Δεν σκοπεύει να αλλάξει την υφιστάμενη μορφή της ΑΤΑ η κυβέρνηση, ούτε να την μειώσει ούτε να την αυξήσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον ACTIVE και την εκπομπή ΑΤΖΕΝΤΑ o υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφορικά με τη διεκδίκηση των συντεχνιών για συνομολόγηση νέας συμφωνίας, ώστε η αναπροσαρμογή να αφορά το 100% της αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, αντί στο 50% που είναι σήμερα.

Επιτόκια

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω των προβλέψεών της για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και μειωμένη ανάπτυξη, ο ΥΠΟΙΚ σημείωσε ότι η κυβέρνηση φρόντισε ώστε η χώρα να δανειστεί και να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2022 και το 2023. «Η αύξηση επιτοκίων πλήττει το δημόσιο χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού και είναι για αυτό που φροντίσαμε εμείς, επειδή το αναμέναμε, να δανειστούμε φθηνά την ώρα που έπρεπε», πρόσθεσε.

Μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού και στα νοικοκυριά και στην κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Φορολογική μεταρρύθμιση και κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών

Αναφορικά με την προωθούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι ο σύμβουλος της κυβέρνησης μελετά και εξετάζει κάποια σενάρια, τα οποία θα τεθούν ενώπιον του ΥΠΟΙΚ, το επόμενο διάστημα- μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πάντως, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για αν θα πρέπει να επιβληθεί η πράσινη φορολογία- η οποία προβλέπεται να επιβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις αρχές του 2023- καθώς, όπως είπε, θα αυξήσει περαιτέρω την τιμή της ενέργειας.

Η φορολογική μεταρρύθμιση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, υπενθύμισε ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, υπό μελέτη βρίσκεται και η κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών.

Αφορολόγητο

Ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα αύξησης του αφορολόγητου, ο κ. Πετρίδης απάντησε ότι η Κύπρος έχει ένα από τα πιο ψηλά αφορολόγητα στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι «θα το εξετάσουμε αλλά τα περιθώρια αύξησης του αφορολόγητου δεν είναι μεγάλα». Ανακοινώσεις, όπως είπε, πρέπει να αναμένονται περί το τέλος του χρόνου.

Παράταση μέτρων

Κληθείς να απαντήσει και για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει παράταση της οριζόντιας μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και της μείωσης του ΦΠΑ και μετά τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου, ο ΥΠΟΙΚ άφησε ανοικτό το παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα για κάτι τέτοιο και ανάλογα με τα δεδομένα που θα επικρατούν είναι πιθανό να παραταθούν οι μειώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και αυτό, όπως είπε, παρά τις περί του αντιθέτου οικονομικές αναλύσεις των πλείστων οικονομολόγων, στις οποίες αναφέρεται ότι τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι κοινωνική πολιτική αλλά αντίθετα δημιουργούν περισσότερο πληθωρισμό.