Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει «να ενισχύσει» την ενεργειακή συνεργασία της με το Ισραήλ, σε απάντηση στον «εκβιασμό» της Ρωσίας, δήλωσε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέπτεται το Ισραήλ. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή, ακόμα κι αν συμφωνηθεί μεταξύ Κομισιόν και ισραηλινής κυβέρνησης, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε χρόνο που να εξυπηρετεί τις μεγάλες ανάγκες που θα προκύψουν το χειμώνα σε αέριο για τις ευρωπαϊκές χώρες, αν στο μεταξύ διασαλευτούν περαιτέρω οι σχέσεις με Μόσχα και υπάρξουν περιορισμοί στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, πόσο μάλλον ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από την Gazprom.

«Το Κρεμλίνο χρησιμοποίησε την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα για να μας εκβιάσει», υποστήριξε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν της Νεγκέβ. «Η συμπεριφορά του Κρεμλίνου το μόνο που πετυχαίνει είναι να ενισχύει τη βούλησή μας να απελευθερωθούμε από την εξάρτησή μας από τη ρωσική ορυκτή ενέργεια», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς το Ισραήλ μπαίνει με το φυσικό αέριό του στην Ευρώπη

«Για παράδειγμα, διερευνούμε αυτή τη στιγμή οδούς για να ενισχύσουμε την ενεργειακή συνεργασία μας με το Ισραήλ», εξήγησε, επικαλούμενη τον προγραμματισμό πόντισης υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα (το οποίο όμως θα μπορεί να «διακινεί» σε πρώτη φάση ισχύ περίπου χίλια μεγαβάτ μόνο), καθώς και έναν «αγωγό» στην ανατολική Μεσόγειο, η κατασκευή του οποίου θα απαιτήσει χρόνια, εκτός αν αξιοποιηθεί υφιστάμενη υποδομή που συνδέει Ισραήλ και Αίγυπτο για περιορισμένες ποσότητες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως τρεις επιλογές προσφέρονται στο Ισραήλ για να εξαγάγει ένα μέρος του αερίου του προς την Ευρώπη: να διοχετεύσει το φυσικό αέριό του προς την Αίγυπτο, με την οποία ήδη συνδέεται με έναν αγωγό, η οποία στη συνέχεια θα το υγροποιεί και θα το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη, να κατασκευάσει έναν αγωγό αερίου προς την Τουρκία ή να κατασκευάσει ένα νέο αγωγό (East Med) απ’ ευθείας προς τον ευρωπαϊκό νότο.

Μειώθηκε 40% η παράδοση ρωσικού αερίου στη Γερμανία

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι μείωσε κατά περισσότερο του 40% τη δυναμικότητα της αποστολής φυσικού αερίου προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, αφού ο γερμανικός όμιλος Siemens δεν εξήγαγε προς τη Ρωσία αναγκαίο εξοπλισμό.

«Οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream δεν μπορούν να διασφαλισθούν παρά μέχρι το επίπεδο των 100 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, έναντι των προβλεπόμενων 167 κυβικών μέτρων ημερησίως», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Gazprom που αναρτήθηκε στο Telegram.

Ήδη η Gazprom έχει διακόψει τη διοχέτευση φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Φιλανδία και σε εταιρείς στην Ολλανδία και τη Δανία, επειδή οι αγοραστές δεν υιοθέτησαν το νέο σύστημα πληρωμών, βάσει του γνωστού διατάγματος Πούτιν.