Δεν έχει σταματημό η άνοδος της ακρίβειας, με τον πληθωρισμό κάθε μήνα να αυξάνεται, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και εντείνοντας τις ανησυχίες ως προς το πού μπορεί να φθάσει. Ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή τον Ιούνιο ήταν στο 9,1%, από 8,8% τον Μάιο και 2,2% πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, που δημοσιεύθηκαν χθες. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά μισή μονάδα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 8,6%, με την ενέργεια να εξακολουθεί να «καίει» όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Οι τιμές ενέργειας στη ζώνη του ευρώ έκαναν άλμα 41,9% τον Ιούνιο, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα και από άνοδο 39,1% τον Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει πληθωρισμό πάνω από τον μέσο όρος της Ευρωζώνης, αν και ακόμη συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν μονοψήφιο ποσοστό πληθωρισμού. Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την Στατιστική Υπηρεσία, θα ανακοινωθεί την προσεχή Πέμπτη, 7 Ιουλίου. Ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι κατά κανόνα υψηλότερος από τον εναρμονισμένο της Eurostat και τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 9,1%.

Τις χειρότερες επιδόσεις πληθωρισμού σε επίπεδο Ευρωζώνης εμφανίζουν χώρες της Βαλτικής. Ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτής τον Ιούνιο ήταν 22% στην Εσθονία, ακολουθούν με 20,5% η  Λιθουανία, 19% η Λετονία και 12,5% Σλοβακία. Την πεντάδα των χωρών με υψηλό πληθωρισμό κλείνει η Ελλάδα με ποσοστό 12%, η Σλοβενία με 10,8%, το Βέλγιο με 10,5% και η Ισπανία με 10%, ενώ η Πορτογαλία είχε πληθωρισμό 9%. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού (5,8%) παρουσιάζονται σε Γαλλία και Μάλτα, δύο χώρες που έχουν και μικρότερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία έχει και φθηνότερο ηλεκτρισμό από πυρηνική ενέργεια. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης η οποία είχε τον Ιούνιο υποχώρηση του πληθωρισμού της στο 8,2%, από 8,7% τον Μάιο.

Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν 41,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 39,1% τον Μάιο. Μετά την ενέργεια, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τον Ιούνιο καταγράφηκαν στην ομάδα τρόφιμα, αλκοόλ, καπνός, με ένα ποσοστό 8,9% από 7,5% τον Μάιο. Οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 4,3% από 4,2% και των υπηρεσιών κατά 3,4% έναντι 3,5% τον Μάιο, κατέγραψαν δηλαδή μικρή επιβράδυνση. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, μειώθηκε στο 3,7% από 3,8% τον Μάιο, αλλά ο δείκτης του δομικού πληθωρισμού, αν αφαιρεθούν μόνο οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε 4,6% από 4,4%.