και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με προϋπολογισμό €25 εκατ.

– Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες, με προϋπολογισμό €600 χιλ.

– Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου PLUG-IN, με προϋπολογισμό €1,5 εκατ.

– Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ο προϋπολογισμός του σχεδίου ανέρχεται στα €9 εκατ.

– Σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας – Το κόστος του σχέδιου υπολογίζεται στα €5 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο σχέδιο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα τέσσερα θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ.

Εξάλλου, στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της προκήρυξης των τριών περσινών σχέδια, βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας. Πρόκειται για σχέδια που αφορούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, με προϋπολογισμό €50 εκατ. Επίσης, αφορούν σχέδια για νέα επιχειρηματική δραστηριότητα και εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες με προϋπολογισμό €30 εκατ. και €35 εκατ. Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων, το υπουργείο αναμένεται να αποστείλει τις σχετικές εγκρίσεις.

Τα πιο πάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε απαντητική επιστολή της υπουργού Ενέργειας Νατάσας Πηλείδου, μετά από ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής.