Καμπανάκι κινδύνου κρούει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την καθυστέρηση στην εκπλήρωση της 14ης και τελευταίας προϋπόθεσης για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (ΣΑΑ) της Κύπρου, προειδοποιώντας ότι «συνέχιση της καθυστέρησης υλοποίησης του ΣΑΑ θα οδηγήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την ανεργία».

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει με ανησυχία την καθυστέρηση στην εκπλήρωση της 14ης και τελευταίας προϋπόθεσης για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης (ΣΑΑ) της Κύπρου, οτι χωρίς να εκφράζει άποψη ως προς το περιεχόμενο που θα λάβει η εκπλήρωση της εν λόγω προϋπόθεσης, υπογραμμίζει πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κατεπείγον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Tέλη Αυγούστου έρχονται νέα μέτρα για το ρεύμα

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «επαναλαμβάνουμε σχόλιο το οποίο περιλαμβάνεται στην Ενδιάμεση Έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (Ιούνιος 2022): «Όπως ανακοίνωσε το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κατά την έγκριση των παραδοχών του Προγράμματος Σταθερότητας, η συνέχιση της καθυστέρησης στην υποβολή του πακέτου χρηματοδότησης, λόγω της αποτυχίας να εξευρεθεί συμφωνία στο 14ο σημείο του πακέτου στη Βουλή, αποτελεί ουσιαστικό ρίσκο για τη μακροοικονομική επίδοση της Κύπρου.

Συνέχιση της καθυστέρησης υλοποίησης του ΣΑΑ θα οδηγήσει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε δυσμενή αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη και την ανεργία. Οι δημοσιονομικές παραδοχές θα επηρεαστούν [αλλά] σε μικρότερο βαθμό.»

Σημειώνουμε επίσης τις σχετικές αναφορές που έγιναν σε επιστολή ημερομηνίας 2 Μαΐου 2022 προς τον Υπουργό Οικονομικών,  στο πλαίσιο της επικύρωσης των εκτιμήσεων και προβλέψεων του Προγράμματος Σταθερότητας της Δημοκρατίας:

«Οι τοποθετήσεις πως, «αφού η χρηματοδότηση θα καθυστερήσει αλλά δεν θα χαθεί», [η καθυστέρηση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης] δεν αποτελεί σοβαρή εξέλιξη, είναι άστοχες και η οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο τις παραδοχές για την ανάπτυξη, με αντίστοιχες επιπτώσεις στα επίπεδα απασχόλησης και τη συνολική ανεργία. Σημειώστε πως κάτω από τον τίτλο «Άλλα Έσοδα», η πρόβλεψη για αυξημένα δημοσιονομικά έσοδα κατά 5.1%, τίθεται επίσης υπό απειλή σε περίπτωση επιπλέον καθυστερήσεων, με επακόλουθες επιπτώσεις στο πρωτογενές ισοζύγιο και το έλλειμμα για το 2022.

Πρέπει να θεωρείτε εδραιωμένη την άποψη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πως η 14η και τελευταία προϋπόθεση για την καταβολή του συγκεκριμένου πακέτου χρηματοδότησης κάτω από το ΣΑΑ πρέπει να ολοκληρωθεί ως κατεπείγουσα καθώς καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδιασμών για την ανάπτυξη και την μεταρρύθμιση, θα οδηγήσουν σε μειώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην ψήφιση του εν λόγω σημείου από τη Βουλή, θα απαιτήσουν προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, οι οποίες ήδη βρίσκονται στο 2.1%.»

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Δημοκρατίας βασίζεται σε δύο άξονες δράσεων – το Εθνικό Μεταρρυθμιστικό Πρόγραμμα και το ΣΑΑ – τα οποία είναι αλληλένδετα. Σε αυτές τις δράσεις στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών. Είναι επομένως φυσιολογικό πως σε περίπτωση συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών, οι εκτιμήσεις για το 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς κάτω αντικατοπτρίζοντας λιγότερο επιθυμητά αποτελέσματα, κυρίως όσον αφορά στην ανάπτυξη και στην ανεργία και δευτερευόντως στα δημόσια οικονομικά.   

Σημειώνουμε επίσης, πως το διακύβευμα δεν είναι τα 85 εκατ. ευρώ της δόσης του Συμφώνου, αλλά οι ευεργετικές συνέπειες που αναμένεται να προέλθουν από την υλοποίηση όλων των δράσεων που συνδέονται με το σύνολο των σχεδιασμών.

Καλούμε τις πολιτικές αρχές να αντιμετωπίσουν το θέμα ως επείγον, σε ένα δύσκολο οικονομικά έτος για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας, και να αξιοποιήσουν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα με σκοπό να επιτευχθεί τελική συμφωνία.