Με τους χειρότερους οιωνούς αναμένεται να οριστεί το ραντεβού στο Υπουργείο Εργασίας για να επαναρχίσει ο διάλογος μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών για τον κατώτατο μισθό, με τις διαφορές να παραμένουν μεγάλες και επί της ουσίας. Η προχθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό ανέδειξε το χάσμα που χωρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη και ανέβασε τους τόνους από την πλευρά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αλλάζει τη μεθοδολογία για τον υπολογισμό του κατώτατου, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δυο είναι τα βασικά σημεία για τα οποία οι συνδικαλιστές υψώνουν τείχος. Πρώτον, ο πήχης για τον κατώτατο χαμήλωσε αναφορικά με τη βάση του ποσού είχε καθοριστεί αρχικά από την τέως υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και η οποία δεν θα ήταν κάτω από €924 (μεικτά, μετά από 6 μήνες εργασίας). Δεύτερον, άρχισαν να συζητούνται νέες εξαιρέσεις επαγγελμάτων από τον κατώτατο μισθό και, πέρα από τους εργάτες στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας, τις οικιακές βοηθούς και τους ναυτικούς, οι εργοδοτικές οργανώσεις αξιώνουν να περιληφθούν στις εξαιρέσεις και οι εργαζόμενοι στους φούρνους.

Ενδεικτικό του κλίματος των αντιδράσεων για την στάση της κυβέρνησης είναι οι χθεσινές ανακοινώσεις της ΣΕΚ και της ΠΕΟ. Tην απογοήτευση και τη διαφωνία της σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από τη μεθοδολογία καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού, όπως αυτή καθορίστηκε από την πρώην υπουργό Εργασίας, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚ, καλώντας την να επανεξετάσει τη θέση της. Αναφέρει πως τα συλλογικά όργανα της ΣΕΚ θα παρακολουθούν με κάθε λεπτομέρεια όλες τις εξελίξεις και ανάλογα θα λάβουν αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επαναδιαπραγματεύεται το πλαίσιο που κλείδωσε στη βάση των κυβερνητικών διακηρύξεων.

Η ΠΕΟ, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου, αναφέρει πως «με μεγάλη απογοήτευση οι προσδοκίες που εντέχνως καλλιεργήθηκαν διαψεύστηκαν παταγωδώς. Η σύσκεψη στο Προεδρικό κάθε άλλο παρά έφερε θετικό αποτέλεσμα για το θέμα του κατώτατου μισθού. Στη σύσκεψη υπήρξε οπισθοδρόμηση και υπαναχώρηση από πλευράς κυβέρνησης, σε σχέση με τοποθετήσεις που είχαν προηγηθεί στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα και το θέμα παραπέμφθηκε για περαιτέρω διαβουλεύσεις στο Υπουργείο Εργασίας». Προστίθεται ότι «και εκεί που υπάρχουν συμφωνημένες κλαδικές συμβάσεις εργασίας, σε αρκετές περιπτώσεις, με την προώθηση και επιβολή προσωπικών συμβολαίων, τα οποία είναι υποδεέστερα των συμβάσεων, παρατηρούνται μεγάλες παραβιάσεις», σημειώνεται.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, ανέφερε χθες σε εκπομπή του Alpha ότι δεν υπήρχε συμφωνία για τη μεθοδολογία υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Παρόλο που κατά τη διαπραγμάτευση, συνέχισε, επεξηγήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της φόρμουλας EUC, θέση του ΚΕΒΕ ήταν ότι προτίθεται να κρατήσει αυτήν της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, αν και είχαν συζητηθεί ακροθιγώς τα σημεία που θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη στην αναπροσαρμογή του μισθού, δεν υπήρξε κατάληξη σχετικά με το ποια θα είναι αυτά τα κριτήρια.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Στα δυο στενά η κυβέρνηση

Στην παραδοχή ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των συντεχνιών των εργαζομένων και των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους εργοδότες, προχώρησε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει εθνικό κατώτατο μισθό, επισημαίνοντας ότι ο Πρόεδρος έκρινε σκόπιμο να δώσει στους ενδιαφερόμενους λίγο ακόμα χρόνο και υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλος Αυγούστου. To πλαίσιο όμως για τον κατώτατο έχει αλλάξει και το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η κυβέρνηση. Θα προχωρήσει στη ρύθμιση με διάταγμα ή θα αφήσει το θέμα στην επόμενη κυβέρνηση; Θ.Θ.