Από τις 6 Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ ο νέος κανονισμός για τη γενική ασφάλεια των οχημάτων, ο οποίος εισάγει μια σειρά υποχρεωτικών προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και θεσπίζει το νομικό πλαίσιο για την έγκριση αυτοματοποιημένων οχημάτων και οχημάτων χωρίς οδηγό, στην ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, με την έναρξη ισχύος αυτού του κανονισμού, για τη γενική ασφάλεια, εξουσιοδοτείται η Επιτροπή να ολοκληρώσει το νομικό πλαίσιο για τα αυτοματοποιημένα και τα συνδεδεμένα οχήματα. Επίσης, εντός του καλοκαιριού, η Επιτροπή θα εκδώσει τεχνικούς κανόνες για την έγκριση οχημάτων χωρίς οδηγό. Το πιο σημαντικό, που είναι κύριος στόχος του κανονισμού και καίει και εμάς στην Κύπρο, είναι η μείωση των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι κανόνες που τέθηκαν σε ισχύ

Από τις 6/7, τα νέα μέτρα, που εισάγουν χαρακτηριστικά ασφαλείας για να βοηθούν τον οδηγό, περιλαμβάνουν:

• Για όλα τα οδικά οχήματα (δηλαδή αυτοκίνητα, ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία): ευφυές σύστημα ελέγχου της ταχύτητας, ανίχνευση οπισθοπορείας με κάμερα ή αισθητήρες, προειδοποίηση προσοχής σε περίπτωση υπνηλίας ή διάσπασης της προσοχής του οδηγού, καταγραφείς δεδομένων συμβάντος, καθώς και σήμα στάσης έκτακτης ανάγκης·

•  Για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά: Πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως συστήματα παραμονής στη λωρίδα κυκλοφορίας και αυτόματη πέδηση·

• Για λεωφορεία και φορτηγά: τεχνολογίες για καλύτερη αναγνώριση πιθανών τυφλών σημείων, προειδοποιήσεις για πρόληψη συγκρούσεων με πεζούς ή ποδηλάτες και συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών.

Οι κανόνες εφαρμόζονται πρώτα στους νέους τύπους οχημάτων από τις 6 Ιουλίου και μετά, και σε όλα τα νέα οχήματα από τις 7 Ιουλίου 2024.

Τι θα αλλάξει το καλοκαίρι

Η Επιτροπή σχεδιάζει να εγκρίνει αυτό το καλοκαίρι τεχνικούς κανόνες για τα αυτοματοποιημένα και τα συνδεδεμένα οχήματα, εστιάζοντας στα αυτοματοποιημένα οχήματα που αντικαθιστούν τον οδηγό στους αυτοκινητόδρομους και σε οχήματα χωρίς οδηγό, όπως τα αστικά λεωφορεία ή τα ταξί-ρομπότ. Οι τεχνικοί κανόνες που καθορίζονται θα θεσπίσουν ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ασφάλειας και της ωριμότητας των πλήρως αυτοματοποιημένων οχημάτων, πριν από τη διάθεσή τους στην αγορά της ΕΕ. Θα καλύπτουν τις διαδικασίες δοκιμών, τις απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας, τους κανόνες καταγραφής δεδομένων, καθώς και την παρακολούθηση των επιδόσεων ασφάλειας και τις απαιτήσεις αναφοράς συμβάντων από τους κατασκευαστές οχημάτων χωρίς οδηγό.