Ακόμα πιο ελκυστικό θέλει να κάνει η κυβέρνηση το σχέδιο προσέλκυσης υψηλόβαθμων εργαζομένων από το εξωτερικό, στους οποίους παραχωρούνται γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές, που φτάνουν το 50% επί των εισοδημάτων τους. Πρόκειται για τις φορολογικές εκπτώσεις που θεσπίστηκαν το 2011 και απευθύνονται στα λεγόμενα golden boys. Με νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, διευρύνεται το υφιστάμενο πλαίσιο, καθιστώντας το πιο ελκυστικό, μέσω της μίωσης της ελάχιστης απαιτούμενης αμοιβής από €100 χιλ. σε €55 χιλ. (αυξάνοντας έτσι τους δικαιούχους των φοροαπαλλαγών) και της αύξησης της διάρκειας του σχεδίου, το οποίο επεκτείνεται από 10 σε 17 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 3 ειδών αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων του χρόνου 

Εκτιμάται πως με τη διεύρυνση του πλαισίου θα πειστούν και άλλες επιχειρήσεις που εργοδοτούν υπαλλήλους με υψηλά εισοδήματα να μεταφέρουν τις δραστηριότητες και το προσωπικό τους στη Δημοκρατία. Παράλληλα, θα ενθαρρυνθούν νέοι εργαζόμενοι να εγκατασταθούν στη Δημοκρατία, ειδικά τη δεδομένη στιγμή, που προωθείται η ψηφιοποίηση της εργασίας, μέσω της τηλεργασίας και των μετακινούμενων εργαζόμενων παγκόσμια.

Το μέτρο θα συμβάλει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Επιπρόσθετα, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου αναμένεται να επαναπατρισθούν Κύπριοι υψηλόμισθοι, που ήδη εργάζονται στο εξωτερικό και έχουν αποκτήσει εξειδίκευση και πείρα. Το ίδιο φορολογικό όφελος θα δοθεί και στους υφιστάμενους εργαζόμενους, νοούμενου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, με το νομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Φορολογίας του Εισοδήματος, για να διευρυνθεί το υφιστάμενο πλαίσιο απαλλαγής 50% επί της αμοιβής από την εργοδότηση. Πλέον, για να καταστεί κάποιος δικαιούχος θα πρέπει να έχει ετήσια αμοιβή €55 χιλ., αντί €100 χιλ. που είναι σήμερα το όριο, ενώ η παραχώρηση της φοροαπαλλαγής επεκτείνεται στα 17 χρόνια από την ημέρα έναρξης της εργοδότησης στη Δημοκρατία αντί για 10 χρόνια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Την ίδια ώρα, για σκοπούς ίσης μεταχείρισης, παραχωρείται η ίδια  φοροαπαλλαγή στους υφιστάμενους δικαιούχους, με αμοιβή €55 χιλ., νοούμενου ότι ήταν κάτοικοι εκτός της Δημοκρατίας για 12 συνεχόμενη έτη, πριν αρχίσουν να εργοδοτούνται στην Κύπρο. Περαιτέρω, δίνεται περίοδος χάριτος δύο χρόνων στους νέους εργαζόμενους και έξι στους υφιστάμενους για να ενταχθούν στο πλαίσιο της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης, στις περιπτώσεις όπου η αμοιβή από την εργοδότηση είχε ξεκινήσει με χαμηλότερο ποσό των €55 χιλ. Αξίζει να σημειωθεί πως για τους νέους φορολογούμενους, τερματίζεται από την ημερομηνία ισχύος του νόμου η φοροαπαλλαγή 20% επί της αμοιβής από την εργοδότηση, με μέγιστο ποσό απαλλαγής €8.550, η οποία εφαρμοζόταν σε άτομο που ήταν κάτοικος εκτός της Δημοκρατίας πριν από την έναρξη της εργοδότησης του, ανεξαρτήτως του ύψους της αμοιβής του. Υπενθυμίζεται πως από το 2012 μέχρι το 2019 μετακόμισαν στην Κύπρο 664 υψηλόβαθμα στελέχη ξένων εταιρειών, λαμβάνοντας ετήσιους μισθούς από €100 χιλ. μέχρι €2 εκατ., οι οποίοι φοροαπαλάσσονταν κατά 50%.

Στο μεταξύ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών θα τεθεί και το νομοσχέδιο για την παραχώρηση άλλων κινήτρων που θα συμβάλουν στην προσέλκυση εταιρειών για δραστηριοποίηση ή την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη Δημοκρατία. Με το νομοσχέδιο παραχωρείται για 3 έτη (αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022) αυξημένη έκπτωση κατά 20% της πραγματικής δαπάνης σε επιστημονική έρευνα, καθώς και έρευνα και ανάπτυξη, για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση να επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη.

Ελευθερία Παϊζάνου