Έντεκα σημεία διευκρινιστικού χαρακτήρα αλλά και γεγονότα σχετικά με το πισωγύρισμα που έγινε στον κατώτατο μισθό κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό την Τρίτη έδωσε χθες το πρωί στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, τονίζοντας εμφαντικά ότι θα είναι αστείο να καθοριστεί κατώτατος κάτω από €924 ή να ακούμε ποσά που καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Λίγες ώρες πριν τη χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο, που συγκάλεσε ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη ότι θα είχαμε θεσπισμένο κατώτατο μισθό τέλος Μαΐου, αν δεν μεσολαβούσε ο αδόκητος θάνατος της Ζέτας Αιμιλιανίδου, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δίνοντας και το στίγμα των θέσεων που θα εκφράσει η ΣΕΚ, σημείωσε ότι δεν πρέπει να αρχίσει ένας διάλογος από την αρχή, καθώς τα περισσότερα θέματα στις συζητήσεις των κοινωνικών εταίρων με την αείμνηστη Ζέτα ήταν κλειστά. Όπως εξήγησε, το τελευταίο ζήτημα που είχε μείνει ήταν το ποσοστό με το οποίο θα άρχιζε η βάση υπολογισμού του κατώτατου μισθού, αν θα ήταν 50% ή 55% και σταδιακά θα υπήρχε αύξηση στο 60% του διάμεσου μισθού. Σημείωσε ότι τα μεγέθη ήταν καθορισμένα μόνο βάσει υπολογισμών του EU Silc και σε καμία περίπτωση αυτών της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου. «Είναι ξεκάθαρο ότι μέχρι το Μάιο δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση είτε στο ύψος, είτε στο πλαίσιο εφαρμογής του», τόνισε.

Ο κ. Μάτσας υπογράμμισε ότι «η όποια προσπάθεια εκ των υστέρων διαφοροποίησης της βάσης ή του πλαισίου εφαρμογής του κατώτατου, συμπεριλαμβανομένων άλλων εξαιρέσεων που δεν είχαν τεθεί σε κανένα στάδιο της συζήτησης, θα μας βρουν αντιμέτωπους, καθώς θα αλλοιώσουν τη φιλοσοφία του κατώτατου και θα περιορίσουν τη θετική του επίδραση προς τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας γενικότερα».

Η ΣΕΚ σημείωσε πως «εκφράζει την έντονη αγωνία της για τις 40.000 περίπου των ανθρώπων που θα μπορέσουν να πάρουν ανάσες ζωής με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού». Ανέφερε επίσης ότι κανείς δεν αμφισβήτησε μετά τις 19 Απριλίου το κείμενο για τη μεθοδολογία υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Δεν υπήρχε καμία διαφοροποίηση στη βάση του καθορισμού και το πλαίσιο ομαλής εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού αναπροσαρμογής σε τακτά χρονικά διαστήματά, πρόσθεσε.

Ένα από τα διευκρινιστικά στοιχεία που έδωσε η ΣΕΚ είναι ότι η εισαγωγή του κατώτατου μισθού θα αυξήσει τα εισοδήματα του 9% των μισθωτών και το κόστος στη μισθοδοσία από την εισαγωγή του κατώτατου είναι μόλις 0,7%.