Αυξάνονται συνεχώς οι αναλήψεις μετρητών από σημεία λιανικής πώλησης, όπως φούρνοι, περίπτερα, πρατήρια καυσίμων, υπεραγορές, καθώς η ευχέρεια του cashback φαίνεται ότι κερδίζει με ταχύτητα έδαφος, αντικαθιστώντας τα ATM των τραπεζών, χωρίς καν να έχει αναληφθεί εκστρατεία προώθησης αυτού του μέσου εξασφάλισης μετρητών, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ περιορισμένη προσφορά υπηρεσιών από φυσικά καταστήματα τραπεζών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ» από την JCC, που είναι ένας από τους παρόχους υπηρεσιών για χρήση καρτών, από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μάϊου πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 χιλιάδες cashback πράξεις σε διάφορα καταστήματα, συνολικής αξίας €900.000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σχετικά με το πόσα καταστήματα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία, μέσω των τερματικών της JCC, τα στοιχεία μέχρι 22/06/2022 που δόθηκαν στον «Φ» αναφέρουν τα ακόλουθα: Ο συνολικός αριθμός των καταστημάτων παγκύπρια που χρησιμοποιούν την υπηρεσία ανάληψης μετρητών (cashback) είναι 215. Τα καταστήματα ανά επαρχία είναι: Λευκωσία 58, Λεμεσός 69, Λάρνακα 37, επαρχία ελ. Αμμοχώστου 14, Πάφος 37. Οι κύριες κατηγορίες καταστημάτων που χρησιμοποιούν αυτή την υπηρεσία μέσω του παρόχου JCC είναι πρατήρια καυσίμων, υπεραγορές, περίπτερα, φούρνοι. Η JCC έχει δώσει σχετικά εμπορικά σήματα/σημάνσεις στις επιχειρήσεις που προσφέρουν την υπηρεσία και οι οποίες μπορούν να τα/τις τοποθετήσουν στα ταμεία τους ή σε άλλα σημεία που επιθυμούν οι ίδιες, για να ενημερώνονται οι πελάτες για τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μετρητά μέσω των χρεωστικών τους καρτών.

Προς το παρόν η JCC δεν έχει δώσει ακόμα στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που παρέχουν την υπηρεσία cashback, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν αναλήψεις μικροποσών (μέχρι 100 ευρώ ανά κατάστημα) από σημεία λιανικής πώλησης.

Ο «Φ» ζήτησε τον κατάλογο των εταιρειών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και μας αναφέρθηκε από την JCC ότι πολύ σύντομα θα αναρτήσει τα ονόματα των εταιρειών στην ιστοσελίδα της.

Πώς γίνεται η πράξη

Η ανάληψη μετρητών από ένα κατάστημα μπορεί να γίνει αφού ο επιχειρηματίας ενεργοποιήσει την υπηρεσία μέσω της JCC. Τότε το POS (τερματικό) παρέχει τη δυνατότητα ανάληψης μετρητών, έως €100, ενώ ο έμπορος μπορεί να καθορίσει συγκεκριμένα ποσά (δηλ. €20, €50), επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία ολοκλήρωσης της αγοράς. Αυτό το ποσό θα χρεωθεί στην κάρτα του πελάτη και ακολούθως ο καταναλωτής θα λάβει από τον ταμία του καταστήματος τα χρήματα που ζήτησε. O έμπορος μπορεί να επιτρέπει μικρότερα ποσά (μέχρι 4 επιλογές). Να σημειώσουμε ότι ο κάθε παροχέας μπορεί να αλλάξει τόσο το ποσό όσο και τις επιλογές. Ο έμπορος προσφέρει την υπηρεσία μόνο για κατ’ ιδίαν συναλλαγές, που προϋποθέτουν επαλήθευση μέσω PIN, όπως συμβαίνει με την ανάληψη μετρητών από ATM. Θα πρέπει να αναφερθεί πως τo cashback είναι διαθέσιμο μόνο όταν ο καταναλωτής παρουσιάσει την κάρτα του και όχι μέσω Apple Pay / Wallet.

Όλοι οι κάτοχοι καρτών θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών χωρίς χρέωση από τα καταστήματα, αφού θα συνδυάζουν τις αγορές τους (ανεξαρτήτως αξίας) με την ανάληψη ρευστού. Το συγκεκριμένο σχέδιο έρχεται να δώσει διέξοδο στους πελάτες των τραπεζών που θέλουν να κάνουν αναλήψεις μετρητών αλλά δεν βρίσκουν εύκολα ATM, λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης του τραπεζικού δικτύου και της εκτεταμένης ψηφιοποίησης των συναλλαγών, που προωθούν οι τράπεζες.