Υπέρ της ελεγχόμενης ανάπτυξης από την ΑΗΚ έργων ΑΠΕ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, τάσσεται το Υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με την αρμόδιο Υπουργό, Νατάσα Πηλείδου, η οποία, ωστόσο, αναφέρει πως θέση του Υπουργείου της είναι πως η ΑΗΚ θα πρέπει να ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατόν, τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της, για σταδιακή διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής του οργανισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, η κ. Πηλείδου είπε ότι όπως είχαν απαντήσει την περασμένη εβδομάδα και στις συντεχνίες της ΑΗΚ, «το Υπουργείο Ενέργειας είναι υπέρ της ελεγχόμενης ανάπτυξης από την ΑΗΚ έργων ΑΠΕ και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας. Θέση μας, όμως, είναι ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να ετοιμάσει, το συντομότερο δυνατόν, τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της για σταδιακή διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής του οργανισμού».

«Αυτή η στρατηγική», ανέφερε, «θα πρέπει να βασίζεται σε σταδιακή αντικατάσταση του υφιστάμενου δυναμικού από συμβατικά καύσιμα, με αντίστοιχο δυναμικό ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, ώστε να διασφαλίζεται ζωτικός ανταγωνιστικός χώρος στην αγορά ηλεκτρισμού, και παράλληλα να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του συστήματος ηλεκτρισμού και η βιωσιμότητα της ΑΗΚ».

Όπως σημείωσε η Υπουργός Ενέργειας, «στην επιστολή μας είχαμε, επίσης, επισημάνει ότι παρόλο που η ΑΗΚ έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΕΚ άδειες για εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ δυναμικότητας 60MW, πληροφορούμαστε ότι ακόμα και η ίδια η ΑΗΚ αδυνατεί να προχωρήσει με την εγκατάσταση όλων των προαναφερόμενων συστημάτων ΑΠΕ, λόγω των διαχρονικών προβλημάτων στο δίχτυο από την έλλειψη των απαραίτητων επενδύσεων για ενδυνάμωση και αναβάθμισή του».